O Ισραηλινός υπουργός Άμυνας, Ίσραελ Κατς, ανακοίνωσε σήμερα ότι έδωσε σαφείς οδηγίες στον στρατό να εμποδίσει το πλοίο «Madleen», που ανήκει στον διεθνή μη κερδοσκοπικό οργανισμό Συνασπισμός Στολίσκου Ελευθερίας (FFC), να φτάσει στη Γάζα.
Το πλοίο μεταφέρει ανθρωπιστική βοήθεια και επιβαίνουν σε αυτό ακτιβιστές, μεταξύ των οποίων και η γνωστή Σουηδέζα ακτιβίστρια Γκρέτα Τούνμπεργκ.
Η δήλωση του Ισραηλινού Υπουργού Άμυνας
Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο του, ο Ίσραελ Κατς τόνισε:
«Έδωσα οδηγίες στον Τσαχάλ [στρατό του Ισραήλ] να ενεργήσει με τρόπο ώστε το Μαντλίν να μην φθάσει στη Γάζα. Στην αντισημίτρια Γκρέτα και στους φίλους της, λέω ξεκάθαρα: γυρίστε πίσω, γιατί δεν θα φθάσετε στη Γάζα».
Ο Κατς υπογράμμισε ότι το Ισραήλ δεν θα επιτρέψει την παραβίαση του ναυτικού αποκλεισμού της Γάζας, ο οποίος, σύμφωνα με τον ίδιο, έχει ως πρωταρχικό σκοπό την αποτροπή μεταφοράς όπλων στη Χαμάς — την οποία χαρακτήρισε «φονική τρομοκρατική οργάνωση» που κρατά ομήρους και διαπράττει εγκλήματα πολέμου.
Το αγωνιώδες μήνυμα από μέλος του πληρώματος
Σε μήνυμά του, το οποίο πρόλαβε να ανεβάσει στα social media, μέλος της ΜΚΟ που βρίσκεται στο πλοιάριο, γνωστοποίησε ότι το Ισραήλ ξεκίνησε να αποκόπτει τις επικοινωνίες του σκάφους και ότι έχουν την αίσθηση π ως ετοιμάζουν στρατιωτική επιχείρηση εναντίον του.
«Μπλοκάρουν την επικοινωνία μας με σκοπό να προετοιμαστούν για επίθεση! Παρακαλώ κοινοποιήστε αυτή την πληροφορία και κινητοποιηθείτε για να ασκήσετε πίεση για να σταματήσουν να διαπράττουν έγκλημα πολέμου!, ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο συμβολισμός του πλοίου Madleen
Το πλοίο Madleen μεταφέρει μια μικρή ποσότητα ανθρωπιστικής βοήθειας, ωστόσο η σημασία του δεν έγκειται στην πρακτική αξία της βοήθειας, αλλά στον βαθιά συμβολικό του χαρακτήρα. Σε μια περίοδο που η διεθνής κοινότητα μοιάζει να έχει αποδεχτεί την τραγική κατάσταση στη Γάζα, η προσπάθεια αυτή εκπέμπει ένα ηχηρό μήνυμα αντίστασης στην απάθεια και την αδιαφορία.
Η παρουσία ακτιβιστών όπως η Γκρέτα Τούνμπεργκ, γνωστή για την παγκόσμια δράση της υπέρ του περιβάλλοντος και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ενισχύει το μήνυμα αλληλεγγύης προς τους Παλαιστίνιους που ζουν υπό πολιορκία και βία. Το Madleen αποτελεί υπενθύμιση ότι, παρά την ωμή βία και την αδράνεια των διεθνών θεσμών, υπάρχουν ακόμα άνθρωποι που αρνούνται να σιωπήσουν και να αποδεχτούν την απανθρωπιά.
Η επικείμενη πορεία από την Αίγυπτο
Παράλληλα με την προσπάθεια του «Madleen», έχει προγραμματιστεί και μια διεθνής πορεία προς τη Γάζα, η οποία θα ξεκινήσει στις 12 Ιουνίου από την Αίγυπτο. Η πορεία αυτή δεν έχει αποκλειστικά πρακτικό χαρακτήρα όσον αφορά την παροχή βοήθειας, αλλά λειτουργεί ως μια συμβολική πράξη αντίστασης και διαμαρτυρίας ενάντια στην αδικία και την καταπίεση.
Σε μια εποχή όπου η βαρβαρότητα και η καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν γίνει καθημερινότητα, η πορεία αυτή αποτελεί μια κραυγή αξιοπρέπειας και μια δήλωση ότι η ανθρωπιά και η ηθική δεν έχουν χαθεί. Είναι μια υπενθύμιση ότι η συνείδηση ορισμένων ανθρώπων παραμένει ζωντανή και ότι η παθητικότητα ισοδυναμεί με αποδοχή της απανθρωποποίησης.
Η απόφαση του Ισραηλινού υπουργού Άμυνας να εμποδίσει το πλοίο Madleen και τους ακτιβιστές να φτάσουν στη Λωρίδα της Γάζας αναδεικνύει την ένταση και τις αντιφάσεις που περιβάλλουν τον αποκλεισμό της περιοχής. Παρά τις πολιτικές δικαιολογίες περί ασφάλειας, η κίνηση αυτή πυροδοτεί διεθνείς αντιδράσεις και ενισχύει το συμβολικό χαρακτήρα της προσπάθειας για ανθρωπιστική βοήθεια και αλληλεγγύη.
- Ο Τραμπ αποφεύγει να δεσμευτεί ξεκάθαρα για το Άρθρο 5 του ΝΑΤΟ
- ChatGPT: Εργαλείο μάθησης ή αιτία πνευματικής οκνηρίας;
- Σύννεφα αβεβαιότητας πάνω από την ελληνική οικονομία: Οι επιπτώσεις της κρίσης στη Μέση Ανατολή
- Ποιός είναι Ζόχραν Μαμντάνι και γιατί η εκλογή του μπορεί να προκαλέσει «σεισμό» στη Νέα Υόρκη
- Κλιμακώνεται και πάλι η σύγκρουση Ιράν-Ισραήλ παρά την εκεχειρία: Κατηγορίες, διαψεύσεις και διεθνείς ανησυχίες