Ο πρώην πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου αναλαμβάνει νέο ρόλο στην επενδυτική τράπεζα όπου ξεκίνησε την καριέρα του, με την ΑCOBA να επιβάλει όρους για αποφυγή σύγκρουσης συμφερόντων
Επιστροφή στη Wall Street για τον Σούνακ
Ο Ρίσι Σούνακ, πρώην πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου και πρώην επικεφαλής των Συντηρητικών, επιστρέφει στην Goldman Sachs, αυτή τη φορά ως ανώτερος σύμβουλος, στον πρώτο μεγάλο ρόλο του μετά την παραίτησή του από την ηγεσία του κόμματος πέρυσι, ύστερα από τη σαρωτική εκλογική νίκη των Εργατικών.
Η νέα του θέση σηματοδοτεί την επιστροφή του στη Wall Street, όπου είχε ξεκινήσει την επαγγελματική του πορεία, εργαζόμενος στην επενδυτική τράπεζα ως ασκούμενος και στη συνέχεια ως αναλυτής από το 2001 έως το 2004.
Ο ρόλος του στη Goldman και οι περιορισμοί της ACOBA
Ο Σούνακ θα παρέχει στρατηγικές συμβουλές σε στελέχη και πελάτες της Goldman Sachs για γεωπολιτικά και μακροοικονομικά ζητήματα, ενώ –σύμφωνα με τον CEO της τράπεζας Ντέιβιντ Σόλομον– «θα συμβάλει στην καλλιέργεια κουλτούρας διαρκούς μάθησης και εξέλιξης στους ανθρώπους της εταιρείας παγκοσμίως».
Ωστόσο, η Επιτροπή Επιτήρησης Διορισμών Πρώην Κυβερνητικών Αξιωματούχων (ACOBA) του Ηνωμένου Βασιλείου, αφού αξιολόγησε την αίτηση διορισμού που υπέβαλε ο Σούνακ τον Μάιο, ενέκρινε τελικά τη θέση υπό όρους. Η ACOBA εκφράζει ανησυχίες για ενδεχόμενη σύγκρουση συμφερόντων ή αθέμιτη πρόσβαση της Goldman στις κυβερνητικές δομές.
Έτσι, ο Σούνακ δεν θα μπορεί μέχρι το καλοκαίρι του 2026:
- να ασκήσει πίεση προς την κυβέρνηση εκ μέρους της Goldman,
- να αξιοποιήσει κυβερνητικές επαφές ή γνώσεις για να επηρεάσει πολιτικές αποφάσεις,
- να παράσχει συμβουλές σχετικά με δημόσιους διαγωνισμούς ή συμβάσεις.
Συνέχιση της πολιτικής παρουσίας, στροφή στην ακαδημαϊκή και φιλανθρωπική δράση
Παρά το εκλογικό σοκ των Συντηρητικών –οι οποίοι έπεσαν από 365 έδρες το 2019 σε μόλις 121 το 2024, στη χειρότερη ήττα τους σε έναν αιώνα– ο Σούνακ έχει επιλέξει να διατηρήσει τη βουλευτική του έδρα στο Ρίτσμοντ και Νορθάλαρτον. Έχει δηλώσει πως θα παραμείνει στα κοινοβουλευτικά έδρανα έως τη λήξη της παρούσας κοινοβουλευτικής περιόδου.
Παράλληλα, ο πρώην πρωθυπουργός έχει ήδη αναλάβει θέσεις στα πανεπιστήμια της Οξφόρδης και του Στάνφορντ. Όσον αφορά την αμοιβή του από τη Goldman, έχει γνωστοποιηθεί ότι θα τη δωρίσει στο Richmond Project, φιλανθρωπικό ίδρυμα που έχει δημιουργήσει μαζί με τη σύζυγό του, Άκσατα Μέρτι, με στόχο τη βελτίωση των μαθηματικών δεξιοτήτων στη Βρετανία.
Εκατομμυριούχος με βαθιές ρίζες στις αγορές
Η οικογένεια Σούνακ–Μέρτι συγκαταλέγεται στους πλουσιότερους της Βρετανίας, με εκτιμώμενη περιουσία 640 εκατομμυρίων λιρών σύμφωνα με την ετήσια λίστα του Sunday Times. Το μεγαλύτερο μέρος προέρχεται από το μετοχικό πακέτο της Μέρτι στην Infosys, τον τεχνολογικό κολοσσό που ίδρυσε ο πατέρας της στην Ινδία.
Πριν ασχοληθεί με την πολιτική, ο Σούνακ είχε εργαστεί επίσης στο hedge fund TCI του Κρις Χον και στη συνέχεια στο Theleme Partners, που δημιουργήθηκε από πρώην στελέχη του TCI.
Σύγκλιση χρηματοοικονομικών και πολιτικής δικτύωσης
Η επιστροφή του Σούνακ σε έναν κορυφαίο χρηματοοικονομικό θεσμό, σε συνδυασμό με τις περιοριστικές ρήτρες της ACOBA, αναδεικνύει τα λεπτά όρια μεταξύ δημόσιας υπηρεσίας και ιδιωτικής επιρροής. Παρότι το Λονδίνο επιδιώκει να διασφαλίσει την ακεραιότητα των θεσμών του, ο διορισμός προκαλεί ήδη πολιτικά σχόλια για τις «γυάλινες πόρτες» ανάμεσα στην εξουσία και τις αγορές.