Η South Western Railway, σιδηροδρομική εταιρεία που εξυπηρετεί τη νοτιοδυτική Αγγλία, είναι η πρώτη που επιστρέφει σήμερα υπό δημόσιο έλεγχο, στο πλαίσιο της πολιτικής επανεθνικοποίησης που υλοποιεί η κυβέρνηση του Κιρ Στάρμερ. «Μια νέα εποχή για τους σιδηροδρόμους» εγκαινιάζεται, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το βρετανικό Υπουργείο Μεταφορών.
«Θα πούμε αντίο σε 30 χρόνια αναποτελεσματικότητας, σπατάλης και απογοήτευσης του επιβατικού κοινού», δήλωσε η υπουργός Μεταφορών Χάιντι Αλεξάντερ, κατά τη διάρκεια επίσκεψής της σε αμαξοστάσιο της νότιας Αγγλίας. «Προχωρούμε με αυτοπεποίθηση προς μια νέα εποχή», πρόσθεσε.
Από την ιδιωτικοποίηση του Μέιτζορ στην αποτυχία της αγοράς
Η ιδιωτικοποίηση των βρετανικών σιδηροδρόμων ξεκίνησε στα μέσα της δεκαετίας του 1990, επί κυβέρνησης Τζον Μέιτζορ, ως συνέχεια των νεοφιλελεύθερων πολιτικών της Μάργκαρετ Θάτσερ. Παρότι τότε υπόσχονταν βελτίωση των υπηρεσιών, αυξημένες επενδύσεις και μείωση των κρατικών δαπανών, το εγχείρημα προκάλεσε ευρύτατες αντιδράσεις.
Τα σωματεία, η αντιπολίτευση, ακόμη και μερίδα των ίδιων των Συντηρητικών, αλλά και σημαντικό τμήμα της κοινής γνώμης, καταδίκασαν το μοντέλο. Αν και αρχικά παρατηρήθηκε αύξηση επιβατών και επενδύσεων, το τραγικό δυστύχημα του 2000 με τέσσερις νεκρούς και δεκάδες τραυματίες άλλαξε δραματικά το κλίμα.
Έκτοτε, προβλήματα όπως οι συνεχείς καθυστερήσεις, οι ακυρώσεις δρομολογίων και οι αυξήσεις τιμών έχουν πλήξει την αξιοπιστία του συστήματος. Η διαχείριση μεγάλου μέρους του σιδηροδρομικού δικτύου πέρασε και πάλι στα χέρια του κράτους μέσω του φορέα Network Rail.
Νομοθετική τομή από τους Εργατικούς
Η κυβέρνηση των Εργατικών, που ανέλαβε την εξουσία τον Ιούλιο, ενέκρινε στα τέλη Νοεμβρίου νέο νόμο, ο οποίος προβλέπει την προοδευτική ενσωμάτωση όλων των ιδιωτικών φορέων εκμετάλλευσης σιδηροδρόμων σε έναν ενιαίο δημόσιο οργανισμό: τον Great British Railways.
Σύμφωνα με το νέο πλαίσιο, η εθνικοποίηση κάθε εταιρείας θα πραγματοποιείται με τη λήξη της σύμβασής της – ή και νωρίτερα σε περιπτώσεις κακοδιαχείρισης. Με αυτόν τον τρόπο, αποφεύγεται η καταβολή αποζημιώσεων στους ιδιώτες. Όλες οι συμβάσεις λήγουν έως το 2027.
Ήδη, τέσσερις από τους 14 ιδιωτικούς φορείς σιδηροδρόμων έχουν τεθεί υπό δημόσιο έλεγχο τα τελευταία χρόνια λόγω χαμηλών επιδόσεων, με την αρχική πρόβλεψη να επιστρέψουν στην ιδιωτική αγορά. Αυτό πλέον ανατρέπεται οριστικά.
Η στήριξη των συνδικάτων και οι επόμενες κινήσεις
Τα συνδικάτα του κλάδου, που τα τελευταία χρόνια κινητοποιήθηκαν απέναντι σε περικοπές και πληθωριστικές πιέσεις, στηρίζουν την κυβερνητική πρωτοβουλία.
«Όλοι στον σιδηροδρομικό τομέα γνωρίζουν πως η ιδιωτικοποίηση δεν έχει λειτουργήσει και εξακολουθεί να μη λειτουργεί», δήλωσε ο Μικ Γουίλαν, γενικός γραμματέας του συνδικάτου μηχανοδηγών ASLEF.
Η υπουργός Μεταφορών προειδοποίησε ότι η επίλυση των «διαρθρωτικών προβλημάτων» του συστήματος δεν θα είναι άμεση, όμως υπογράμμισε πως πλέον οι υπηρεσίες θα έχουν ως προτεραιότητα «το συμφέρον των επιβατών και όχι των μετόχων».
Μετά τη South Western Railway, υπό δημόσιο έλεγχο αναμένεται να τεθούν οι c2c στις 20 Ιουλίου και η Greater Anglia στις 12 Οκτωβρίου.
- Αυλαία για τις Πανελλαδικές Εξετάσεις 2025: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν οι υποψήφιοι
- Η Βρετανία επανεθνικοποιεί τους σιδηροδρόμους
- Κοινή δήλωση των κομμάτων της Αριστεράς για την κατάσταση στη Γάζα
- Μητσοτάκης: «Ούτε πανηγυρίζουμε, ούτε εφησυχάζουμε»
- Γάζα: Παιδίατρος χάνει εννέα από τα δέκα παιδιά της σε ισραηλινή αεροπορική επιδρομή