Ο Νίκος Καρανίκας, εκ των ιδρυτικών μελών του Κινήματος Δημοκρατίας, διεγράφη αυτοβούλως από το μητρώο μελών του κόμματος και ανακοίνωσε την αποχώρησή του, κατηγορώντας τον πρόεδρο Στέφανο Κασσελάκη για έλλειψη πυγμής και αδυναμία αντιμετώπισης εσωκομματικών φραξιών.
Σε ανάρτησή του έγραψε χαρακτηριστικά «Τα ίδια Παντελάκη μου τα ίδια Παντελή μου», εκφράζοντας την απογοήτευσή του.
Ο Καρανίκας κατήγγειλε ότι ο Κασσελάκης «φοβήθηκε τη διαγραφή 20 φραξιονιστών και τους παρέδωσε το κόμμα», αποδεχόμενος σιωπηρά την ύπαρξή τους. Τόνισε πως δεν ήθελε να είναι «ο νεροκουβαλητής της ΠΑΣΠ ΑΣΟΕΕ και των παρασιτικών τυχοδιωκτών της», ενώ χαρακτήρισε τη στάση του προέδρου ως «στρουθοκαμηλισμό» και «πρόβλημα κάτω από το χαλί». Πρότεινε μάλιστα στον Κασσελάκη να «μιλήσει με τον Τσίπρα να του πει αν τα κατάφερε», υπονοώντας ότι η ηγεσία που αποδέχεται και αφομοιώνει φράξιες πλανάται πλάνη οικτρά.
Η έντονη αντίδραση του Ευάγγελου Αντώναρου
Μετά την αποχώρηση Καρανίκα, ο Ευάγγελος Αντώναρος, πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος και μέλος του Κινήματος, κατηγόρησε ευθέως τον Στέφανο Κασσελάκη για «κουκούλωμα» και «δημοκρατικό έλλειμμα». Σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ανέφερε ότι δέχτηκε δεκάδες τηλεφωνήματα και μηνύματα από μέλη του κόμματος, εκ των οποίων «εννέα στους δέκα θέλουν να φύγουν».
Ο Αντώναρος κατήγγειλε ότι ο Κασσελάκης, όταν ήρθε η ώρα της κρίσης, «έκανε το μεγάλο κουκούλωμα» με επιστολές και απαγορεύσεις, παραβιάζοντας τη δημοκρατική λειτουργία του κόμματος. Παράλληλα, χαρακτήρισε «προσβλητικές για τους πολλούς» τις εξελίξεις και κατηγόρησε τον πρόεδρο για στενή σχέση με τη φράξια της ΠΑΣΠ-ΑΣΟΕΕ, την οποία φέρεται να έχει παραδώσει τα ηνία του κόμματος.
Ένταση και αβεβαιότητα στο εσωτερικό του κόμματος
Η αποχώρηση Καρανίκας και οι καταγγελίες Αντώναρου φέρνουν στο φως τις έντονες εσωκομματικές αντιπαραθέσεις στο Κίνημα Δημοκρατίας. Η διαχείριση των φραξιών και η ηγεσία του Στέφανου Κασσελάκη αμφισβητούνται έντονα, ενώ το πολιτικό κλίμα στο κόμμα δείχνει τεταμένο και ασταθές.
Ο ίδιος ο Κασσελάκης δεν έχει απαντήσει ακόμη δημόσια στις κατηγορίες και στην αποχώρηση, ενώ μέλη και φίλοι του κόμματος εκφράζουν απογοήτευση και αβεβαιότητα για το μέλλον της προσπάθειας.
Η κρίση αυτή αναδεικνύει τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει το Κίνημα Δημοκρατίας στην προσπάθειά του να εδραιωθεί ως νέος πολιτικός φορέας, με διαφωνίες για τη φυσιογνωμία και τη λειτουργία του να κλιμακώνονται σε δημόσιο επίπεδο.