Το μικρό οικονομικό θαύμα της Ελλάδας δεν μπορεί να συνεχιστεί χωρίς μια αποφασιστική, ενωμένη και στρατηγικά προσανατολισμένη Ευρωπαϊκή Ένωση, τόνισε ο επικεφαλής του Ομίλου AKTOR, Αλέξανδρος Εξάρχου, στο 29ο Government Roundtable του Economist στην Αθήνα.
Η Ελλάδα ανακάμπτει, αλλά η Ευρώπη πρέπει να αποφασίσει
Μιλώντας σε συζήτηση με τον executive editor του The Economist, Daniel Franklin, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου AKTOR, Αλέξανδρος Εξάρχου, τόνισε πως η Ελλάδα έχει καταφέρει μια εντυπωσιακή ανάκαμψη. Όμως για να διατηρήσει την αναπτυξιακή της πορεία, χρειάζεται μια «πιο γρήγορη, πιο αποφασιστική Ευρωπαϊκή Ένωση».
Ο ίδιος αναφέρθηκε στις νέες γεωπολιτικές και οικονομικές προκλήσεις που επιβάλλουν αναθεώρηση των κανόνων λειτουργίας της Ένωσης, επισημαίνοντας πως «το δίκαιο του ισχυρότερου» έχει επανέλθει στη διεθνή σκηνή – κάτι που θυμίζει τις προπολεμικές δεκαετίες. Σε αυτό το νέο πλαίσιο, η Ευρώπη οφείλει να επιταχύνει την ολοκλήρωσή της και να λειτουργεί ως ενιαία δύναμη, όπως έκανε μόνο στη διάρκεια της πανδημίας.
Η Ελλάδα μόνη της στα δύσκολα
Ο κ. Εξάρχου υπογράμμισε πως η Ευρώπη έχει, κατά το παρελθόν, αφήσει την Ελλάδα να αντιμετωπίσει μεγάλες κρίσεις μόνη της. Αναφέρθηκε στις πιέσεις που άσκησαν κάποια κράτη-μέλη στη διάρκεια της οικονομικής κρίσης, οι οποίες, αν και επιδείνωσαν την ύφεση, έφεραν την Ελλάδα σε θέση να απεξαρτηθεί από εξωτερικά στηρίγματα – εξέλιξη που αποδείχθηκε κρίσιμη όταν ξεκίνησε ο πόλεμος στην Ουκρανία.
Το μικρό θαύμα της ελληνικής οικονομίας
Χαρακτηρίζοντας την πορεία της ελληνικής οικονομίας ως «ένα μικρό θαύμα», ο επικεφαλής της AKTOR τόνισε ότι η χώρα επέστρεψε σε τροχιά ανάπτυξης, παρά τις συνθήκες μιας δεκαετίας κρίσης και με το σκληρότερο νόμισμα του κόσμου. Σημείωσε πως η ανθεκτικότητα του ελληνικού λαού αποτελεί το θεμέλιο αυτής της ανάκαμψης.
Ειδική αναφορά έκανε στις επιχειρηματικές πρωτοβουλίες των Winex Investments στον τομέα των κατασκευών και της Thrivest Holdings στον τραπεζικό, που, παρά τις αρχικές επιφυλάξεις, οδήγησαν τον Όμιλο AKTOR και την Attica Bank σε επιτυχημένο μετασχηματισμό και ενίσχυση του ρόλου τους στην ελληνική οικονομία.
Η εξαγορά του Χρηματιστηρίου και η ψήφος εμπιστοσύνης
Στο ίδιο πλαίσιο, ο κ. Εξάρχου χαιρέτισε θετικά την πρόταση εξαγοράς του Ομίλου Χρηματιστηρίου Αθηνών από την Euronext, χαρακτηρίζοντάς την «ενδεικτική της προόδου που έχει επιτύχει η χώρα». Πρόκειται, όπως σημείωσε, για μια ψήφο εμπιστοσύνης στη δυναμική της ελληνικής οικονομίας.
Κατασκευές και στρατηγική επέκτασης
Ο επικεφαλής του Ομίλου AKTOR αναφέρθηκε και στην τρέχουσα άνθηση του κατασκευαστικού τομέα, ο οποίος καταγράφει ανεκτέλεστο ρεκόρ ύψους 16 δισ. ευρώ. Προειδοποίησε, ωστόσο, ότι αυτό το κύμα έργων δεν μπορεί να διαρκέσει επ’ αόριστον. Γι’ αυτό και ο Όμιλος εφαρμόζει στρατηγικό πλάνο διαφοροποίησης, με επενδύσεις σε έργα ΣΔΙΤ και παραχωρήσεων, Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και ακίνητη περιουσία, για την εξασφάλιση σταθερών ροών εσόδων.
Η Ρουμανία στο επίκεντρο του σχεδιασμού
Τέλος, ο κ. Εξάρχου υπογράμμισε τη σημασία της αγοράς της Ρουμανίας, η οποία δρομολογεί πληθώρα μεγάλων έργων υποδομής. Όπως σημείωσε, η συγκεκριμένη αγορά θα αποτελέσει έναν από τους βασικούς άξονες ανάπτυξης του Ομίλου τα επόμενα χρόνια, ενισχύοντας περαιτέρω την εξωστρέφειά του και συμβάλλοντας στη διεύρυνση της παρουσίας του ελληνικού επιχειρείν στην ευρύτερη περιοχή.