Σε μια σπάνια τηλεοπτική εμφάνιση, ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος άνοιξε τα χαρτιά του για καθοριστικές στιγμές της πολιτικής του διαδρομής.
Μίλησε για το δημοψήφισμα του 2015, τις σχέσεις του με Καραμανλή και Τσίπρα, ενώ αποκάλυψε πτυχές που παρέμεναν έως σήμερα άγνωστες στο ευρύ κοινό.
Μια συνέντευξη θεσμικής μνήμης
Με το γνώριμο ήπιο και μετρημένο του ύφος, ο Προκόπης Παυλόπουλος εμφανίστηκε στην εκπομπή «Ενώπιος Ενωπίω» του Νίκου Χατζηνικολάου και επανήλθε δημόσια για να σχολιάσει – με φειδώ και θεσμική επίγνωση – τη δική του πορεία αλλά και κορυφαία πολιτικά γεγονότα. Ανάμεσά τους, η επιλογή του στην Προεδρία το 2015, το δημοψήφισμα εκείνου του καλοκαιριού και οι σχέσεις του με δύο πρωθυπουργούς: τον Κώστα Καραμανλή και τον Αλέξη Τσίπρα.
Ο ίδιος κράτησε αποστάσεις από οποιοδήποτε προσωπικό σχόλιο ή αξιολόγηση των πολιτικών αποφάσεων, δηλώνοντας χαρακτηριστικά:
«Θα μου επιτρέψετε να μην πω αν είναι σωστά ή όχι. Δεν θέλω να βγάζω απωθημένα. Στα θέματα αυτά είναι άλλο το πώς εκφράζεται κανείς πολιτικά και άλλο η ουσία».
Η σχέση με τον Κώστα Καραμανλή: «Ευπατρίδης Πρωθυπουργός»
Ιδιαίτερα θερμά λόγια επεφύλαξε για τον Κώστα Καραμανλή, με τον οποίο – όπως είπε – μοιράζονταν κοινές αντιλήψεις σε ό,τι αφορά τα εθνικά και ευρωπαϊκά ζητήματα.
«Οι απόψεις μας ταυτίζονται στο ακέραιο. Δεν πρόκειται για κομματική ταύτιση ή φιλία. Είναι προϊόν κοινής εμπειρίας και θεώρησης των εθνικών θεμάτων», σημείωσε.
Χαρακτήρισε τον πρώην πρωθυπουργό ως «ευπατρίδη», εξηγώντας πως «υπηρέτησε τα εθνικά θέματα με ιδανικό τρόπο», σε μια αποστροφή με ιδιαίτερο θεσμικό βάρος.
Απαρχές της πολιτικής πορείας: «Δεν ήθελα να ασχοληθώ»
Ο κ. Παυλόπουλος μίλησε για την αρχή της πορείας του στην πολιτική, υπογραμμίζοντας ότι η δική του βούληση ήταν διαφορετική:
«Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής είχε εμμονή να ασχοληθώ με την πολιτική. Εγώ του έλεγα ‘δεν κάνω για την πολιτική’, κι εκείνος απαντούσε: ‘Ξέρεις εσύ και δεν ξέρω εγώ;’».
Όπως είπε, ουδέποτε ονειρευόταν την Προεδρία της Δημοκρατίας: «Δεν ήταν ποτέ στις βλέψεις μου».
2015: Το παρασκήνιο του δημοψηφίσματος και το κρίσιμο ερώτημα
Αναφερόμενος στα γεγονότα του 2015, ο πρώην Πρόεδρος αποκάλυψε το παρασκήνιο της κρίσιμης συνομιλίας του με τον τότε πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.
«Μου ανακοίνωσε αιφνιδιαστικά την πρόθεση να προκηρύξει δημοψήφισμα. Του είπα ότι δεν μπορώ να αρνηθώ, αλλά τον προειδοποίησα για δύο πράγματα: το πολύ στενό χρονικό πλαίσιο και – κυρίως – το ερώτημα», είπε, και εξήγησε:
«Του είπα ότι αν το ερώτημα αφορά την παραμονή στο ευρώ, τότε είμαι υποχρεωμένος να παραιτηθώ. Και επίσης, ότι σε περίπτωση επικράτησης του “Όχι”, θα πρέπει να απευθυνθεί αμέσως στον ελληνικό λαό και να το ερμηνεύσει ως εντολή για διαπραγμάτευση, όχι για έξοδο».
Τα πρακτικά της σύσκεψης και η λήξη της θητείας
Ερωτηθείς για τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών μετά το δημοψήφισμα, επιβεβαίωσε ότι τηρήθηκαν πρακτικά, με μία εξαίρεση. Απαντώντας στο αίτημα δημοσιοποίησης που έχει διατυπωθεί τα τελευταία χρόνια, παρέπεμψε στις θεσμικές απαντήσεις που έδωσαν τόσο η Κατερίνα Σακελλαροπούλου όσο και ο Κώστας Τασούλας.
Όσο για την προσωπική του στιγμή αποφόρτισης; Ο κ. Παυλόπουλος αποκάλυψε ότι η ημέρα της αποχώρησής του από την Προεδρία, στις 13 Μαρτίου 2020, υπήρξε καθοριστική:
«Ήταν η στιγμή που αισθάνθηκα αγαλλίαση. Ένα “ουφ”».
Παρεμβάσεις Καραμανλή και Τσίπρα: Δύο μαρτυρίες εμπιστοσύνης
Η συνέντευξη συνοδεύτηκε από δημόσιες τοποθετήσεις των δύο πρώην πρωθυπουργών που συνδέθηκαν με την πορεία του Προκόπη Παυλόπουλου.
Ο Κώστας Καραμανλής έκανε λόγο για «υπόδειγμα ήθους, ακεραιότητας και πατριωτισμού», επισημαίνοντας πως ο Παυλόπουλος «συνέβαλε καθοριστικά στη διασφάλιση της πολιτικής ομαλότητας και του ευρωπαϊκού προσανατολισμού».
Από την πλευρά του, ο Αλέξης Τσίπρας ανέτρεξε στο 2008 και τον ρόλο του Παυλόπουλου μετά τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, αλλά και στην επιλογή του το 2015:
«Η επιλογή του ήταν μονόδρομος. Είχαμε μια σχέση εμπιστοσύνης. Ακόμα και όταν διαφωνούσαμε, ήξερα ότι θα συμβάλει στην εθνική προσπάθεια».
Ολοκλήρωσε με μία ευχή: «Είμαι σίγουρος ότι από όποια θέση και αν βρίσκεται, θα συνεχίσει να εργάζεται για το καλό του τόπου».
- Ξενοφών Κοντιάδης / Δέκα χρόνια μετά: Το δημοψήφισμα ως τραύμα και ως μάθημα
- Προκόπης Παυλόπουλος: «Δεν ήταν ποτέ στις βλέψεις μου η Προεδρία» – Αποκαλύψεις για το 2015 και τις σχέσεις με Καραμανλή και Τσίπρα
- Όταν τα παιδιά ξεπερνούν την τεχνητή νοημοσύνη: Το μάθημα που οι ενήλικες αγνοούν
- Κλιμάκωση έντασης στα YES! Stores – Εργαζόμενοι, συνδικαλιστές και φοιτητές αντιμέτωποι με συλλήψεις και μηνύσεις
- Γιάννης Πάριος: «Δεν θέλω ταινία για τη ζωή μου»