Κλιμακώνεται η πολιτική αντιπαράθεση για τη μεταναστευτική πολιτική της κυβέρνησης, με αιχμή τη ρύθμιση που αναστέλλει για τρεις μήνες την υποβολή αιτήσεων ασύλου από μετανάστες που φτάνουν από τη Βόρεια Αφρική.
Με φόντο τις αυξημένες ροές προς την Κρήτη και τη διεθνή κινητικότητα για τη Λιβύη, η Βουλή μετατρέπεται σε πεδίο σφοδρής ιδεολογικής σύγκρουσης.
Εμπρηστικός λόγος Πλεύρη και πολιτική όξυνση
Με φορτισμένους όρους, όπως «μαζική εισβολή» και «υβριδικός πόλεμος», παρουσίασε ο υπουργός Μετανάστευσης Θάνος Πλεύρης την τροπολογία που προβλέπει τρίμηνη αναστολή της διαδικασίας χορήγησης ασύλου. Ο ίδιος έκανε λόγο για «επιχείρηση εκβιασμού» της Ελλάδας από κυκλώματα διακίνησης και ξεκαθάρισε: «Ή φυλακή ή έξοδος από τη χώρα».
Υποστήριξε πως η τροπολογία εδράζεται στο «μοντέλο του Έβρου» και είναι συνταγματικά κατοχυρωμένη, απαντώντας στις αιτιάσεις του Ευάγγελου Βενιζέλου περί αντισυνταγματικότητας.
Σφοδρές αντιδράσεις από την αντιπολίτευση
Η Πλεύση Ελευθερίας κατέθεσε ένσταση αντισυνταγματικότητας, ενώ το ΚΚΕ ζήτησε ονομαστική ψηφοφορία, η οποία θα διεξαχθεί σήμερα στις 10:00. Τα κόμματα της προοδευτικής αντιπολίτευσης ζητούν την απόσυρση της διάταξης, καταγγέλλοντας ότι θεσμοποιεί τον ρατσισμό.
Η Ζωή Κωνσταντοπούλου έκανε λόγο για «τροπολογία τύπου Όρμπαν και Τραμπ», ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ και η Νέα Αριστερά χαρακτήρισαν τη ρύθμιση «εγκληματική» και «επαίσχυντη». Το ΚΚΕ την κατήγγειλε ως «ντροπιαστική αναστολή δικαιωμάτων ξεριζωμένων ανθρώπων».
Στάση «παρών» από το ΠΑΣΟΚ, καυστικά σχόλια Ανδρουλάκη
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης δήλωσε ότι το κόμμα του θα επιλέξει την ψήφο «παρών», τονίζοντας πως η τροπολογία «δεν προσφέρει λύσεις» και αντιπρότεινε την επιτάχυνση των διαδικασιών απόρριψης και τον επαναπατρισμό όσων δεν δικαιούνται άσυλο.
Ασκώντας κριτική και στην εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης, διερωτήθηκε: «Πώς γίνεται η Τουρκία να συνομιλεί και με τη Δυτική και με την Ανατολική Λιβύη και εσείς να τα έχετε σπάσει και με τους δύο;»
Στροφή αποτροπής και πολιτική των «αντικινήτρων»
Η κυβέρνηση κλιμακώνει την πολιτική αποτροπής και υιοθετεί σκληρότερη γραμμή στο προσφυγικό, απευθυνόμενη εμφανώς και στο δεξιό ακροατήριο. Ο Θάνος Πλεύρης προανήγγειλε επανεξέταση των επιδομάτων για τους αναγνωρισμένους πρόσφυγες και ενδεχόμενη κατάργηση του προγράμματος HELIOS+, λέγοντας: «Δεν καταλαβαίνω γιατί κάποιος που έχει πάρει άσυλο να επιδοτείται. Να πάει να βρει δουλειά».
Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσαν δηλώσεις του σχετικά με το κόστος σίτισης στις δομές φιλοξενίας, ενώ κυβερνητικές πηγές επιχειρούν να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις, διαβεβαιώνοντας πως οι βασικές παροχές δεν θα θιγούν.
Μητσοτάκης: «Η Ελλάδα δεν είναι ανοιχτός διάδρομος»
Σε δήλωσή του στη γερμανική εφημερίδα Bild, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης υπερασπίστηκε την τροπολογία, επισημαίνοντας πως «η Ελλάδα δεν αποτελεί ανοιχτή οδό διέλευσης» και ότι η αναστολή της διαδικασίας ασύλου στέλνει «σαφές μήνυμα» στα κυκλώματα διακίνησης.
«Το ταξίδι είναι επικίνδυνο, το αποτέλεσμα αβέβαιο και τα χρήματα στους διακινητές χάνονται άσκοπα», τόνισε, προσθέτοντας ότι η λύση στο μεταναστευτικό απαιτεί «ενιαία ευρωπαϊκή απάντηση».
Ευρωπαϊκή κινητικότητα για συνεννόηση με Λιβύη
Παρά την αποτυχία της πρόσφατης επίσκεψης ευρωπαϊκής αντιπροσωπείας στη Βεγγάζη, οι χώρες του ευρωπαϊκού Νότου δηλώνουν αποφασισμένες να επιδιώξουν εκ νέου διάλογο με τη Λιβύη.
Σε συνάντηση στη Ρώμη, Φον ντερ Λάιεν, Μητσοτάκης, Μελόνι και Αμπέλα συμφώνησαν για κοινή επίσκεψη σε Τρίπολη και Βεγγάζη, με στόχο τη συγκράτηση των ροών πριν αυτές φτάσουν στην Κρήτη.
Διπλωματικά ανοίγματα και επιδιώξεις στην Ανατολική Μεσόγειο
Η Αθήνα δρομολογεί παράλληλα διπλωματική επαναπροσέγγιση με τη Λιβύη, επιδιώκοντας συνεργασία στο μεταναστευτικό αλλά και διάλογο για την οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών. Ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης ετοιμάζει νέα επίσκεψη στην Τρίπολη, μετά την πρόσφατη αποστολή του στη Βεγγάζη.
Από το βήμα της Βουλής τόνισε ότι «υπάρχει εν δυνάμει απειλή» και ότι η Ελλάδα πρέπει να έχει ενεργό ρόλο στη γειτονική της χώρα.
Το πολιτικό διακύβευμα πίσω από τη σύγκρουση
Η τροπολογία, η ρητορική περί «εισβολής» και η στοχοποίηση των επιδομάτων εντάσσονται σε μια στρατηγική ενίσχυσης των αντικινήτρων και απευθύνονται σε εκλογικά κοινά όπου η κυβέρνηση καταγράφει διαρροές. Ταυτόχρονα, η ένταση στη Βουλή αναδεικνύει την αδυναμία επίτευξης συναινέσεων ακόμη και σε ζητήματα εθνικής ασφάλειας, ενισχύοντας τη σύγκρουση των αφηγήσεων ανάμεσα στον αυταρχικό ρεαλισμό και την υπεράσπιση του κράτους δικαίου.
- Αύγουστος 2025: Προβλέψεις για υψηλότερες θερμοκρασίες και θερμό καλοκαίρι στη νοτιοανατολική Ευρώπη
- Υπερψηφίστηκε η τροπολογία για την αναστολή υποβολής αιτήσεων ασύλου από μετανάστες
- Παρέμβαση-καταπέλτης του Επιτρόπου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κατά της αναστολής ασύλου
- Σε διαθεσιμότητα έξι πράκτορες της Μυστικής Υπηρεσίας για την απόπειρα κατά Τραμπ
- Ηττοπαθής και διχασμένη: Η ΕΕ χάνει το παιχνίδι των δασμών με τις ΗΠΑ