Κατά τη διάρκεια της πρόσφατης Γενικής Συνέλευσης της Ελληνικής Εταιρείας Συγγραφέων, εγκρίθηκε ψήφισμα που καταδικάζει απερίφραστα το συνεχιζόμενο έγκλημα στη Λωρίδα της Γάζας.
Παράλληλα, εξελέγη το νέο Διοικητικό Συμβούλιο της Εταιρείας. Το ψήφισμα εντάσσεται σε ένα ευρύτερο παγκόσμιο κύμα κινητοποιήσεων από λογοτεχνικές και δημοσιογραφικές ενώσεις, όπως η έκκληση 300 γαλλόφωνων συγγραφέων για τη Γάζα, που δημοσιεύτηκε στο σημερινό φύλλο της εφημερίδας Libération.
Σαφής καταδίκη των εγκλημάτων πολέμου
Στο κείμενο του ψηφίσματος, οι συγγραφείς καταδικάζουν τις συνεχιζόμενες επιθέσεις εναντίον του άμαχου πληθυσμού της Γάζας, οι οποίες διαρκούν σχεδόν δύο χρόνια. Τονίζεται πως τα θύματα δεν περιορίζονται σε μαχητές της Χαμάς, αλλά περιλαμβάνουν κυρίως αμάχους – ηλικιωμένους, γυναίκες, παιδιά, δημοσιογράφους και υπαλλήλους του ΟΗΕ.
Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στην καταστροφή βασικών υποδομών, συμπεριλαμβανομένων των νοσοκομείων, αλλά και στην παρεμπόδιση της ανθρωπιστικής βοήθειας. Το αποτέλεσμα, σύμφωνα με το ψήφισμα, είναι χιλιάδες παιδιά να κινδυνεύουν με θάνατο από πείνα.
Οι συγγραφείς αποφεύγουν τη νομική κατάταξη των γεγονότων ως «γενοκτονία» ή «εθνοκάθαρση», αλλά επισημαίνουν ότι τεκμηριώνονται καθημερινά πολυάριθμα εγκλήματα πολέμου. Επικαλούνται επίσης δηλώσεις Ισραηλινών αξιωματούχων, συμπεριλαμβανομένου του πρωθυπουργού Νετανιάχου –καταζητούμενου από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο–, σύμφωνα με τις οποίες η Γάζα οδηγείται σε πλήρη ακατοικησία.
Παγκόσμια κινητοποίηση για τη Γάζα
Η παρέμβαση της Εταιρείας Συγγραφέων εντάσσεται σε μια διεθνή κινητοποίηση δημιουργών και φορέων για την κατάσταση στη Γάζα. Στη Γαλλία, η εφημερίδα Libération φιλοξένησε σήμερα πρωτοσέλιδο κείμενο υπογεγραμμένο από 300 συγγραφείς που καλούν σε τερματισμό της βίας και προστασία των αμάχων.
Ταυτόχρονα, διεθνείς οργανισμοί και φορείς –ανάμεσά τους και το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ– έχουν καταδικάσει επανειλημμένα τις παραβιάσεις του ανθρωπιστικού δικαίου, την αύξηση της εποικιστικής δραστηριότητας και τα εμπόδια στη διανομή βοήθειας, τονίζοντας την ανάγκη προστασίας των θεμελιωδών δικαιωμάτων του παλαιστινιακού λαού.
Έκκληση για δράση και αλληλεγγύη
Το ψήφισμα της Ελληνικής Εταιρείας Συγγραφέων αποτελεί μια ακόμη φωνή διαμαρτυρίας και αλληλεγγύης προς τους αμάχους της Γάζας. Η Εταιρεία καλεί τη διεθνή κοινότητα να αναλάβει δράση για την άμεση και απρόσκοπτη παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας, την προστασία των αμάχων και τη διασφάλιση του δικαιώματος στη ζωή και την αξιοπρέπεια.
Η λογοτεχνική κοινότητα ενώνει τη φωνή της με όσους ζητούν ειρήνη, δικαιοσύνη και σεβασμό στο διεθνές δίκαιο.
Ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης της Εταιρείας Συγγραφέων
Οι συγγραφείς μέλη της Εταιρείας Συγγραφέων
Καταδικάζουμε το συνεχιζόμενο έγκλημα κατά των Παλαιστινίων πολιτών όλων των ηλικιών στη Λωρίδα της Γάζας, όπου εδώ και ενάμιση χρόνο κυριαρχεί ο θάνατος, όχι των ενόπλων τρομοκρατών της Χαμάς αλλά αμάχων, γερόντων, γυναικών και παιδιών, δημοσιογράφων και υπαλλήλων του ΟΗΕ.
Καταστρέφεται εκεί κάθε υλική βάση ζωής, ακόμη και τα νοσοκομεία, και το τρομακτικότερο: απαγορεύεται ή εμποδίζεται η πρόσβαση ανθρωπιστικής βοήθειας σε συνανθρώπους μας που λιμοκτονούν, καταδικάζοντας σε θάνατο από πείνα χιλιάδες μικρά παιδιά.
Δεν μπαίνουμε στη λογική της συζήτησης «γενοκτονία ή εθνοκάθαρση». Αρκεί ότι εδώ και είκοσι σχεδόν μήνες διαπιστώνονται καθημερινά αυταπόδεικτα χιλιάδες εγκλήματα πολέμου για τη «μετατροπή της Γάζας σε τόπο όπου θα είναι αδύνατον να ζεις», σύμφωνα με τις επίσημες δηλώσεις των αξιωματούχων του Ισραήλ και του καταζητούμενου για εγκλήματα πολέμου Πρωθυπουργού Νετανιάχου.
Ελληνικό Επιγραφικό Μουσείο, Αθήνα 25 Μαΐου 2025
https://www.authors.gr/nea_meli_ds_kai_etaireias_kai_psifisma_gia_ti_gaza-article-2168.html
- Δημοσκόπηση Interview: Πρώτες αντιδράσεις για το κόμμα Σαμαρά και η διχογνωμία για νέα πολιτικά σχήματα
- Σφαγή στη Γάζα: Ψήφισμα καταδίκης και αλληλεγγύης από την Ελληνική Εταιρεία Συγγραφέων
- Τέλος ο ΟΠΕΚΕΠΕ – Στην ΑΑΔΕ οι αγροτικές πληρωμές και έλεγχοι
- Ο Νετανιάχου φιλά στο στόμα τον Χίτλερ: Το γκράφιτι της Laika στη Ρώμη έχει στόχο να σοκάρει
- Ο πόλεμος των δασμών: Σκληρό πόκερ Τραμπ-ΕΕ