Από τις 7 Οκτωβρίου 2023 και μετά, περισσότεροι από 10.000 Ισραηλινοί έχουν εγκατασταθεί στην Ελλάδα, σύμφωνα με δημοσίευμα της γαλλικής εφημερίδας La Croix.
Αφήνουν πίσω τους έναν πόλεμο χωρίς τέλος, μια κοινωνία βυθισμένη στη βία και ένα πολιτικό καθεστώς που πολλοί πλέον θεωρούν μη δημοκρατικό.
Η έξοδος από μια κοινωνία σε κρίση
Όπως καταγράφει το ρεπορτάζ της La Croix με τίτλο «Μακριά από τη “Γη της Επαγγελίας” και τον πόλεμο: οι Ισραηλινοί που εγκαθίστανται στην Ελλάδα», η μαζική απομάκρυνση από το Ισραήλ μετά την αιματηρή επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, δεν έχει μόνο προσωρινά χαρακτηριστικά. Αντιθέτως, ένα σημαντικό ποσοστό των περίπου 80.000 Ισραηλινών που έχουν φύγει από τη χώρα τους, φαίνεται να κάνει μια πιο σταθερή επιλογή εγκατάστασης — με την Ελλάδα να αποτελεί κορυφαίο προορισμό.
Η εφημερίδα εκτιμά ότι περίπου 10.000 Ισραηλινοί έχουν επιλέξει την Ελλάδα ως νέα βάση ζωής, είτε για επαγγελματικούς λόγους, είτε σε μια προσπάθεια διαφυγής από το κλίμα βίας, καταστολής και πολιτικής πόλωσης που επικρατεί στο εσωτερικό της χώρας τους.
Η προσωπική μαρτυρία μιας «αντιφρονούσας» μητέρας
Το δημοσίευμα παρουσιάζει την περίπτωση μιας ευκατάστατης Ισραηλινής επιχειρηματικής συμβούλου, η οποία εγκατέλειψε το Τελ Αβίβ μαζί με τα δύο μικρά της παιδιά λίγες μόλις ημέρες μετά την επίθεση της Χαμάς. Η ίδια δηλώνει ότι δεν έχει καμία πρόθεση να επιστρέψει.
«Το Ισραήλ δεν είναι πια δημοκρατία. Αυτός ο πόλεμος είναι άδικος, τον ξεκινήσαμε εμείς και δεν έχει νομιμότητα. Συνεχίζοντας έτσι, καλλιεργούμε μίσος και πόλεμο που μπορεί να διαρκέσει δεκαετίες», τονίζει, εκφράζοντας ανοιχτά την αντίθεσή της προς την κυβέρνηση Νετανιάχου και το αφήγημα περί εθνικής ενότητας.
Καταγγέλλει τη συστημική λογοκρισία και τον στιγματισμό όσων διαφοροποιούνται από την κυρίαρχη ρητορική. «Εκεί, με μισούν όταν μιλάω έτσι. Αλλά κάποιος πρέπει να το πει. Σήμερα, ή σκέφτεσαι όπως εγώ ή είσαι εχθρός», λέει χαρακτηριστικά.
Γιατί επιλέγουν την Ελλάδα
Σύμφωνα με την La Croix, η Ελλάδα έχει αναδειχθεί σε έναν από τους βασικούς προορισμούς για Ισραηλινούς που αναζητούν ασφάλεια, ηρεμία και νέες επαγγελματικές ευκαιρίες. Οι λόγοι είναι πολλοί: η γεωγραφική εγγύτητα (μόλις δύο ώρες πτήσης από το Ισραήλ), το μεσογειακό κλίμα και φαγητό, το χαμηλότερο κόστος ζωής, αλλά και η φιλική στάση των ελληνικών αρχών, που διευκολύνουν τη μακροχρόνια παραμονή μέσω παρατάσεων της θεώρησης εισόδου.
Σημαντικό ρόλο φαίνεται να παίζει και η επιχειρηματική δυναμική της χώρας, η οποία προσελκύει επαγγελματίες και επενδυτές, ιδίως από τον χώρο της τεχνολογίας και των υπηρεσιών. Παράλληλα, δεν είναι λίγοι εκείνοι που δηλώνουν ότι στη χώρα μας νιώθουν «σαν στο σπίτι τους».
Πολιτικές και κοινωνικές προεκτάσεις
Η ραγδαία αύξηση της ισραηλινής παρουσίας στην Ελλάδα, με χαρακτηριστικά «ήπιας μετανάστευσης», δεν είναι άμοιρη πολιτικού περιεχομένου. Πολλοί από όσους φεύγουν το κάνουν λόγω της έντονης πολιτικής απογοήτευσης από την κυβέρνηση Νετανιάχου και τον τρόπο που αντιμετωπίζεται η σύγκρουση με τη Γάζα. Για αρκετούς, πρόκειται για μια πράξη πολιτικής διαμαρτυρίας, αλλά και υπαρξιακής ανάγκης για αποστασιοποίηση από μια κοινωνία που θεωρούν πως διολισθαίνει προς τον αυταρχισμό.
Ένα νέο «προφίλ» μετανάστευσης
Η εικόνα που αναδύεται δεν παραπέμπει σε προσφυγιά με την κλασική έννοια, αλλά σε μια νέα μορφή εθελούσιας μετανάστευσης υψηλής εξειδίκευσης, που διαμορφώνει καινούργιες κοινωνικές και οικονομικές πραγματικότητες στην Ελλάδα. Πρόκειται για ανθρώπους με οικονομική άνεση, εκπαίδευση και πολιτική άποψη, οι οποίοι συνειδητά επιλέγουν να ξεκινήσουν από την αρχή — μακριά από τη «Γη της Επαγγελίας».
Η Ελλάδα, παρά τις δικές της προκλήσεις, εμφανίζεται σήμερα στα μάτια χιλιάδων Ισραηλινών ως τόπος σταθερότητας και ελευθερίας. Μια χώρα-καταφύγιο, στην οποία προσβλέπουν όχι μόνο για να ζήσουν με ασφάλεια, αλλά και για να ξαναχτίσουν μια ζωή με προοπτική και πολιτική συνείδηση.