Με προσευχές, χιλιάδες πιστούς και μήνυμα για παγκόσμια ειρήνη, ο Δαλάι Λάμα γιόρτασε σήμερα τα 90ά του γενέθλια στην Ινδία, όπου ζει εξόριστος εδώ και δεκαετίες.
Οι εορτασμοί, ωστόσο, συνοδεύτηκαν από νέα αντιπαράθεση με το Πεκίνο για το μέλλον του θεσμού και τον διάδοχό του.
Στους πρόποδες των Ιμαλαΐων, μια γιορτή γεμάτη ψαλμούς και σιωπή
Φορώντας τη χαρακτηριστική του μπορντό ρόμπα και το κίτρινο μαντήλι, ο 14ος Δαλάι Λάμα, κατά κόσμον Τενζίν Γκιάτσο, χαμογέλασε στους πιστούς που συγκεντρώθηκαν στο μοναστήρι του Μεκλαουντγκάνζ, κοντά στη Νταραμσάλα της βόρειας Ινδίας, για να γιορτάσουν τα 90 του χρόνια. Από το 1959, όταν αυτοεξορίστηκε μετά την κινεζική εισβολή στο Θιβέτ, έχει εγκατασταθεί στην περιοχή, καθιστώντας τη πνευματικό κέντρο του θιβετιανού εξόριστου βουδισμού.
«Δεν συνηθίζω να γιορτάζω τα γενέθλιά μου», είπε. «Είμαι απλώς ένας απλός βουδιστής μοναχός». Ωστόσο, δεν έκρυψε το χιούμορ και την αισιοδοξία του: «Ελπίζω να ζήσω άλλα 30 ή και 40 χρόνια».
Αντιπαράθεση με την Κίνα για τον διάδοχο
Το ζήτημα της διαδοχής κυριάρχησε για άλλη μια φορά στις δηλώσεις του. Ο Δαλάι Λάμα επανέλαβε πως «ο θεσμός θα συνεχιστεί», διευκρινίζοντας ότι ο επόμενος θα γεννηθεί «στον ελεύθερο κόσμο» και ότι την απόφαση θα λάβει αποκλειστικά το Ίδρυμα Γκαντέν Φοντράνγκ, το διοικητικό του γραφείο. Το Πεκίνο αντέδρασε άμεσα, επιμένοντας πως διατηρεί το δικαίωμα να εγκρίνει τη διαδοχή, βάσει της πολιτικής του ελέγχου του θρησκευτικού βίου στο Θιβέτ.
Η Κίνα, που θεωρεί τον Δαλάι Λάμα επικίνδυνο «αυτονομιστή», επιχειρεί να προετοιμάσει μια δική της εκδοχή διαδόχου, σε μια προσπάθεια να ενισχύσει τον πολιτικό της έλεγχο στο κατεχόμενο Θιβέτ. Η σύγκρουση αυτή απειλεί να δημιουργήσει δύο παράλληλους θεσμούς σε αντίπαλες πλευρές του πλανήτη.
Από τη Λάσα στην εξορία: Ένα παγκόσμιο σύμβολο ειρήνης
Ο Δαλάι Λάμα αναγνωρίστηκε ως μετενσάρκωση του προκατόχου του στην ηλικία των 2 ετών, όπως ορίζει η θιβετιανή βουδιστική παράδοση. Το 1989 τιμήθηκε με το Νόμπελ Ειρήνης για τον ειρηνικό του αγώνα υπέρ της αυτονομίας του Θιβέτ, έχοντας μετατραπεί σε παγκόσμιο πρόσωπο-σύμβολο της μη βίας, της πνευματικής αντοχής και της ανεκτικότητας.
Η Ινδία, που του παρέχει καταφύγιο από το 1959, τον τίμησε με δηλώσεις του πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι: «Είναι διαχρονικό σύμβολο αγάπης, συμπόνιας και ηθικής πειθαρχίας».
Μήνυμα ανθρωπιάς και συμπόνιας
Ο ίδιος, μιλώντας ενώπιον των πιστών την Κυριακή, υπογράμμισε την ανάγκη για «ηρεμία, καλή καρδιά και συμπόνια όχι μόνο προς τους δικούς μας ανθρώπους αλλά προς όλους». Κάλεσε τους ανθρώπους «να συμβάλουν σε έναν καλύτερο κόσμο, πέρα από την υλική ανάπτυξη», παραμένοντας πιστός στις αρχές του βουδισμού για ενσυναίσθηση και πνευματική ενότητα.
- Η Ευρώπη «ψήνεται»: Καύσωνες-ρεκόρ, χιλιάδες θάνατοι και ένα μέλλον που καίει
- Ο Δαλάι Λάμα έκλεισε τα 90: «Ένας απλός βουδιστής μοναχός»
- Οι BRICS ζητούν αλλαγές στο ΔΝΤ: Κοινή πρόταση για μεταρρύθμιση του διεθνούς χρηματοπιστωτικού συστήματος
- Συνάντηση Γεραπετρίτη με Χαφτάρ στη Βεγγάζη: Στο τραπέζι οι θαλάσσιες ζώνες
- Μητσοτάκης για τα 6 χρόνια διακυβέρνησης: Αντιμετωπίσαμε σημαντικές προκλήσεις, αλλά είχαμε και αξιοσημείωτη πρόοδο