Σφοδρές αντιδράσεις προκαλεί το σχέδιο του Ισραηλινού υπουργού Άμυνας, Ισραέλ Κατς, για τη δημιουργία μιας «ανθρωπιστικής πόλης» στα ερείπια της Ράφα, με στόχο την «οικειοθελή» μετεγκατάσταση εκατοντάδων χιλιάδων Παλαιστινίων.
Νομικοί, ιστορικοί και οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων καταγγέλλουν το σχέδιο ως προσπάθεια εθνοκάθαρσης και παραβίαση του διεθνούς δικαίου.
Σχέδιο μετεγκατάστασης 600.000 Παλαιστινίων
Ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας, Ισραέλ Κατς, παρουσίασε σχέδιο για τη μεταφορά περίπου 600.000 Παλαιστινίων – κυρίως από την περιοχή αλ-Μαουάσι – σε έναν καταυλισμό που αποκαλεί «ανθρωπιστική πόλη», στα ερείπια της Ράφα, στα νότια της Γάζας. Σύμφωνα με δημοσίευμα του Guardian, που επικαλείται πηγές του Reuters, ο Κατς έχει ήδη δώσει εντολή στον στρατό να προετοιμαστεί για την κατασκευή του χώρου, στον οποίο οι Παλαιστίνιοι θα υποβάλλονται σε «έλεγχο ασφαλείας» και δεν θα μπορούν να εξέλθουν.
Ο Κατς φέρεται να δήλωσε πως «θέτουμε σε εφαρμογή το σχέδιο μετανάστευσης – και θα γίνει», με απώτερο στόχο την πλήρη απομάκρυνση του πληθυσμού της Λωρίδας της Γάζας.
Κατηγορίες για σχέδιο εκδίωξης και «στρατόπεδο συγκέντρωσης»
Το σχέδιο έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση νομικών και ακαδημαϊκών. Ο Ισραηλινός δικηγόρος ανθρωπίνων δικαιωμάτων Μάικλ Σφαρντ έκανε λόγο για «επιχειρησιακό σχέδιο για έγκλημα κατά της ανθρωπότητας», προσθέτοντας ότι «η μεταφορά πληθυσμού στο νότιο άκρο της Γάζας, με στόχο την εκδίωξή του, δεν είναι τίποτα λιγότερο από αυτό».
Ο Σφαρντ υπογράμμισε ότι ακόμη κι αν το Ισραήλ χαρακτηρίζει τη μετανάστευση «εθελοντική», οι συνθήκες είναι τόσο καταπιεστικές που δεν επιτρέπουν πραγματικά ελεύθερη επιλογή. «Η μαζική έξοδος ανθρώπων από την πατρίδα τους, εν μέσω πολέμου, συνιστά έγκλημα πολέμου και –σε τέτοια κλίμακα– έγκλημα κατά της ανθρωπότητας», τόνισε.
Ο ιστορικός του Ολοκαυτώματος, Άμος Γκόλντμπεργκ, κατήγγειλε το σχέδιο ως «ξεκάθαρη εθνοκάθαρση» και χαρακτήρισε την προτεινόμενη δομή «στρατόπεδο συγκέντρωσης ή μεταβατικό στρατόπεδο πριν από την απέλαση». «Δεν είναι ούτε πόλη, ούτε κάτι ανθρωπιστικό. Δεν προβλέπεται εργασία, ελευθερία κινήσεων ή υποδομές. Πρόκειται για μια μη βιώσιμη περιοχή, ανάλογη με τις λεγόμενες “ασφαλείς ζώνες” του σήμερα», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Πολιτικές διαστάσεις και διεθνείς πιέσεις
Το σχέδιο Κατς είδε το φως της δημοσιότητας λίγο πριν από την επίσκεψη του Μπενιαμίν Νετανιάχου στις Ηνωμένες Πολιτείες για επαφές με τον Ντόναλντ Τραμπ, εν μέσω διεθνών πιέσεων για κατάπαυση του πυρός.
Ο Κατς δήλωσε ότι η κατασκευή της «ανθρωπιστικής πόλης» μπορεί να προχωρήσει ακόμη και κατά τη διάρκεια μιας ενδεχόμενης εκεχειρίας. Παράλληλα, αποκάλυψε ότι ο Νετανιάχου ηγείται προσπάθειας αναζήτησης χωρών που θα δεχτούν παλαιστινιακούς πληθυσμούς.
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, από τον Λευκό Οίκο, έκανε λόγο για συνεργασία με τις ΗΠΑ και άλλες χώρες με στόχο την εξεύρεση «καλύτερου μέλλοντος» για τους Παλαιστίνιους. «Όσοι θέλουν να μείνουν, μπορούν. Αλλά αν επιθυμούν να φύγουν, πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να το κάνουν», δήλωσε ο Νετανιάχου, ενόψει του επίσημου δείπνου με τον Τραμπ.
Παράλληλα σχέδια εποικισμού και χρηματοδότησης
Την ίδια στιγμή, πολιτικά στελέχη του κυβερνητικού συνασπισμού, όπως ο ακροδεξιός υπουργός Οικονομικών Μπεσαλέλ Σμότριτς, στηρίζουν ανοιχτά την ίδρυση νέων ισραηλινών εποικισμών στη Γάζα. Σύμφωνα με το Reuters, έχουν κατατεθεί σχέδια για τη δημιουργία «ανθρωπιστικών χώρων μετακίνησης» εντός και εκτός Γάζας, τα οποία παρουσιάστηκαν στην κυβέρνηση Τραμπ και συζητήθηκαν στον Λευκό Οίκο.
Ένα από αυτά φέρεται να αφορά την ίδρυση του οργανισμού Gaza Humanitarian Foundation (GHF), με προϋπολογισμό 2 δισ. δολαρίων. Ωστόσο, εκπρόσωπος του GHF αρνήθηκε οποιαδήποτε εμπλοκή, υποστηρίζοντας ότι τα σχετικά έγγραφα «δεν είναι δικά του».
Αντιστάσεις στο εσωτερικό του Ισραήλ
Η αντίσταση στο σχέδιο δεν περιορίζεται μόνο στο εξωτερικό. Ο Μάικλ Σφαρντ, δικηγόρος που εκπροσωπεί τρεις έφεδρους του ισραηλινού στρατού, έχει προσφύγει στη Δικαιοσύνη ζητώντας την ανάκληση διαταγών που προέβλεπαν τη «συγκέντρωση» αμάχων την περασμένη άνοιξη. Το γραφείο του αρχηγού Γενικού Επιτελείου, Εγιάλ Ζαμίρ, απάντησε ότι η μετακίνηση πληθυσμών «δεν αποτελεί στόχο της επιχείρησης».
Ωστόσο, δηλώσεις όπως αυτές του Κατς φαίνεται να αναιρούν επίσημες τοποθετήσεις, εντείνοντας τις ανησυχίες για την πορεία των εξελίξεων.
Το ερώτημα που αιωρείται
«Τι θα συμβεί αν οι Παλαιστίνιοι αρνηθούν να μπουν στο νέο συγκρότημα;» αναρωτιέται ο καθηγητής Γκόλντμπεργκ. «Και τι αν εξεγερθούν; Δεν είναι εντελώς αβοήθητοι». Η ερώτηση αυτή φωτίζει την καρδιά του ζητήματος: την κλιμάκωση ενός πολέμου που πλέον μετατοπίζεται από το πεδίο των συγκρούσεων στο πεδίο της γεωγραφίας, της ταυτότητας και της ίδιας της ύπαρξης ενός λαού.
- Γιατί δεν φταίνε (μόνο) τα κινητά για τη διάσπαση της προσοχής μας
- «Έγκλημα κατά της ανθρωπότητας»: Σχέδιο ισραηλινής «ανθρωπιστικής πόλης» για μαζική μετακίνηση Παλαιστινίων στη Γάζα
- Μαρινάκης κατά ΠΑΣΟΚ: «Μαύρη σελίδα στην κοινοβουλευτική ιστορία»
- Η Ευρώπη σε σταυροδρόμι: Ελευθερία του λόγου ή καταστολή;
- Αποκαλύψεις για τον ρόλο Έλληνα πράκτορα της CIA στη δολοφονία Κένεντι