Στις Βρυξέλλες επικρατεί έντονος προβληματισμός και καχυποψία για την κατάσταση στην Ελλάδα, καθώς δύο υποθέσεις με σημαντική εμπλοκή ευρωπαϊκών κονδυλίων, το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ και η σύμβαση 717 για τα Τέμπη, έχουν φέρει την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία στο προσκήνιο.
Οι δύο αυτές υποθέσεις συνδέονται με καταχρήσεις ευρωπαϊκών πόρων, με τις έρευνες να είναι σε εξέλιξη και να αναμένονται και άλλες δικογραφίες. Το Ταμείο Ανάκαμψης και άλλα μεγάλα ευρωπαϊκά πρότζεκτ βρίσκονται πλέον υπό αυστηρό έλεγχο, καθώς θεωρείται ότι «άνοιξε ο ασκός του Αιόλου» για πιθανές απάτες σε ευρωπαϊκά χρήματα.
Η Σύμβαση 717 και οι νέες ποινικές διώξεις
Η σύμβαση 717 αφορά την εκτέλεση έργων σηματοδότησης και τηλεδιοίκησης στον ελληνικό σιδηρόδρομο και συνδέεται άμεσα με την τραγωδία στα Τέμπη, όπου 57 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους. Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία έχει ασκήσει ποινικές διώξεις σε βάρος 16 στελεχών της ΕΡΓΟΣΕ και της κοινοπραξίας που ανέλαβε το έργο, κατηγορώντας τα για ηθική αυτουργία και συνέργεια σε απιστία σε βάρος των οικονομικών συμφερόντων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ελληνικού Δημοσίου. Συγκεκριμένα, οι κατηγορούμενοι φέρονται να είχαν ζητήσει και να έπεισαν τον τότε υπουργό Μεταφορών Κώστα Καραμανλή να εγκρίνει αποζημίωση ύψους 2,7 εκατομμυρίων ευρώ, παρά το γεγονός ότι το έργο δεν είχε ολοκληρωθεί, γεγονός που συνέβαλε στην τραγωδία.
Η αντίδραση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και η έλλειψη εμπιστοσύνης στην ελληνική Δικαιοσύνη
Το MEGA επικοινώνησε με την Κομισιόν σχετικά με τις καταγγελίες της Ευρωπαίας Εισαγγελέα για το άρθρο 86 του Συντάγματος περί υπουργικής ασυλίας, ωστόσο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αρνήθηκε να σχολιάσει λόγω των εν εξελίξει ερευνών. Παράλληλα, είναι γνωστό ότι οι Έλληνες πολίτες δεν εμπιστεύονται την ελληνική δικαιοσύνη, γεγονός που ενισχύει την πιθανότητα να γίνουν απευθείας καταγγελίες στην Ευρωπαϊκή Εισαγγελία για περιπτώσεις απάτης σε ευρωπαϊκά κονδύλια.
Οι εκτιμήσεις των διπλωματών της ΕΕ
Το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ και οι εξελίξεις γύρω από τη σύμβαση 717 έχουν προκαλέσει έντονο ενδιαφέρον και ανησυχία. Διπλωμάτες της ΕΕ στην Αθήνα εκφράζουν ανησυχία ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κινδυνεύει να χάσει το ηθικό πλεονέκτημα για να κυβερνήσει αποτελεσματικά, εάν δεν δράσει γρήγορα και αποφασιστικά για την αποκάλυψη της διαφθοράς. Σύμφωνα με δηλώσεις τους, το μέγεθος του σκανδάλου απαιτεί άμεση και σαφή αντίδραση από την κυβέρνηση.
Η υπόθεση αυτή αποτελεί ένα κρίσιμο τεστ για την ελληνική πολιτική ηγεσία και τη διαχείριση των ευρωπαϊκών πόρων, με τις Βρυξέλλες να παρακολουθούν στενά κάθε εξέλιξη.
- Νέα ηγεσία στην Δικαιοσύνη: Οι επιλογές Φλωρίδη για Εισαγγελέα και Πρόεδρο του Αρείου Πάγου
- ΟΠΕΚΕΠΕ, σύμβαση 717 και Ταμείο Ανάκαμψης στο μικροσκόπιο των Βρυξελλών
- Εγκαινιάζεται η ομαδική έκθεση «Θ Ρ Α Υ Σ Μ Α Τ Α» στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο
- Σκάνδαλο ΟΠΕΚΕΠΕ: «Βούλιαξε» η Κρήτη με… 7,8 εκατ. αιγοπρόβατα – Αναζητούνται τρόποι να «μαζευτούν» οι πλαστοί αριθμοί
- Εκλογές Κεντρικής Επιτροπής ΣΥΡΙΖΑ: Αυτά είναι τα νέα μέλη