Με τρία βασικά διδάγματα και αιχμές για τις επιλογές του 2010 απαντά ο Γιώργος Παπανδρέου στις πρόσφατες δηλώσεις της Άγκελα Μέρκελ για τις κρίσιμες στιγμές της ελληνικής κρίσης χρέους.
Ο πρώην πρωθυπουργός μιλά για την απροετοιμασία της Ευρώπης, τον ρόλο του ΔΝΤ και μια παρερμηνεία που, όπως λέει, κόστισε ακριβά.
Απάντηση με «τρεις και μισή αλήθειες»
Ο Γιώργος Παπανδρέου, με ανακοίνωσή του, παίρνει θέση στα όσα ανέφερε η Άνγκελα Μέρκελ για τις δραματικές συζητήσεις του 2010. Όπως λέει, η πρώην Καγκελάριος παρουσίασε «τρεις και μισή αλήθειες», από τις οποίες προκύπτουν τρία διδάγματα. Ο πρώην πρωθυπουργός ξεκαθαρίζει ότι η τότε κυβέρνηση ζήτησε «περισσότερο χρόνο και πολιτική στήριξη απέναντι στις αγορές – όχι νέα δάνεια».
Αναφερόμενος στη φράση της Μέρκελ ότι, όταν τον ρώτησε «τι θέλεις;» εκείνος απάντησε «τίποτα», ο Παπανδρέου επιμένει ότι υπήρξε παρανόηση: «Δεν ήταν “τίποτα” αυτό που ζητήσαμε, ήταν “τα πάντα” για τη χώρα και για την Ευρώπη».
Πρώτο δίδαγμα: Η Ευρώπη δεν κατάλαβε τη φύση της κρίσης
Ο Παπανδρέου επισημαίνει ότι η κρίση στην Ελλάδα δεν ήταν μόνο αποτέλεσμα υπερβολικού δανεισμού ή σπατάλης, αλλά βαθιά θεσμική και διακυβερνητική. Μιλά για πελατειακά δίκτυα, αδιαφάνεια και έλλειψη δημοκρατίας, που όπως λέει, συνεχίζονται και σήμερα από τη Νέα Δημοκρατία, αναφέροντας ως παραδείγματα τις απευθείας αναθέσεις και τη διαχείριση του Ταμείου Ανάκαμψης.
Η Ευρώπη, υποστηρίζει, δεν αντιλήφθηκε αρχικά ότι η κρίση ήταν συστημική. Παρά τη μείωση του ελλείμματος κατά 5% το 2010 –τη μεγαλύτερη σε χώρα του ΟΟΣΑ– οι αγορές δεν καθησυχάστηκαν. Το μήνυμα ήρθε, τονίζει, μόνο όταν ο Μάριο Ντράγκι διαβεβαίωσε πως «θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί». Για τον Παπανδρέου, αυτή είναι η δεύτερη αλήθεια που παραδέχεται η Μέρκελ.
Δεύτερο δίδαγμα: Η Ελλάδα ως αποδιοπομπαίος τράγος
Ο πρώην πρωθυπουργός επαναλαμβάνει ότι η κυβέρνησή του είχε έτοιμο ένα φιλόδοξο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων και δεν ζητούσε χρήματα, αλλά στήριξη για να σταλεί σήμα εμπιστοσύνης στις αγορές. «Ζητούσαμε περισσότερο χρόνο, όχι δάνεια», λέει, συμπληρώνοντας ότι αυτή η στάση παρερμηνεύτηκε ως «τίποτα».
Σύμφωνα με τον Παπανδρέου, η Ευρώπη τότε ήταν δέσμια της ρήτρας μη διάσωσης, ενώ η συμμετοχή του ΔΝΤ, που προώθησε η Μέρκελ, αποκαλύπτει –όπως λέει– την έλλειψη ευρωπαϊκής τεχνογνωσίας στην αντιμετώπιση κρίσεων. Ο ίδιος υποστηρίζει ότι η Ελλάδα ήταν ο πιο αδύναμος κρίκος, αλλά τα προβλήματα αφορούσαν ολόκληρη την αρχιτεκτονική της Ευρωζώνης.
Τρίτο δίδαγμα: Οι σύγχρονες κρίσεις απαιτούν ευρωπαϊκή ενότητα
Ο Παπανδρέου καταλήγει ότι τα διδάγματα του 2010 παραμένουν επίκαιρα. Η Ευρώπη, λέει, οφείλει να κινηθεί συλλογικά απέναντι στις προκλήσεις της εποχής – από την κλιματική αλλαγή και τις πανδημίες έως τη γεωπολιτική αστάθεια και την ψηφιακή κυριαρχία των τεχνολογικών κολοσσών.
Υποστηρίζει την ανάγκη για ευρωομόλογα, σημειώνοντας πως όταν τα πρότεινε το 2010 θεωρούνταν «ταμπού», ενώ σήμερα είναι αναγκαιότητα. Και καταλήγει: «Η δύναμη της Ευρώπης είναι η αλληλεγγύη – αυτό είναι το ύψιστο δίδαγμα και η ανεκπλήρωτη ακόμη υπόσχεση της κοινής μας κρίσης».
- Μακρά τηλεφωνική συνομιλία Τραμπ – Πούτιν: Σκληρή γραμμή για Ουκρανία, άνοιγμα για διπλωματία στη Μέση Ανατολή
- Ο Γιώργος Παπανδρέου απαντά στη Μέρκελ: Τρία διδάγματα από την κρίση και μια «παρεξήγηση» που στοίχισε στην Ευρώπη
- Οριακή νίκη για Τραμπ στο Κογκρέσο: Πέρασε το μεγάλο φορολογικό νομοσχέδιο
- Σε ύφεση η φωτιά στη Ραφήνα – Κάηκαν σπίτια και οχήματα
- Εκτός ελέγχου η φωτιά σε Πικέρμι και Σπάτα: Καίγονται σπίτια, εκκενώσεις και διακοπές κυκλοφορίας