Νέες αποκαλύψεις για την υπόθεση των παράνομων επιδοτήσεων στον ΟΠΕΚΕΠΕ αναζωπυρώνουν τις πολιτικές ευθύνες και βαθαίνουν τις σκιές στο Μέγαρο Μαξίμου.
Η κυβέρνηση δέχεται νέα πίεση μετά τη δημοσιοποίηση επιστολών-ντοκουμέντων και διαλόγων ντροπής που περιλαμβάνονται στη δικογραφία.
Ντοκουμέντα που εκθέτουν: Το Μαξίμου ήταν ενήμερο
Η εφημερίδα Καθημερινή φέρνει στο φως δύο επιστολές του πρώην προέδρου του ΟΠΕΚΕΠΕ Ευάγγελου Σημανδράκου προς τον τότε υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ, Γιάννη Μπρατάκο, με ημερομηνίες Νοέμβριο και Δεκέμβριο 2023. Σε αυτές ο Σημανδράκος προειδοποιούσε ρητά για την ύπαρξη 9.309 «κόκκινων» ΑΦΜ – περιπτώσεις δικαιούχων επιδοτήσεων που δεν πληρούσαν τα κριτήρια επιλεξιμότητας, με το 63% αυτών να προέρχεται από την Κρήτη.
Παρά την καταγγελία, που ήδη είχε φτάσει στα χέρια του Μαξίμου, δεν ελήφθησαν αποφασιστικά μέτρα για τη διακοπή του σκανδάλου, αλλά αντίθετα καταβλήθηκε προσπάθεια εσωτερικής «γεφύρωσης» των εντάσεων μεταξύ του Σημανδράκου και του τότε υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Λευτέρη Αυγενάκη, ο οποίος φέρεται να πίεζε για την καταβολή των ενισχύσεων.
Το πολιτικό κόστος και η “παραίτηση” από τη διαφάνεια
Αντί η κυβέρνηση να ελέγξει τις καταγγελίες και να διασφαλίσει τη νομιμότητα, επέλεξε πολιτική διαχείριση. Η απομάκρυνση Σημανδράκου και η παραμονή Αυγενάκη αποτέλεσαν σαφές μήνυμα προτεραιότητας στην προστασία του πολιτικού κόστους έναντι της διαφάνειας. Τα αποτελέσματα αυτής της επιλογής επιστρέφουν σήμερα, με τη μορφή ογκώδους δικογραφίας και πολιτικής αποσταθεροποίησης.
ΠΑΣΟΚ: «Το Μαξίμου ήξερε και συγκάλυπτε»
Με σφοδρότητα αντέδρασε το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι συγκαλύπτει το σκάνδαλο εδώ και δύο χρόνια. Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Κώστας Τσουκαλάς:
«Το Μέγαρο Μαξίμου όχι μόνο ήταν ενήμερο, αλλά παρείχε και κάλυψη στο κύκλωμα των κομματαρχών και στελεχών του ΟΠΕΚΕΠΕ. Είναι αδιανόητο να μην γνώριζε ο πρωθυπουργός του “επιτελικού κράτους”».
Το ΠΑΣΟΚ προαναγγέλλει πρόταση για σύσταση προανακριτικής επιτροπής, η οποία αναμένεται να υποβληθεί μετά την ολοκλήρωση της μελέτης της δικογραφίας. Η υπόθεση αφορά πολιτικά πρόσωπα όπως οι κ. Αυγενάκης και Βορίδης, για τους οποίους το κόμμα ζητά λογοδοσία.
Καταγραφές-σοκ στη δικογραφία: ρουσφέτια, απειλές και πολιτικές παρεμβάσεις
Από τις συνομιλίες που έχουν διαβιβαστεί στη Βουλή και περιλαμβάνονται στη δικογραφία, αποκαλύπτεται δίκτυο ρουσφετιών, πολιτικής πίεσης και ωμής διαπλοκής:
Ο πρώην υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Χρήστος Κέλλας φέρεται να εμπλέκεται σε συζητήσεις για εξυπηρετήσεις τοπικών συμφερόντων.
Ο Κυριάκος Μπαμπασίδης και ο γγ του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργος Στρατάκος συζητούν ωμά για «ρουσφετάκια» και «κρασιά του υπουργού».
Ο αντιπρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ Ελευθέριος Ζερβός καταγράφεται να μιλά για τον Κυριάκο Μπαμπασίδη αποκαλώντας τον «γκάνγκστερ», ενώ γίνεται αναφορά και σε πίεση που ασκείται από στελέχη της κυβέρνησης.
Στη δικογραφία περιλαμβάνονται επίσης συνομιλίες που εμπλέκουν τον περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέξανδρο Καχριμάνη και τον πρώην υπουργό Μάκη Βορίδη, με αιχμές για παρεμβάσεις στις λίστες πληρωμών.
Οι “καυτοί” διάλογοι και το ηθικό βάρος
Ανάμεσα στις αποκαλύψεις, οι διάλογοι των πρωταγωνιστών σοκάρουν. Από «ρουσφετάκια» και «κρασιά» μέχρι προσπάθειες επηρεασμού πληρωμών και απόκρυψης παρανομιών, η γλώσσα που χρησιμοποιείται και η ελαφρότητα με την οποία αντιμετωπίζονται σοβαρά ζητήματα δημόσιου χρήματος καταδεικνύουν το μέγεθος της ηθικής και πολιτικής απαξίωσης.
Σε άλλη συνομιλία, ο Γιώργος Ξυλούρης, γνωστός ως «φραπές», αποκαλύπτει πως προστέθηκαν τεχνητά ΑΦΜ στις λίστες πληρωμών και εμπλέκει τον Λευτέρη Αυγενάκη και στελέχη της ΝΔ. Παράλληλα, γίνεται λόγος για καταγγελίες στην Οικονομική Αστυνομία, για εικονικά συμφωνητικά, αλλά και για διασυνδέσεις με πρόσωπα που φέρονται να βρίσκονταν σε νευραλγικές θέσεις, όπως ο διοικητής της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής – ο οποίος έχει ήδη αρνηθεί οποιαδήποτε σχέση ή επαφή.
Η ώρα της κρίσης: Δικαιοσύνη, κάθαρση ή παραγραφή;
Η αποκάλυψη των επιστολών Σημανδράκου και το βάρος των διαλόγων που περιλαμβάνονται στη δικογραφία μετατρέπουν την υπόθεση ΟΠΕΚΕΠΕ από ζήτημα διοικητικής ανεπάρκειας σε πολιτική κρίση. Οι εξελίξεις ενδέχεται να οδηγήσουν σε κοινοβουλευτικές πρωτοβουλίες και σε ποινικές ευθύνες, ενώ τα κόμματα της αντιπολίτευσης πιέζουν ώστε να μην υπάρξει καμία παραγραφή.