Με αυστηρή δημόσια παρέμβαση προς τη Βουλή των Ελλήνων, ο Επίτροπος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης καλεί τους Έλληνες βουλευτές να απορρίψουν την κυβερνητική τροπολογία που προβλέπει την αναστολή υποδοχής αιτημάτων ασύλου για αφίξεις από τη Βόρεια Αφρική.
Προειδοποιεί για κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου και του Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ.
Κάλεσμα προς τη Βουλή να απορρίψει την τροπολογία
Ο Επίτροπος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης, Μάικλ Ο’Φλάχερτι, κάλεσε σήμερα τα μέλη της ελληνικής Βουλής να καταψηφίσουν την τροπολογία της κυβέρνησης που προβλέπει την αναστολή της υποδοχής αιτήσεων ασύλου για άτομα που φτάνουν δια θαλάσσης από τη Βόρεια Αφρική, καθώς και την αναγκαστική επιστροφή τους χωρίς καταγραφή. Όπως τόνισε, το μέτρο αυτό αντιβαίνει στις διεθνείς υποχρεώσεις της Ελλάδας και απειλεί την προστασία προσώπων που ενδέχεται να αντιμετωπίζουν βασανιστήρια ή άλλες σοβαρές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
«Κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου»
Ο Επίτροπος υπογράμμισε ότι η επίμαχη τροπολογία θέτει σε κίνδυνο τη συμμόρφωση της Ελλάδας με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, τη Σύμβαση της Γενεύης του 1951 για το Καθεστώς των Προσφύγων, το Διεθνές Σύμφωνο για τα Ατομικά και Πολιτικά Δικαιώματα και τον Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Η πρόταση αυτή θα νομιμοποιούσε την επιστροφή ανθρώπων που ενδέχεται να υφίστανται βασανιστήρια ή άλλες σοβαρές παραβιάσεις των δικαιωμάτων τους», προειδοποίησε.
Κριτική και για τα μέτρα καταστολής που εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός
Ο Μάικλ Ο’Φλάχερτι έκανε ειδική αναφορά και στις πρόσθετες εξαγγελίες του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος ανακοίνωσε από το βήμα της Βουλής αυστηρά μέτρα καταστολής, όπως η σύλληψη και κράτηση όλων των προσώπων που εμπλέκονται στις μεταναστευτικές αφίξεις υπό το νέο καθεστώς. Ο Επίτροπος επεσήμανε ότι αυτά τα μέτρα εγείρουν πρόσθετα ζητήματα ως προς τη συμμόρφωση της χώρας με το διεθνές δίκαιο ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Αύξηση αφίξεων και αδυναμία υποδοχής σε Γαύδο και Κρήτη
Η τροπολογία της κυβέρνησης προέκυψε ως απάντηση στην αυξημένη μεταναστευτική πίεση που καταγράφεται από τις αρχές του 2025 στα νησιά Γαύδος και Κρήτη, τα οποία δεν διαθέτουν τις απαραίτητες υποδομές για τη διαχείριση μεγάλου αριθμού αφίξεων. Ο Επίτροπος αναγνώρισε τις νέες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι ελληνικές αρχές, ωστόσο υπενθύμισε ότι η ανθρωπιστική κατάσταση θα μπορούσε να είναι διαχειρίσιμη εάν είχαν ληφθεί εγκαίρως μέτρα ενίσχυσης της υποδομής υποδοχής.
«Οι αρχές οφείλουν να σέβονται τα δικαιώματα των αιτούντων άσυλο»
Κλείνοντας την παρέμβασή του, ο Μάικλ Ο’Φλάχερτι υπογράμμισε ότι κάθε απόφαση που αφορά το άσυλο θα πρέπει να βασίζεται σε ατομική αξιολόγηση και σεβασμό των θεμελιωδών δικαιωμάτων. «Οι ελληνικές αρχές πρέπει να διασφαλίσουν ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα των προσώπων που φτάνουν στη χώρα προστατεύονται, ότι οι ανάγκες τους αξιολογούνται αποτελεσματικά και ότι όσοι πληρούν τις προϋποθέσεις για διεθνή προστασία έχουν ουσιαστική πρόσβαση σε αυτή», ανέφερε χαρακτηριστικά.
- Αύγουστος 2025: Προβλέψεις για υψηλότερες θερμοκρασίες και θερμό καλοκαίρι στη νοτιοανατολική Ευρώπη
- Υπερψηφίστηκε η τροπολογία για την αναστολή υποβολής αιτήσεων ασύλου από μετανάστες
- Παρέμβαση-καταπέλτης του Επιτρόπου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κατά της αναστολής ασύλου
- Σε διαθεσιμότητα έξι πράκτορες της Μυστικής Υπηρεσίας για την απόπειρα κατά Τραμπ
- Ηττοπαθής και διχασμένη: Η ΕΕ χάνει το παιχνίδι των δασμών με τις ΗΠΑ