Οι σκιές που ρίχνει το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ βαραίνουν ολοένα και περισσότερο το Μέγαρο Μαξίμου, την ώρα που η κυβέρνηση πασχίζει να ελέγξει τη ζημιά με πολιτικά και επικοινωνιακά εργαλεία.
Οι αποκαλύψεις για την πρώιμη γνώση της υπόθεσης και οι ενδοκυβερνητικές τριβές εντείνουν την πίεση, ενώ τα κόμματα της αντιπολίτευσης ζητούν εξηγήσεις σε υψηλούς τόνους.
Αντιδράσεις εντός ΝΔ και το αίτημα για συνεδρίαση της ΚΟ
Το κλίμα στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας είναι βαρύ, ιδιαίτερα μεταξύ βουλευτών που εκπροσωπούν αγροτικές περιφέρειες. Το ενδεχόμενο απώλειας επιδοτήσεων για νόμιμους δικαιούχους προκαλεί πολιτικό άγχος στους βουλευτές, οι οποίοι ζητούν σύγκληση της ΚΟ για να λάβουν ξεκάθαρες διαβεβαιώσεις.
Ωστόσο, το αίτημα για συνεδρίαση συναντά τη δυσπιστία της ηγεσίας του κόμματος, που επικαλείται το ευμετάβλητο των εξελίξεων και τον κίνδυνο εσωκομματικών αντιπαραθέσεων. Παρ’ όλα αυτά, δεν αποκλείεται να επανέλθουν ορισμένοι, όπως ο Γιώργος Βλάχος, εφόσον διαπιστωθεί πως η κυβέρνηση δεν προτίθεται να προστατεύσει τους «καθαρούς» βουλευτές από το πολιτικό κόστος των σκανδάλων άλλων.
Εσωτερική ενημέρωση και κόντρα κορυφής
Την πίεση εντείνει και η αποκάλυψη ότι το Μέγαρο Μαξίμου είχε γνώση της έκτασης του προβλήματος από το 2023. Σύμφωνα με ρεπορτάζ της «Καθημερινής», ο τότε πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ, Ευάγγελος Σημανδράκος, είχε αποστείλει δύο σημειώματα στον υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ, Γιάννη Μπρατάκο, καταγγέλλοντας την ύπαρξη 9.309 ΑΦΜ που δεν πληρούσαν τα κριτήρια επιλεξιμότητας, με το 63% εξ αυτών να προέρχονται από την Κρήτη.
Η παρέμβασή του οδήγησε σε έντονη σύγκρουση με τον τότε υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Λευτέρη Αυγενάκη. Αντί η κυβέρνηση να κινηθεί προς την κατεύθυνση της κάθαρσης, επέλεξε πολιτική διαχείριση, συγκαλώντας σύσκεψη για τη γεφύρωση των διαφορών Σημανδράκου – Αυγενάκη. Τελικά, ο πρώτος απομακρύνθηκε και ο δεύτερος παρέμεινε, με τα αποτελέσματα αυτής της επιλογής να γίνονται σήμερα ορατά.
Η επικοινωνιακή γραμμή του Μαξίμου και τα αντισταθμιστικά επιτεύγματα
Το κυβερνητικό επιτελείο, αντιλαμβανόμενο τη σοβαρότητα της υπόθεσης, επιχειρεί να αντιστρέψει το κλίμα με μια στρατηγική που στηρίζεται σε τρεις άξονες:
- Ανάδειξη του συνολικού κυβερνητικού έργου. Ο Κωστής Χατζηδάκης και ο Παύλος Μαρινάκης προβάλλουν το θετικό απολογισμό: μεταρρυθμίσεις στη ΔΕΗ και τον ΕΦΚΑ, μείωση της ανεργίας, αύξηση κατώτατου μισθού, διαχείριση κρίσεων και προώθηση μεγάλων ενεργειακών έργων. Παράλληλα, επισημαίνουν τις τομές που έγιναν σε χρόνιες παθογένειες, όπως οι παράνομες συνταγογραφήσεις, τα κυκλώματα στα τελωνεία και τις φυλακές.
- Προώθηση της διαφάνειας και της λογοδοσίας. Η κυβέρνηση υπενθυμίζει ότι η έρευνα της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας προχωρά χωρίς παρεμβάσεις και με πλήρη συνεργασία από την ελληνική πλευρά. Επιπλέον, έχει εξαγγελθεί ειδική ομάδα ελέγχου για την επιστροφή κάθε ευρώ που δόθηκε παρανόμως.
- Μεταφορά αρμοδιοτήτων από τον ΟΠΕΚΕΠΕ στην ΑΑΔΕ. Στόχος είναι η εκ βάθρων εξυγίανση της διαδικασίας χορήγησης επιδοτήσεων.
Η αντεπίθεση της κυβέρνησης με διυπουργικές συνεντεύξεις
Σε μια προσπάθεια να ανακτήσει την πολιτική πρωτοβουλία, η κυβέρνηση έχει ξεκινήσει σειρά διυπουργικών συνεντεύξεων τύπου. Σήμερα, τέσσερις υπουργοί θα παρουσιάσουν τα αποτελέσματα των μέτρων κατά της αθλητικής βίας, ενώ προηγήθηκε η παρουσίαση ευρωπαϊκών πόρων ύψους 8 δισ. ευρώ για πράσινες δράσεις και η ρύθμιση για δόμηση σε οικισμούς κάτω των 2.000 κατοίκων.
ΠΑΣΟΚ: Το Μαξίμου ήξερε και συγκάλυψε
Το ΠΑΣΟΚ, σε σκληρή ανακοίνωσή του, κατηγορεί ευθέως την κυβέρνηση για συγκάλυψη. Κάνει λόγο για «υποκριτική παράσταση» του Πρωθυπουργού και εγκαλεί το Μαξίμου ότι, όχι μόνο γνώριζε από νωρίς για τις παρατυπίες στον ΟΠΕΚΕΠΕ, αλλά τις συγκάλυψε, καλύπτοντας ένα κομματικό κύκλωμα διαπλοκής.
Το κόμμα ζητά απαντήσεις στα εξής ερωτήματα:
- Ενημερώθηκε ή όχι ο Πρωθυπουργός από τον στενό του συνεργάτη για τις καταγγελίες Σημανδράκου;
- Γιατί επί δύο χρόνια δεν ελήφθησαν μέτρα για ένα σκάνδαλο τέτοιας έκτασης;
Μια υπόθεση που δεν κλείνει εύκολα
Η υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ εξελίσσεται σε μία από τις πιο σοβαρές κρίσεις για την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Παρά τις προσπάθειες πολιτικής άμυνας και επικοινωνιακής αντεπίθεσης, τα ερωτήματα παραμένουν αναπάντητα, η κοινωνική δυσπιστία διογκώνεται και η αντιπολίτευση σκληραίνει τη στάση της. Το αν η υπόθεση θα οδηγήσει σε μόνιμη φθορά ή σε προσωρινό κλονισμό, θα φανεί στους επόμενους πολιτικούς και δικαστικούς σταθμούς.
- Τραγωδία στο Τζάνειο: Εγκεφαλικά νεκρή η 62χρονη μετά από λάθος μετάγγιση – Εξετάζεται η δωρεά οργάνων
- Σκάνδαλο ΟΠΕΚΕΠΕ: Το βαρύ πολιτικό κόστος με φόντο τις αποκαλύψεις – Αντιδράσεις εντός ΝΔ και αίτημα για συνεδρίαση της ΚΟ
- «Υποβάθμιση της Δικαιοσύνης»: Απάντηση του Προέδρου της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων στην ανακοίνωση του Υπουργείου Δικαιοσύνης για τις 2ωρες στάσεις εργασίας
- 150 χρόνια Χρηματιστήριο Αθηνών: Από τη Σοφοκλέους στην εποχή της Euronext
- Νέα ηγεσία στην Δικαιοσύνη: Οι επιλογές Φλωρίδη για Εισαγγελέα και Πρόεδρο του Αρείου Πάγου