Η αποκατάσταση των τεράστιων ζημιών που έχει υποστεί η Ουκρανία από τη ρωσική εισβολή θα ξεπεράσει το 1 τρισεκατομμύριο δολάρια και θα διαρκέσει τουλάχιστον 14 χρόνια, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο πρωθυπουργός της χώρας Ντένις Σμιχάλ στη Διάσκεψη για την Ανάκαμψη της Ουκρανίας, που πραγματοποιείται στη Ρώμη.
Ο Ουκρανός πρωθυπουργός παρουσίασε το σχέδιο δημιουργίας δύο μεγάλων ταμείων συνολικού ύψους περίπου 1 τρισεκατομμυρίου δολαρίων:
- Το πρώτο ταμείο, υπό ουκρανική διαχείριση, αναμένεται να χρηματοδοτηθεί από κατασχεθέντα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία στο εξωτερικό, αξίας 540 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
- Το δεύτερο ταμείο, ύψους 460 δισεκατομμυρίων δολαρίων, θα βασιστεί σε κεφάλαια ιδιωτών επενδυτών.
Ο Σμιχάλ κάλεσε τους διεθνείς συμμάχους να ενισχύσουν περαιτέρω τη χρηματοδότηση, ώστε να καλυφθεί το δημοσιονομικό έλλειμμα της Ουκρανίας για τα έτη 2026 και 2027.
Η κατανομή των αναγκών αποκατάστασης
Το συνολικό ποσό των 1 τρισεκατομμυρίων δολαρίων αφορά:
- 400 δισ. δολάρια για την ενεργειακή ανασυγκρότηση
- 300 δισ. δολάρια για στέγαση και αστική υποδομή
- 200 δισ. δολάρια για μεταφορές και logistics
- 100 δισ. δολάρια για κοινωνικές υπηρεσίες και δημόσιους θεσμούς.
Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η ανοικοδόμηση είναι ευκαιρία για εκσυγχρονισμό της χώρας και όχι απλώς για επαναφορά στην προπολεμική κατάσταση.
Ρωσικά περιουσιακά στοιχεία και διεθνής στήριξη
Η Ουκρανία έχει ήδη αρχίσει να λαμβάνει κεφάλαια από δεσμευμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία, με την ΕΕ, τις ΗΠΑ, τον Καναδά και την Ιαπωνία να έχουν δεσμεύσει συνολικά περίπου 300 δισ. δολάρια. Μέρος των τόκων από τα κεφάλαια αυτά διοχετεύεται ήδη στην Ουκρανία, ενώ το Κίεβο ζητά την πλήρη μεταβίβαση των περιουσιακών στοιχείων για την ανοικοδόμηση.
Η Ιταλία δήλωσε σήμερα ότι όλες οι εταιρείες που βοήθησαν την Ρωσία να χρηματοδοτήσει τον πόλεμο που διεξάγει στην Ουκρανία με το να αναπτύσσουν επιχειρηματικές σχέσεις μαζί της, θα πρέπει να αποκλεισθούν από τα οφέλη που θα υπάρξουν από την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας.
Η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι είχε δηλώσει νωρίτερα ότι οι συμμετέχοντες σε διάσκεψη που πραγματοποιείται στη Ρώμη για την οικονομική ανάκαμψη της Ουκρανίας, είχαν υποσχεθεί περισσότερα από 10 δισεκατομμύρια ευρώ για να βοηθήσουν την εμπόλεμη χώρα.
«Θέλουμε να συνεργαστούμε με την Ουκρανία για να διασφαλίσουμε ότι οι επιχειρήσεις που συνέβαλαν στην χρηματοδότηση της ρωσικής πολεμικής μηχανής δεν θα επωφεληθούν από την ανοικοδόμηση», δήλωσε η Μελόνι κατά τη διάρκεια ομιλίας της στη διάσκεψη.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει εγκρίνει μια σειρά κυρώσεων για να πλήξει τη Μόσχα από τότε που εισέβαλε στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, στοχεύοντας τα ενεργειακά της έσοδα, τις τράπεζες και τη στρατιωτική βιομηχανία της.
Σε ανακοίνωση του ιταλικού υπουργείου Οικονομικών αναφέρεται ότι ο υπουργός Οικονομίας Τζιανκάρλο Τζιορτζέτι συζήτησε το θέμα της απαγόρευσης εταιρειών με δεσμούς με τη Ρωσία κατά τη διάρκεια διμερούς συνάντησης με τον Ουκρανό ομόλογό του Σέρχιι Μαρτσένκο.
Οι δύο μεγαλύτερες τράπεζες της Ιταλίας, Intesa San Paolo και UniCredit, εξακολουθούν να δραστηριοποιούνται στη Ρωσία, αν και έχουν μειώσει την έκθεσή τους στη χώρα.
Η κυβέρνηση της Μελόνι έδωσε στην UniCredit εννέα μήνες προθεσμία για να σταματήσει τις δραστηριότητές της στη Ρωσία, στο πλαίσιο των απαιτήσεων για την εκκαθάριση της προτεινόμενης προσφοράς εξαγοράς της μικρότερης ανταγωνίστριας Banco BPM.
Προϋπολογισμός και στρατιωτικές δαπάνες
Υπό συνθήκες ειρήνης, το κόστος συντήρησης του ουκρανικού στρατού ανέρχεται σε περίπου 50 δισ. ευρώ ετησίως, με το 50% να αναμένεται να καλυφθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Πάνω από το ήμισυ του ουκρανικού προϋπολογισμού καλύπτεται σήμερα από διεθνή βοήθεια, ενώ για το 2026 και 2027 προβλέπεται μείωση των στρατιωτικών δαπανών, εφόσον υπάρξει βελτίωση της ασφάλειας.
Το γενικό επιτελείο της «συμμαχίας των προθύμων», των χωρών που έχουν δεσμευτεί να εγγυηθούν την ασφάλεια της Ουκρανίας μετά την επίτευξη εκεχειρίας με τη Μόσχα, θα λειτουργεί στο εξής στο Παρίσι, ανακοίνωσε σήμερα ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Κιρ Στάρμερ.
«Τα σχέδια είναι έτοιμα και τα εντάσσουμε σε μια μακροπρόθεσμη προοπτική, με ένα νέο γενικό επιτελείο στο Παρίσι, το οποίο είναι ήδη λειτουργικό» ανέφερε ο Στάρμερ, στη βιντεοδιάσκεψη που είχε με τα μέλη αυτής της συμμαχίας. Όπως διευκρίνισε η Ντάουνινγκ Στριτ, σε δώδεκα μήνες αυτό το γενικό επιτελείο θα μεταφερθεί στο Λονδίνο ενώ υπάρχουν σχέδια και για ένα μελλοντικό κέντρο συντονισμού στο Κίεβο.
Οι προετοιμασίες για την κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία θα πρέπει να συνεχιστούν ώστε να διασφαλιστεί ότι «μια δύναμη θα μπορεί να αναπτυχθεί αμέσως μετά τον τερματισμό των εχθροπραξιών», πρόσθεσε.
Σήμερα, τρίτη ημέρα της επίσημης επίσκεψης του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν στη Βρετανία, οι δύο ηγέτες συμμετείχαν στη βιντεοδιάσκεψη της «συμμαχίας των προθύμων» κατά την οποία συνομίλησαν με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, με ηγέτες άλλων χωρών και με τους Αμερικανούς απεσταλμένους, όπως τον ειδικό προεδρικό απεσταλμένο, στρατηγό Κιθ Κέλογκ και τους γερουσιαστές Λίντσεϊ Γκρέιαμ και Ρίτσαρντ Μπλούμενταλ. Οι τρεις Αμερικανοί, που τάσσονται υπέρ της επιβολής δραστικών κυρώσεων στη Ρωσία, βρίσκονταν στη Ρώμη, όπως και ο Ζελένσκι, για τη διάσκεψη για την ανάκαμψη της Ουκρανίας που φιλοξένησε η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι
Στάρμερ και Μακρόν ζήτησαν να αυξηθεί «η πίεση» στη Ρωσία για να επιτευχθεί κατάπαυση του πυρός. «Πρέπει να προσανατολίσουμε τις προσπάθειές μας προς την προετοιμασία της ειρήνης, αναγκάζοντας τον Πούτιν να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων (…) Αυτή η συντονισμένη πίεση θα κάνει τη διαφορά», είπε ο Κιρ Στάρμερ.
«Χρειαζόμαστε σαφώς κάτι καινούριο» ώστε να εντείνουμε «την πίεση που ασκείται στη Ρωσία», σχολίασε από την πλευρά του ο Γάλλος πρόεδρος, αναφερόμενος στα σχέδια της ΕΕ και των ΗΠΑ για νέες κυρώσεις.
Η Ουκρανία πριν και μετά τον πόλεμο
Πριν από τη ρωσική εισβολή, η Ουκρανία ήταν η φτωχότερη χώρα της Ευρώπης, σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Ο πόλεμος προκάλεσε συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά περίπου 30% το 2022, τεράστια καταστροφή υποδομών και μαζικές μετακινήσεις πληθυσμού.
Διεθνής συστράτευση για την ανοικοδόμηση
Η Διάσκεψη της Ρώμης επιβεβαίωσε τη δέσμευση της διεθνούς κοινότητας να στηρίξει την Ουκρανία, με την ΕΕ και τους G7 να διαμηνύουν ότι η ανοικοδόμηση της χώρας αποτελεί επένδυση για το μέλλον της Ευρώπης και της δημοκρατίας.
«Η ανοικοδόμηση δεν είναι απλώς επιστροφή στο παρελθόν, αλλά ευκαιρία για ένα καλύτερο μέλλον», δήλωσε ο Ντένις Σμιχάλ.
Η πρόκληση παραμένει τεράστια, με την Ουκρανία να εξαρτάται από τη σταθερή και μαζική διεθνή στήριξη για να σταθεί ξανά στα πόδια της.