Ο 14ος Δαλάι Λάμα συμπληρώνει τα 90 του χρόνια την Κυριακή 6 Ιουλίου, με το παγκόσμιο ενδιαφέρον να επικεντρώνεται όχι μόνο στους εορτασμούς, αλλά κυρίως στο ζήτημα της διαδοχής του, το οποίο αποκτά τεράστια πολιτική και θρησκευτική σημασία για το Θιβέτ και τη διεθνή κοινότητα.
Τι δηλώνει ο ίδιος για τη διαδοχή
Σε πρόσφατες τοποθετήσεις του, ο Δαλάι Λάμα ξεκαθάρισε ότι ο θεσμός θα συνεχιστεί και μετά τον θάνατό του, βάζοντας τέλος σε εικασίες ότι θα μπορούσε να είναι ο τελευταίος που κατέχει τον ρόλο. Τόνισε ότι η αναγνώριση του επόμενου Δαλάι Λάμα θα πρέπει να γίνει σύμφωνα με τις παραδοσιακές βουδιστικές διαδικασίες, και όχι υπό την επιρροή της Κίνας. Ο ίδιος υπογράμμισε ότι ο διάδοχός του θα γεννηθεί εκτός Κίνας, σε μια «ελεύθερη χώρα», καλώντας τους ακολούθους του να απορρίψουν οποιονδήποτε επιλεγεί από το Πεκίνο.
«Ο σκοπός της μετενσάρκωσης είναι να συνεχιστεί το έργο του προκατόχου. Ο νέος Δαλάι Λάμα θα γεννηθεί στον ελεύθερο κόσμο, ώστε να συνεχιστεί η παραδοσιακή αποστολή του θεσμού», αναφέρει χαρακτηριστικά στο βιβλίο του «Voice for the Voiceless».
Η διαδικασία αναγνώρισης του διαδόχου
Σύμφωνα με τη θιβετιανή βουδιστική παράδοση, μετά τον θάνατο ενός Δαλάι Λάμα, μια ομάδα ανώτερων μοναχών αναζητά σημάδια και οιωνούς που θα οδηγήσουν στον εντοπισμό του παιδιού που αποτελεί τη μετενσάρκωση του προκατόχου. Τα κριτήρια περιλαμβάνουν οράματα, τελετουργίες, ακόμα και την αναγνώριση αντικειμένων του προηγούμενου Δαλάι Λάμα από το παιδί. Ο ίδιος ο Δαλάι Λάμα έχει δηλώσει ότι το Ίδρυμα Gaden Phodrang, που ίδρυσε ο ίδιος, είναι ο μόνος φορέας που έχει την εξουσία να αναγνωρίσει τη μελλοντική μετενσάρκωσή του, σε διαβούλευση με τους επικεφαλής των θιβετανικών βουδιστικών παραδόσεων.
Η στάση της Κίνας και οι γεωπολιτικές προεκτάσεις
Η Κίνα επιμένει ότι μόνο εκείνη έχει το δικαίωμα να εγκρίνει τον επόμενο Δαλάι Λάμα, επικαλούμενη τελετουργίες που χρονολογούνται από τη δυναστεία των Τσινγκ, ενώ διαμηνύει ότι η μετενσάρκωση πρέπει να βρεθεί εντός των κινεζικών συνόρων. Το Πεκίνο θεωρεί τον Δαλάι Λάμα αυτονομιστή και προσπαθεί να ελέγξει τη διαδικασία διαδοχής για να διατηρήσει την επιρροή του στο Θιβέτ.
Η διαμάχη αυτή έχει προκαλέσει έντονο ενδιαφέρον και από άλλες χώρες. Η Ινδία, που φιλοξενεί τον Δαλάι Λάμα και πάνω από 100.000 Θιβετιανούς, θεωρείται ότι αποκτά διπλωματικό πλεονέκτημα έναντι της Κίνας, ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν νομοθετήσει κατά της κινεζικής παρέμβασης στη διαδοχή του Δαλάι Λάμα και στηρίζουν το δικαίωμα των Θιβετιανών στην αυτοδιάθεση.
Το μέλλον του θεσμού
Ο Δαλάι Λάμα αναμένεται να απευθυνθεί σε τριήμερη συγκέντρωση βουδιστών ηγετών, όπου οι οπαδοί του περιμένουν να ακούσουν λεπτομέρειες για τη διαδοχή του, σε μια εξέλιξη που ενδέχεται να πυροδοτήσει νέες αντιδράσεις από την Κίνα. Η συνέχεια του θεσμού του Δαλάι Λάμα αποτελεί όχι μόνο θρησκευτικό αλλά και πολιτικό διακύβευμα, με το μέλλον του Θιβέτ, της θρησκευτικής του ταυτότητας και της γεωπολιτικής ισορροπίας στην Ασία να διακυβεύονται.
- Τραγωδία στη Φυλή: 12χρονος μαθητής βρέθηκε απαγχονισμένος στο σπίτι του
- Δαλάι Λάμα: Πώς θα επιλεγεί ο διάδοχος του
- Τραμπ: Το Ισραήλ αποδέχτηκε τους όρους για δίμηνη κατάπαυση πυρός στη Γάζα – Πιέσεις στη Χαμάς για συμφωνία
- Νέοι αποκαλυπτικοί διάλογοι φωτίζουν τον μηχανισμό του σκανδάλου στον ΟΠΕΚΕΠΕ
- Πρώτη τηλεφωνική συνομιλία Πούτιν – Μακρόν μετά από τρία χρόνια: Ουκρανία και Ιράν στην ατζέντα