Νέα στοιχεία υποδεικνύουν, σύμφωνα με το CNN, ότι το Ισραήλ ετοιμάζεται να προχωρήσει σε στρατιωτικό πλήγμα κατά των ιρανικών πυρηνικών εγκαταστάσεων, την ώρα που η κυβέρνηση των ΗΠΑ συνεχίζει τις διπλωματικές προσπάθειες για συμφωνία με την Τεχεράνη.
Οι εκτιμήσεις βασίζονται σε δημόσιες και ιδιωτικές δηλώσεις ανώτερων Ισραηλινών αξιωματούχων, υποκλαπείσες επικοινωνίες, καθώς και παρατηρήσεις κινήσεων των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων. Μεταξύ των ενδείξεων που παρατηρήθηκαν είναι μετακινήσεις πυρομαχικών και η ολοκλήρωση αεροπορικών ασκήσεων, που ερμηνεύονται ως προετοιμασία για πιθανή επίθεση.
Η στάση των ΗΠΑ και το ενδεχόμενο ρήξης
Δεν είναι σαφές αν η ισραηλινή ηγεσία έχει λάβει οριστική απόφαση για την επίθεση, ούτε αν υπάρχει ανοιχτή διαφωνία με την κυβέρνηση των ΗΠΑ. Μια τέτοια ενέργεια θα αποτελούσε «θρασύτατη ρήξη» με τον πρόεδρο των ΗΠΑ και θα μπορούσε να οδηγήσει σε ευρύτερη περιφερειακή σύγκρουση στη Μέση Ανατολή, σε μια περίοδο που η Ουάσινγκτον προσπαθεί να αποτρέψει περαιτέρω αποσταθεροποίηση.
Η πιθανότητα ισραηλινής επίθεσης έχει αυξηθεί σημαντικά τους τελευταίους μήνες. Η προοπτική μιας συμφωνίας ΗΠΑ–Ιράν, η οποία δεν θα προβλέπει την απομάκρυνση όλου του διαθέσιμου εμπλουτισμένου ουρανίου από το Ιράν, θεωρείται από το Ισραήλ ως παράγοντας που ενδέχεται να επιταχύνει μια τέτοια απόφαση.
Η θέση του Ισραήλ και οι αντιδράσεις
Ισραηλινοί αξιωματούχοι χαρακτηρίζουν «προβληματική» οποιαδήποτε συμφωνία ΗΠΑ–Ιράν που δεν ικανοποιεί τις πάγιες θέσεις του Τελ Αβίβ για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης. Μια τέτοια συμφωνία θα ακύρωνε τη βάση των ισραηλινών θέσεων για το ιρανικό ζήτημα.
Η στάση του Ιράν και οι διαπραγματεύσεις
Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν εξέφρασε έντονο σκεπτικισμό για την επιτυχία των συνομιλιών με τις ΗΠΑ, χαρακτηρίζοντας την απαίτηση της Ουάσινγκτον για πλήρη διακοπή του εμπλουτισμού ουρανίου ως «υπερβολική και απαράδεκτη». Δήλωσε πως δεν είναι αισιόδοξος για την έκβαση των διαπραγματεύσεων, επισημαίνοντας ότι το Ιράν επιδιώκει ειρηνική χρήση της πυρηνικής ενέργειας και όχι την κατασκευή όπλων.
Οι αξιωματούχοι του Ιράν εκφράζουν ανησυχία και σκεπτικισμό σχετικά με την πιθανότητα ισραηλινής επίθεσης στις πυρηνικές τους εγκαταστάσεις. Το Ιράν βρίσκεται σε διπλωματικό πυρετό, πραγματοποιώντας συναντήσεις με χώρες της Μέσης Ανατολής για να μετριάσει τις πιθανές συνέπειες και να εκτιμήσει αν μπορούν να παρέμβουν για να περιορίσουν την απάντηση του Ισραήλ ή να βοηθήσουν στην προστασία της Τεχεράνης. Η αβεβαιότητα για το αν οι ΗΠΑ μπορούν να πείσουν το Ισραήλ να μην πλήξει τις ιρανικές πυρηνικές και πετρελαϊκές εγκαταστάσεις προκαλεί έντονη ανησυχία, ειδικά καθώς η βασική σύμμαχος του Ιράν, η Χεζμπολάχ, έχει αποδυναμωθεί από πρόσφατες ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις.
Παράλληλα, το Ιράν προειδοποιεί ότι θα αντιμετωπίσει ως επιτιθέμενους όποιοι βοηθήσουν το Ισραήλ, όμως είναι απίθανο οι γείτονες να συμμετέχουν άμεσα στην υπεράσπιση της Τεχεράνης σε περίπτωση ισραηλινής επίθεσης. Υπάρχει επίσης αβεβαιότητα για το πώς το ίδιο το Ιράν θα απαντήσει σε μια τέτοια επίθεση, με διαφορετικές φωνές εντός της χώρας να έχουν αντίθετες απόψεις, ενώ η έκταση της απάντησης θα εξαρτηθεί από το μέγεθος και την κλίμακα της ισραηλινής ενέργειας.
Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν έχει δηλώσει ότι ο Ισραηλινός πρωθυπουργός είναι ο μόνος που επιθυμεί πόλεμο, ενώ οι ΗΠΑ μέσω μυστικών διαύλων παροτρύνουν την Τεχεράνη να περιορίσει την απάντησή της σε περίπτωση επίθεσης. Συνολικά, οι ιρανικές αρχές φαίνεται να προετοιμάζονται για ένα ισχυρό πλήγμα αλλά ταυτόχρονα επιδιώκουν να αποφύγουν μια ευρύτερη κλιμάκωση και περιφερειακό πόλεμο.
Παρά τις προσδοκίες για νέο γύρο διαπραγματεύσεων, το χάσμα μεταξύ των δύο πλευρών παραμένει μεγάλο, με το ζήτημα του εμπλουτισμού ουρανίου να αποτελεί το βασικό αγκάθι.
Η κατάσταση παραμένει εξαιρετικά ρευστή. Οι πληροφορίες δείχνουν ότι το Ισραήλ εντείνει τις προετοιμασίες για ενδεχόμενη επίθεση στις ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις, χωρίς να έχει ληφθεί τελική απόφαση. Η πιθανότητα μιας τέτοιας ενέργειας έχει αυξηθεί, ιδιαίτερα αν οι ΗΠΑ καταλήξουν σε συμφωνία με το Ιράν που δεν θα ικανοποιεί το Ισραήλ. Οι εξελίξεις παρακολουθούνται στενά από τη διεθνή κοινότητα, καθώς μια τέτοια επίθεση θα μπορούσε να οδηγήσει σε ευρύτερη ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή.
- Προκόπης Παυλόπουλος / Σύνταγμα δεσμευτικό ή Σύνταγμα ευχολόγιο;
- Ετοιμάζεται το Ισραήλ να βομβαρδίσει το Ιράν;
- Αντώνης Σαμαράς: Κοντά στη δημιουργία νέου κόμματος;
- Αχιλλέας Θεοφίλου: Ο διακριτικός εργάτης της ελληνικής μουσικής
- Η Ρωσία είναι έτοιμη να πολεμήσει για πάντα: Η στρατηγική του Κρεμλίνου και ο ρόλος του Βλαντίμιρ Μεντίνσκι