Η καρδιά της μουσικής χτυπά απόψε στη Βασιλεία και στον 69ο Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision. Μία μοναδική διοργάνωση γεμάτη μελωδίες, φαντασμαγορικές σκηνικές παρουσίες και έντονα συναισθήματα, η οποία σήμερα ολοκληρώνεται με την ανάδειξη του φετινού νικητή.
Το βλέμμα της Ελλάδας είναι στραμμένο στη Κλαυδία που θα διαγωνιστεί στην 17η θέση με το τραγούδι «Αστερομάτα», δημιουργία, των Arcade και της νεαρής ερμηνεύτριας στη σύνθεση και σε στίχους των Arcade.
Eurovision 2025: Ρεκόρ 15ετίας – Η τηλεθέαση έφτασε το 64%
Σύμφωνα με τις μετρήσεις της Nielsen, ο Β’ Ημιτελικός της Eurovision 2025 σημείωσε εντυπωσιακά ποσοστά από την αρχή μέχρι και την ολοκλήρωσή του.
Αναφορικά με το δυναμικό κοινό, ο Β’ Ημιτελικός έκανε ποσοστό 50,6% μέσο όρο ενώ στο γενικό σύνολο σημείωσε 40,2%.
Αξίζει να σημειωθεί πως τη στιγμή που εμφανίστηκε στη σκηνή η Klavdia με την «Αστερομάτα» η τηλεθέαση «απογειώθηκε» στο 53,3% στο δυναμικό κοινό και στο 40,8% στο γενικό σύνολο.
Στο τελευταίο τέταρτο, με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων και την πρόκριση-θρίλερ της Ελλάδας, η τηλεθέαση έφτασε στο 58,5% στο δυναμικό κοινό και στο 52% στο γενικό σύνολο.
Η σημαδιακή 17η θέση της Klavdia στον Τελικό
Λίγο μετά την ολοκλήρωση και του δεύτερου ημιτελικού, έγινε γνωστή η σειρά εμφάνισης των χωρών στον Μεγάλο Τελικό ο οποίος θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 17/05 στις 22:00 (ώρα Ελλάδας).
Μετά από τους δύο ημιτελικούς και την αυτόματη πρόκριση των “Big 5” μαζί με τη διοργανώτρια χώρα, 26 χώρες ετοιμάζονται να ανέβουν στη σκηνή με στόχο τη νίκη και το πολυπόθητο τρόπαιο.
Η Ελλάδα θα εμφανιστεί στη 17η θέση, μια θέση με δύο πλεονεκτήματα. Το πρώτο και πιο ξεκάθαρο έχει να κάνει με το κατά πόσο οι συμμετοχές που εμφανίζονται πιο αργά, «μένουν» περισσότερο στον κόσμο που ψηφίζει. Τα ‘χουν πιο φρέσκα από τη μέση κι έπειτα, χωρίς αυτό να μπορεί επί της ουσίας να περιορίσει τη δυναμική του εκάστοτε τραγουδιού.
Το δεύτερο πλεονέκτημα και πιο στατιστικό, σχετίζεται με τις νίκες που έχει φέρει η 17η θέση. Γουρλίδικη θα τη λέγαμε, αν συνυπολογίσουμε ότι τρεις νικητές τα τελευταία χρόνια προήλθαν από αυτή τη θέση, ενώ τρεις νίκες της Ιρλανδίας στο παρελθόν ήρθαν επίσης από την ίδια σειρά εμφάνισης.
Έχουμε και λέμε: η νίκη της Σουηδίας το 2012 με τη Loreen και το “Euphoria”, η νίκη της Σερβίας το 2007 με τη Marija Šerifovic και το “Molitva”, η νίκη της Φινλανδίας το 2006 επί ελληνικού εδάφους με τους Lordi και το “Hard Rock Hallelujah”.
Από τη νίκη της Ουκρανίας το 2004 και μετά, κανένας νικητής της Eurovision δεν έχει εμφανιστεί νωρίτερα από τη 17η θέση στον τελικό.
Η 17η θέση δεν εγγυάται τη νίκη, αλλά ο καλός οιωνός παραμένει καλός οιωνός.
Η ΕΡΤ1 θα καλύψει ζωντανά τον τελικό στις 22:00, μεταφέροντας τον παλμό και τη λάμψη της βραδιάς με την βοήθεια της Μαρία Κοζάκου και του Γιώργου Καπουτζίδη.
Συνολικά 26 χώρες θα ανέβουν στην εντυπωσιακή σκηνή του St. Jakobshalle και θα διεκδικήσουν τη νίκη. Πρόκειται για τις 10 που προκρίθηκαν από τον Α’ Ημιτελικό, τις 10 που εξασφάλισαν το εισιτήριό τους από τον Β’ Ημιτελικό, ανάμεσά τους και η Ελλάδα, τις Big Five (Γαλλία, Γερμανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ισπανία και Ιταλία) και τη διοργανώτρια χώρα (Ελβετία). Αξίζει να σημειωθεί ότι η Κύπρος δεν κατάφερε να προκριθεί από τον Α’ Ημιτελικό.
Αναλυτικά η σειρά εμφάνισης στον τελικό της Eurovision 2025:
1. Νορβηγία: Kyle Alessandro – «Lighter»
2. Λουξεμβούργο: Laura Thorn – «La Poupée Monte Le Son»
3. Εσθονία: Tommy Cash – «Espresso Macchiato»
4. Ισραήλ: Yuval Raphael – «New Day Will Rise»
5. Λιθουανία: Katarsis – «Tavo Akys»
6. Ισπανία: Melody – «Esa Diva»
7. Ουκρανία: Ziferblat – «Bird of Pray»
8. Ηνωμένο Βασίλειο: Remember Monday – «What The Hell Just Happened?»
9. Αυστρία: JJ – «Wasted Love»
10. Ισλανδία: Væb – «Róa»
11. Λετονία: Tautumeitas – «Bur Man Laimi»
12. Ολλανδία: Claude – «C’est La Vie»
13. Φινλανδία: Erika Vikman – «Ich Komme»
14. Ιταλία: Lucio Corsi – «Volevo Essere Un Duro»
15. Πολωνία: Justyna Steczkowska – «Gaja»
16. Γερμανία: Abor & Tynna – «Baller»
17. Ελλάδα: Klavdia – «Αστερομάτα»
18. Αρμενία: Parg – «Survivor»
19. Ελβετία: Zoë Më – «Voyage»
20. Μάλτα: Miriana Conte – «Serving»
21. Πορτογαλία: Napa – «Deslocado»
22. Δανία: Sissal – «Hallucination»
23. Σουηδία: KAJ – «Bara Bada Bastu»
24. Γαλλία: Louane – «Maman»
25. ‘Αγιος Μαρίνος: Gabry Ponte – «Tutta L’Italia»
26. Αλβανία: Shkodra Elektronike – «Zjerm»
Τη σκηνική παρουσία του ελληνικού τραγουδιού υπογράφει για μία ακόμη φορά ο Φωκάς Ευαγγελινός. Τη δημιουργική ομάδα απαρτίζουν οι Χρήστος Μαγκανάς (video artist), Deux Hommes (fashion designer), Γιάννης Μουρίκης (set designer) και Γιώργος Τέλλoς (light designer). Συνεργάτης του Φωκά Ευαγγελινού είναι ο Χρήστος Νικολάου.
Στο πλευρό της Κλαυδίας στη σκηνή θα βρεθεί η Χριστίνα Καλιακάτσου.
Make-up artists και Hair styling οι Δημήτρης Πινίρος και Θάνος Λιατίφης (The Men Artists). Stylist η Τέσσυ Κομμένη και Vocal coach η Μάχη Νιλ.
Η 69η Eurovision θα μεταδοθεί επίσης ραδιοφωνικά από το Δεύτερο Πρόγραμμα 103,7 καθώς και από το Eurovision Channel, το ψηφιακό κανάλι του ERTFLIX με ταυτόχρονη διερμηνεία στην ελληνική νοηματική γλώσσα και υποτιτλισμό.
Η ηθοποιός και παρουσιάστρια Τζένη Θεωνά θα ανακοινώσει το 12άρι της ελληνικής κριτικής επιτροπής.
Στον τελικό, κάθε συμμετέχουσα χώρα λαμβάνει δύο βαθμολογίες, μία από μια κριτική επιτροπή και μία από τους φανς σε όλη την Ευρώπη.
Οι θεατές έχουν το μέγιστο όριο 20 ψήφων, που πραγματοποιούνται μέσω τηλεφωνικής κλήσης, SMS ή μέσω της επίσημης εφαρμογής της Eurovision. Μπορούν να ψηφίσουν όσες διαφορετικές υποψηφιότητες θέλουν, πέρα από τη δική τους χώρα.
Αφού κλείσουν οι γραμμές, κάθε χώρα θα έχει επιλέξει ένα «Top 10» με τα αγαπημένα της τραγούδια. Το πιο δημοφιλές τραγούδι παίρνει 12 βαθμούς, η δεύτερη επιλογή παίρνει 10 ενώ τα υπόλοιπα βαθμολογούνται από το οκτώ έως το ένα, όπως αναφέρει η ΕΡΤ.