Σαφές μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση στέλνει ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου Ξενοφών Κοντιάδης, με αφορμή τη δικογραφία της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας για το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ και τις αναφορές σε ενδεχόμενη εμπλοκή μελών της κυβέρνησης σε εγκληματική οργάνωση.
Σε ανάρτησή του, θέτει πέντε βασικά ερωτήματα, υπογραμμίζοντας ότι για την άσκηση δίωξης σε υπουργούς ή υφυπουργούς για το κακούργημα της συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση δεν απαιτείται απόφαση της Βουλής. «Η Δικαιοσύνη οφείλει να πράξει το καθήκον της όπως σε κάθε ευρωπαϊκή δημοκρατία», τονίζει χαρακτηριστικά, υπενθυμίζοντας το παράδειγμα της καταδίκης του Νικολά Σαρκοζί.
Ολόκληρη η ανάρτηση:
Εγκληματική οργάνωση! Ο όρος ακούγεται όλο και συχνότερα αυτές τις μέρες. Απαντώ εδώ με απλό τρόπο σε πέντε κρίσιμα ερωτήματα:
1. Πώς προέκυψε η συζήτηση περί εγκληματικής οργάνωσης με τη συμμετοχή μελών της Κυβέρνησης; Επειδή αναφέρεται στη δικογραφία της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας για το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ.
2. Πώς ασκείται εδώ ποινική δίωξη; Προσοχή! Η ποινική δίωξη για το κακούργημα της συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση ΔΕΝ προϋποθέτει ως προς Υπουργούς ή Υφυπουργούς (ή και Πρωθυπουργούς) να ακολουθηθεί η διαδικασία του άρθρου 86 του Συντάγματος, δηλαδή να υπάρξει απόφαση της Βουλής, αλλά ασκείται από τη δικαστική εξουσία με τον ίδιο τρόπο που μπορεί να ασκηθεί για οποιονδήποτε.
3. Τι σημαίνει εγκληματική οργάνωση; Ο Ποινικός Κώδικας προβλέπει ότι όποιος συγκροτεί ή εντάσσεται ως μέλος σε επιχειρησιακά δομημένη και με διαρκή εγκληματική δράση οργάνωση τριών ή περισσότερων προσώπων, που επιδιώκει την τέλεση περισσότερων κακουργημάτων, τιμωρείται με κάθειρξη έως δέκα έτη και χρηματική ποινή. Αυτός που διευθύνει την εγκληματική οργάνωση τιμωρείται με κάθειρξη.
4. Τι συνεπάγονται όλα αυτά; Ότι εφόσον υπάρχουν ενδείξης τέλεσης του κακουργήματος της συγκρότησης ή συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση από πολιτικά πρόσωπα, με βάση τη δικογραφία της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας ή περαιτέρω έρευνες, θα πρέπει οι αρμόδιες δικαστικές αρχές να προχωρήσουν σε ανακριτικές πράξεις και (αναλόγως των ευρημάτων) σε ποινική δίωξη των προσώπων αυτών.
5. Έχει τα “κότσια” η ελληνική δικαιοσύνη να πράξει όσα προανέφερα ή θα διστάσει μπροστά στα μέλη της Κυβέρνησης; Σε αυτό κανείς δεν μπορεί να απαντήσει εκτός από τους ίδιους τους δικαστικούς και εισαγγελικούς λειτουργούς, που κατά το Σύνταγμα οφείλουν να ενεργούν αποκλειστικά με γνώμονα τους νόμους και τη συνείδησή τους. Γνωρίζω όμως ότι σε οποιαδήποτε ευρωπαϊκή δημοκρατία οι δικαστές δεν θα δίσταζαν λεπτό, όπως έχει αποδειχθεί κατ’ επανάληψη σε μεγάλα ή και μικρότερα σκάνδαλα. Θυμίζω μόνο ότι ο Σαρκοζί ως κατάδικος κυκλοφορεί ακόμη με ηλεκτρονικό βραχιολάκι.
- Βουτιά στο πολιτικό κενό: Η εγκληματική ανικανότητα της αντιπολίτευσης να προσφέρει εναλλακτική λύση εξουσίας
- Ξενοφών Κοντιάδης: «Η άσκηση δίωξης σε υπουργούς ή υφυπουργούς για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση δεν χρειάζεται άδεια της Βουλής»
- Στο στόχαστρο η φον ντερ Λάιεν: Πρόταση μομφής και απειλή πολιτικής κρίσης στην Ε.Ε.
- Φρανσουάζ Ιβέρ / Οι πολλαπλές στροφές της Μέτε Φρέντερικσεν
- Αίθριος καιρός με καύσωνα έως 37 βαθμούς την Πέμπτη – Μικρή άνοδος της θερμοκρασίας από Παρασκευή