Την Τρίτη 8 Ιουλίου 2025, από τις 17:00 έως τις 19:30, το Καφέ του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου φιλοξενεί τα εγκαίνια της ομαδικής εικαστικής έκθεσης «Θ Ρ Α Υ Σ Μ Α Τ Α», μια μοναδική συνάντηση τεσσάρων σημαντικών ζωγράφων και σχεδιαστών, υπό την επιμέλεια της Ίριδος Κρητικού και την οργάνωση της Αιμιλίας Κουγιά.
Τέσσερις καταξιωμένοι καλλιτέχνες, που έχουν διακριθεί ως δάσκαλοι του σχεδίου για πολλούς νεότερους, ενώνουν τις δημιουργίες τους για να αποδώσουν φόρο τιμής στην κλασική ωραιότητα και στην αρχαία ελληνική μνήμη. Μέσα από τα έργα τους, αποτυπώνουν το δικό τους αισθητικό και σχεδιαστικό φίλτρο, συνδυάζοντας τη διδασκαλία και την προσωπική τους θεώρηση της τέχνης.
Η επιμελήτρια της έκθεσης, αρχαιολόγος & ιστορικός της τέχνης Ίρις Κρητικού
«Οι Παναγιώτης Μπελντέκος, Ανδρέας Νικολάου, Χρίστος Παπαδάκης και Βαγγέλης Ρήνας, μέσα από αυτήν την πολύτιμη εικαστική συνάντηση, παρουσιάζουν σχέδια γλυπτών και άλλων τεχνουργημάτων, καθώς και γλυπτά έργα, σε διάλογο με τις συλλογές του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου και άλλων μουσείων της χώρας. Αυτές οι συλλογές διαμόρφωσαν τη δική τους αντίληψη του κόσμου και την προσέγγισή τους στο σχέδιο, την τρισδιάστατη θεώρηση, καθώς και τον τρόπο που αντιλαμβάνονται το Κάλλος, την κλίμακα και την πλαστικότητα. Με αυτόν τον τρόπο προσφέρουν ένα συναρπαστικό μάθημα οπτικής, αρμονίας και προσωπικής ερμηνείας.
Παράλληλα, δημιουργούν έναν ποιητικό διάλογο με το σήμερα, παρουσιάζοντας σχέδια που αναφέρονται στο ανθρώπινο σώμα και αποτυπώνουν το φευγαλέο της ωραιότητας στη σύγχρονη διάστασή της.
Η πολυσχιδής εικονοποίηση των «Θραυσμάτων», ειδικά δημιουργημένη για την παρουσίαση στο εντευκτήριο του Μουσείου, οργανώνει ένα «μουσείο» σχεδίων και γλυπτών μέσα στο ίδιο το Μουσείο. Με αυτόν τον τρόπο επανασυστήνονται στον θεατή εμβληματικά αρχαία τεχνουργήματα με διαχρονικές αισθητικές και πλαστικές αρετές.
Τα «Θραύσματα» των τεσσάρων εικαστικών, αποτελούμενα από εύθραυστες και ευαίσθητες απεικονίσεις της ωραιότητας, προσφέρουν λιτά μαθήματα θέασης, σχεδίου, φόρμας και προσωπικής ερμηνείας μιας σειράς πολύτιμων κινητών θησαυρών της ελληνικής αρχαιότητας, σε ορατή ή αθέατη συνομιλία με την ιδέα της Ωραιότητας σήμερα.»
Πληροφορίες
- Εγκαίνια: Τρίτη 8 Ιουλίου 2025, 17:00-19:30
- Διάρκεια έκθεσης: έως και Τρίτη 5 Αυγούστου 2025
- Ώρες λειτουργίας: καθημερινά 8:00-19:00 και κάθε Τρίτη 13:00-19:00
Η έκθεση «Θ Ρ Α Υ Σ Μ Α Τ Α» αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία να ανακαλύψουμε την αέναη σχέση της αρχαίας ελληνικής τέχνης με τη σύγχρονη εικαστική δημιουργία, μέσα στον ιστορικό χώρο του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου.