Ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα παράνομων αγροτικών επιδοτήσεων στην Ελλάδα αποκαλύπτεται μέσα από την εκρηκτική αύξηση των δηλωθέντων αιγοπροβάτων στην Κρήτη, που φτάνουν τα 7,8 εκατομμύρια για το 2024 – αριθμός που ξεπερνά κατά πολύ τη φυσική χωρητικότητα του νησιού.
Η υπόθεση έχει προκαλέσει πολιτικές αναταράξεις, διεθνείς ανησυχίες και έρευνες, ενώ οι εμπλεκόμενοι προσπαθούν να «μαζέψουν» τα στοιχεία και να αποφύγουν τις συνέπειες.
Η «φούσκα» των 7,8 εκατομμυρίων αιγοπροβάτων και οι συνέπειες
Ο αριθμός των 7.812.923 αιγοπροβάτων που εμφανίστηκε στη βάση δεδομένων για την Κρήτη το 2024 είναι τόσο υπερβολικός που, αν ήταν αληθινός, τα ζώα δεν θα χωρούσαν στο νησί. Η εκρηκτική αύξηση των δηλώσεων από το 2019 και μετά έχει προκαλέσει σοβαρό πρόβλημα, καθώς οι κοινοτικοί κανονισμοί επιτρέπουν μόνο έως 10% μείωση του ζωικού κεφαλαίου ετησίως, γεγονός που καθιστά αδύνατη την απότομη διόρθωση των αριθμών.
Το θέμα έχει φτάσει μέχρι τις Βρυξέλλες, όπου ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης θα παρουσιάσει την κατάσταση στις 14 Ιουλίου, καθώς η Ελλάδα είναι βέβαιο ότι θα βρεθεί στο «στόχαστρο» των κοινοτικών οργάνων με απρόβλεπτες συνέπειες για το καθεστώς των κοινοτικών ενισχύσεων.
Προσπάθειες «μαγείρεματος» των αριθμών και οι κίνδυνοι
Μέσα στην πίεση, κάποιοι εμπλεκόμενοι επιχειρούν να εμφανίσουν μείωση του ζωικού κεφαλαίου μέσω «εικονικών» δηλώσεων θανάτωσης αιγοπροβάτων, εκμεταλλευόμενοι την πανώλη που ξέσπασε το Πάσχα. Ωστόσο, τέτοια «τρικ» δεν μπορούν να εφαρμοστούν χωρίς να προκαλέσουν νέα ερωτήματα και ελέγχους από τα κοινοτικά όργανα, που θα ζητήσουν εξηγήσεις για το πώς εξαφανίζονται τόσα ζώα από τη βάση δεδομένων, ενδεχομένως ανοίγοντας θέματα λαθραίων εισαγωγών ή παράνομων ελληνοποιήσεων.
Ο ρόλος των κτηνιατρικών υπηρεσιών και τα «κενά» ελέγχου
Οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες της Περιφέρειας Κρήτης έχουν κεντρικό ρόλο στην πιστοποίηση του ζωικού κεφαλαίου μέσω της έκδοσης της κτηνιατρικής δήλωσης με τον κωδικό «L», που είναι απαραίτητη για την ενεργοποίηση των δικαιωμάτων επιδοτήσεων. Ωστόσο, υπάρχουν σοβαρά ερωτήματα για την αξιοπιστία και τη διαχείριση αυτών των δηλώσεων, καθώς καταγγέλλονται περιπτώσεις όπου οι βεβαιώσεις εκδίδονταν χωρίς επαρκή έλεγχο, ενώ παράλληλα η διαδικασία επιβαρύνεται με παράτυπες χρεώσεις και γραφειοκρατικά εμπόδια.
Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η υπόθεση όπου βρέθηκε σφραγίδα Προέδρου κοινότητας σε αντικείμενα λογιστή και πολιτικού στελέχους, που σχετίζεται με τη θεώρηση υπογραφών σε κτηνοτροφικές αιτήσεις, γεγονός που εγείρει υποψίες για νομιμοποίηση πλαστών δηλώσεων.
Πολιτικές και διοικητικές ευθύνες στο «μάτι του κυκλώνα»
Το σκάνδαλο έχει προκαλέσει έντονες πολιτικές αντιδράσεις, με αποκαλύψεις για εμπλοκή υψηλόβαθμων στελεχών του ΟΠΕΚΕΠΕ, ακόμα και συνομιλίες που καταγράφηκαν από την ΕΛ.ΑΣ. και αποκαλύπτουν προσπάθειες συγκάλυψης και παρεμπόδισης ελέγχων, ειδικά στην Κρήτη και το Ρέθυμνο.
Η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει τη σύσταση ειδικής ομάδας ελέγχου (task force) με στόχο την ανάκτηση των παράνομα καταβληθέντων ποσών, ενώ τα κόμματα της αντιπολίτευσης ζητούν τον καταμερισμό των ποινικών ευθυνών.
Παράλληλα, η τοπική κοινωνία και οι αγροτικοί φορείς καταγγέλλουν ότι οι έντιμοι παραγωγοί τιμωρούνται, ενώ τα λαμόγια επωφελούνται από τις παράνομες επιδοτήσεις, με ενδείξεις ότι η πολιτική ηγεσία γνώριζε ή συγκάλυπτε το σκάνδαλο.
Ερωτήματα χωρίς απαντήσεις και η ανάγκη διαφάνειας
Οι αποκαλύψεις εγείρουν κρίσιμα ερωτήματα για τη διαχείριση και εποπτεία του ζωικού κεφαλαίου στην Κρήτη:
- Υπήρξε συστηματική απογραφή και διασταύρωση των δηλώσεων αιγοπροβάτων από το 2019 και μετά;
- Ποια ήταν η σχέση ιδιωτικών κτηνιατρικών εταιρειών με τις δημόσιες υπηρεσίες και πώς επηρέαζαν την έκδοση βεβαιώσεων αιμοληψιών;
- Υπήρξαν ενημερωτικά έγγραφα προς τους πολιτικούς προϊσταμένους για την εκρηκτική αύξηση των δηλώσεων;
- Πώς διαχειρίστηκαν οι αρμόδιοι τις ζώνες αποκλεισμού λόγω πανώλης και τις αποκλίσεις μεταξύ δηλωθέντων και πραγματικών εκμεταλλεύσεων;
- Ποια ήταν η στάση των κτηνιατρικών υπηρεσιών και του ΟΠΕΚΕΠΕ απέναντι σε αυτές τις αποκλίσεις;
Η απάντηση στα παραπάνω είναι κρίσιμη για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στον αγροτικό τομέα και την προστασία των νόμιμων παραγωγών.
Το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ στην Κρήτη αποκαλύπτει ένα πολύπλοκο δίκτυο παρατυπιών και πιθανών παράνομων ενεργειών που απειλούν τη νομιμότητα των κοινοτικών επιδοτήσεων και την αξιοπιστία του αγροτικού τομέα. Η πολιτική και διοικητική ηγεσία καλείται να δώσει σαφείς απαντήσεις και να λάβει μέτρα για την πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης, ώστε να προστατευθούν οι έντιμοι παραγωγοί και να αποκατασταθεί η τάξη στον πρωτογενή τομέα της χώρας.
- Εγκαινιάζεται η ομαδική έκθεση «Θ Ρ Α Υ Σ Μ Α Τ Α» στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο
- Σκάνδαλο ΟΠΕΚΕΠΕ: «Βούλιαξε» η Κρήτη με… 7,8 εκατ. αιγοπρόβατα – Αναζητούνται τρόποι να «μαζευτούν» οι πλαστοί αριθμοί
- Εκλογές Κεντρικής Επιτροπής ΣΥΡΙΖΑ: Αυτά είναι τα νέα μέλη
- Κύμα καύσωνα στην Ευρώπη: Εξασθένηση στη Γαλλία και μετακίνηση προς ανατολικά
- Κράτος έρμαιο του παλαιοκομματισμού