Σημαντική ανησυχία για τον αντίκτυπο του διαδικτύου και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στους νέους αναδεικνύει νέα βρετανική έρευνα, που επικαλείται ο Guardian.
Τα ευρήματα δείχνουν ότι η σχέση των νέων με το διαδίκτυο είναι περίπλοκη, με έντονα σημάδια ψυχολογικής επιβάρυνσης και αυξανόμενη επιθυμία για αυστηρότερη ρύθμιση της ψηφιακής τους ζωής.
Βασικά ευρήματα της έρευνας
- Σχεδόν το 70% των νέων 16-21 ετών δηλώνουν ότι αισθάνονται χειρότερα για τον εαυτό τους μετά τη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Η επίδραση στην αυτοεκτίμηση και τη διάθεση φαίνεται να είναι κυρίως αρνητική, με πολλούς να αναφέρουν αίσθημα άγχους ή ανεπάρκειας μετά την ενασχόληση με τις πλατφόρμες.
- Το 46% των ερωτηθέντων θα προτιμούσε να είναι νέοι σε έναν κόσμο χωρίς το διαδίκτυο, ενώ το 50% θα υποστήριζε ένα «ψηφιακό όριο» που θα περιόριζε την πρόσβαση σε εφαρμογές και ιστότοπους μετά τις 10 το βράδυ.
- Ένα τέταρτο των νέων περνάει τέσσερις ή περισσότερες ώρες ημερησίως στα social media, ενώ το 42% παραδέχεται ότι λέει ψέματα στους γονείς για τις διαδικτυακές του δραστηριότητες.
- Σημαντικό ποσοστό παραδέχεται παραπλανητικές πρακτικές: το 42% έχει πει ψέματα για την ηλικία του, το 40% διατηρεί ψεύτικο προφίλ και το 27% έχει προσποιηθεί ότι είναι εντελώς διαφορετικό άτομο στο διαδίκτυο.
- Το 27% έχει μοιραστεί την τοποθεσία του με αγνώστους, γεγονός που εντείνει τις ανησυχίες για την ασφάλεια.
- Το 68% θεωρεί ότι ο χρόνος στο διαδίκτυο βλάπτει την ψυχική του υγεία, ενώ τα τρία τέταρτα αναφέρουν αύξηση του χρόνου online μετά την πανδημία.
Πολιτικές πρωτοβουλίες και αντιδράσεις
Τα αποτελέσματα της έρευνας ήρθαν στο φως την ώρα που η βρετανική κυβέρνηση εξετάζει την επιβολή υποχρεωτικών ωρών διακοπής για εφαρμογές όπως το TikTok και το Instagram, με στόχο την προστασία των νέων από τον εθισμό και τις αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία τους. Ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής έχει δηλώσει ότι η κυβέρνηση μελετά μέτρα όπως το «ψηφιακό ωράριο», ενώ ήδη κάποιες πλατφόρμες έχουν υιοθετήσει περιορισμούς πρόσβασης για ανήλικους μετά τις 10 το βράδυ.
Απόψεις ειδικών και οργανώσεων
Η υπεύθυνη πολιτικής για την ασφάλεια των παιδιών στο διαδίκτυο του NSPCC τονίζει ότι τα ψηφιακά όρια, αν και χρήσιμα, δεν αρκούν από μόνα τους για να προστατεύσουν τα παιδιά από την έκθεση σε επιβλαβές περιεχόμενο. Υπογραμμίζει ότι ο πρωταρχικός στόχος πρέπει να είναι η δημιουργία «πολύ ασφαλέστερων και λιγότερο εθιστικών ιστότοπων» και η ενίσχυση της ευθύνης των εταιρειών τεχνολογίας.
Ο διευθύνων σύμβουλος της φιλανθρωπικής οργάνωσης Molly Rose Foundation επισημαίνει ότι οι αλγόριθμοι των πλατφορμών μπορούν να οδηγήσουν τους νέους σε «λαγότρυπες» επιβλαβούς περιεχομένου, χωρίς δική τους υπαιτιότητα. Ζητά επειγόντως νέους νόμους που θα βάζουν την ασφάλεια και τις ανάγκες των παιδιών πάνω από τα συμφέροντα των μεγάλων τεχνολογικών εταιρειών.
Οι ίδιοι οι νέοι διχασμένοι
Παρότι σχεδόν οι μισοί δηλώνουν ότι θα προτιμούσαν έναν κόσμο χωρίς διαδίκτυο, οι ειδικοί σημειώνουν ότι οι νέοι αναγνωρίζουν και τα οφέλη της ψηφιακής ζωής, όπως η επικοινωνία, η ενημέρωση και η δημιουργία κοινοτήτων. Εκφράζουν όμως την ανάγκη για μεγαλύτερο έλεγχο, καλύτερη εκπαίδευση και ουσιαστική προστασία από τους κινδύνους, χωρίς να χαθούν οι θετικές πλευρές της τεχνολογίας.
Η νέα έρευνα φέρνει στο προσκήνιο μια γενιά που αισθάνεται παγιδευμένη ανάμεσα στην ανάγκη για σύνδεση και τις αρνητικές συνέπειες της ψηφιακής υπερφόρτωσης. Η συζήτηση για τα όρια, την εκπαίδευση και τη ρύθμιση του διαδικτύου αποκτά επείγοντα χαρακτήρα, με τους ίδιους τους νέους να ζητούν αλλαγές που θα διασφαλίζουν την ψυχική τους υγεία και ασφάλεια, χωρίς να στερούνται τα οφέλη της ψηφιακής εποχής.
- “Take It Down Act”: Ο Τραμπ υπέγραψε τον νόμο κατά των Deepfakes
- Σχεδόν οι μισοί νέοι θα προτιμούσαν έναν κόσμο χωρίς διαδίκτυο – Τι αποκαλύπτει νέα βρετανική έρευνα
- Γιώργος Παράσχος: Με θάρρος και χαμόγελο στη μάχη με τον καρκίνο
- Γ. Γεραπετρίτης στο CNN: «Η Ευρώπη δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς το Ηνωμένο Βασίλειο»
- Σε αδιέξοδο κατέληξε το τηλεφώνημα Πούτιν – Τραμπ για το ουκρανικό: Ευχολόγια χωρίς αποτέλεσμα και χωρίς χρονοδιάγραμμα εκεχειρίας