Συνθήκες καύσωνα εντός και εκτός βουλής με τη θερμοκρασία να ανεβαίνει και στο πολιτικό θερμόμετρο με αφορμή τις αποκαλύψεις για το παρασκήνιο του 2015.
Σε μια περίοδο που η πολιτική σκηνή έμοιαζε “παγωμένη”, ξέσπασε αιφνιδιαστικά μια μετωπική σύγκρουση μεταξύ του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του προκατόχου του, Αλέξη Τσίπρα. Με αφορμή τις αποκαλύψεις από τα πρακτικά της συνεδρίασης των πολιτικών αρχηγών το καλοκαίρι του 2015, ο κ. Μητσοτάκης εξαπέλυσε επίθεση κατά του πρώην πρωθυπουργού, τον οποίο κατηγόρησε για “απεγνωσμένη προσπάθεια να ξεπλυθεί” από την ευθύνη της τετραετούς διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.
Ο κ. Τσίπρας απάντησε μέσω ανάρτησής του στο X (πρώην Twitter), απορρίπτοντας την κατηγορία και υπονοώντας ότι το πρόβλημα εντοπίζεται μάλλον στον ίδιο τον πρωθυπουργό: «Να ξεπλυθεί ζητάει όποιος είναι λερωμένος. Εγώ πάντως δεν είμαι. Μπορεί να πει το ίδιο για τον εαυτό του ο κ. Μητσοτάκης;»
Επιχείρηση “αντι-ΣΥΡΙΖΑ 2.0”
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, επανερχόμενος στο παρελθόν, ανέσυρε το αφήγημα της “καταστροφικής περιόδου 2015”, το οποίο αποτέλεσε θεμέλιο λίθο του αντι-ΣΥΡΙΖΑ μετώπου. Αυτή τη φορά, ωστόσο, επέλεξε έναν ακόμα πιο επιθετικό τόνο, κάνοντας λόγο για “γνωστά κέντρα” και “πλυντήρια” που επιχειρούν να ξεπλύνουν «μια από τις πιο μαύρες εποχές της πρόσφατης ιστορίας μας».
Ο πρωθυπουργός επανέφερε την εικόνα της Ελλάδας με κλειστές τράπεζες, παγωμένη οικονομία και απειλή εξόδου από την Ευρώπη, καταλογίζοντας στον ΣΥΡΙΖΑ «100 δισεκατομμύρια ευρώ κόστος» και «διχασμό» της κοινωνίας. «Η ιστορία είναι αμείλικτη», είπε, «και θα θυμίζει πάντα πόσο κόστισε η ζαριά του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ».
Η κατηγορία περί Ακροδεξιάς και η αντιστροφή των ρόλων
Ωστόσο, ο ΣΥΡΙΖΑ απαντά υπογραμμίζοντας ότι οι ΑΝΕΛ δεν άσκησαν ποτέ κυρίαρχη πολιτική, αντίθετα με τη ΝΔ, η οποία κυβερνά –όπως τονίζεται– με κορυφαία στελέχη του ΛΑΟΣ σε θέσεις-κλειδιά, από τον Άδωνι Γεωργιάδη και τον Μάκη Βορίδη μέχρι τον Θάνο Πλεύρη. Η αντιπαράθεση αυτή φέρνει ξανά στο προσκήνιο τον ρόλο της Ακροδεξιάς στην ελληνική πολιτική.
Επιπλέον, ανακινήθηκαν και παλαιότερες επιλογές του κ. Μητσοτάκη, όπως ο διορισμός του υμνητή της χούντας Κωνσταντίνου Λούλη σε κυβερνητική θέση, με την αντιπολίτευση να επισημαίνει την αντίφαση ανάμεσα στις καταγγελίες του πρωθυπουργού και την πολιτική του πρακτική.
Το δημοψήφισμα και οι “πρακτικές των πολιτών”
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αμφισβήτησε ευθέως την ερμηνεία του 2015 από τον κ. Τσίπρα, αμφισβητώντας ότι στόχος του δημοψηφίσματος ήταν η παραμονή της Ελλάδας στην ΕΕ. Επιχειρώντας να εκφράσει τη λαϊκή βούληση όπως την ερμηνεύει η κυβέρνηση, δήλωσε ότι «τα πρακτικά των πολιτών βρίσκονται στην κάλπη» και έδειξε ως πολιτικό αντίπαλο όχι μόνο τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και τα μέσα ενημέρωσης που “νοσταλγούν” το παρελθόν.
«Ενοχλούνται κάποια συμφέροντα», δήλωσε, «γιατί θέλουν έναν πρωθυπουργό όμηρο. Δεν θα τους κάνω τη χάρη». Έδειξε προς δημοσιογραφικά κέντρα που -όπως είπε- επιχειρούν να “αναστήσουν τον παλιό αρχηγό” και να δημιουργήσουν νέα κρίση αξιοπιστίας για την κυβέρνησή του.
Η απάντηση Τσίπρα και το υπονοούμενο για επιστροφή
Ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε με οξύ τόνο, χαρακτηρίζοντας τις κατηγορίες του πρωθυπουργού «κωμικοτραγικές» και κάνοντας λόγο για «αγωνιώδη προσπάθεια επιβίωσης ενός καθεστώτος που έχασε το ηθικό του πλεονέκτημα». Παράλληλα, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο επιστροφής του στην πρώτη γραμμή: «Μετά την Ύβρη έρχεται η Νέμεσις».
Η φράση αυτή ερμηνεύεται από πολλούς ως προάγγελος ενεργού πολιτικού ρόλου, με φόντο τις επόμενες εκλογές.
Πίσω στο μέλλον;
Η αναζωπύρωση της σύγκρουσης Μητσοτάκη-Τσίπρα, πέρα από τον έντονο προσωπικό της χαρακτήρα, φαίνεται να επαναφέρει στην επικαιρότητα ένα σκηνικό που η χώρα είχε αρχίσει να ξεχνά: το διχαστικό δίπολο της περασμένης δεκαετίας. Μόνο που αυτή τη φορά, τα διακυβεύματα είναι πιο σύνθετα και οι παίχτες περισσότερο υποψιασμένοι.
Είναι μια κόντρα που μπορεί να ανατρέψει τα πολιτικά δεδομένα, να αναδιατάξει στρατόπεδα, αλλά και να ανοίξει –ίσως πρόωρα– το πεδίο για την επόμενη κάλπη. Με τα συμφέροντα, τα μέσα ενημέρωσης και τις παλιές πληγές στο φόντο, η πολιτική σκηνή δείχνει έτοιμη για νέο κύκλο πόλωσης.