Διολωματικό παιχνίδι για γερά νεύρα, καθώς πλησιάζει η πολυαναμενόμενη συνάντηση κορυφής για το Ουκρανικό ζήτημα στην Κωνσταντινούπολη. Για πρώτη φορά μετά το 2019, οι πρόεδροι της Ουκρανίας και της Ρωσίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι και Βλαντίμιρ Πούτιν, ενδέχεται να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι, με τις προσδοκίες και τις ανησυχίες να κορυφώνονται.
Η διεθνής κοινότητα παρακολουθεί με κομμένη την ανάσα, καθώς το διπλωματικό παιχνίδι εξελίσσεται σε αγώνα για γερά νεύρα, με πολλούς και ισχυρούς παίκτες να διαμορφώνουν το πλαίσιο των εξελίξεων.
Η Πρωτοβουλία της Τουρκίας και ο Ρόλος του Ερντογάν
Η Τουρκία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναδεικνύεται σε βασικό διαμεσολαβητή, φιλοξενώντας τις απευθείας συνομιλίες Ρωσίας-Ουκρανίας. Ο Ερντογάν, έχοντας επικοινωνήσει προσωπικά με τον Ζελένσκι, δήλωσε έτοιμος να συμβάλει ενεργά στη διαμόρφωση μιας συμφωνίας ειρήνης, τονίζοντας ότι «ένα νέο παράθυρο ευκαιρίας έχει ανοίξει». Η Άγκυρα, με μακρά παράδοση διαμεσολάβησης στην περιοχή, επιδιώκει να συνδέσει το όνομά της με μια ιστορική συμφωνία, ενισχύοντας το διεθνές της κύρος.
Η Διπλωματική Σκακιέρα: ΗΠΑ, ΕΕ και Ρωσία
Η συνάντηση στην Κωνσταντινούπολη εξελίσσεται σε πεδίο αντιπαράθεσης και συνεννόησης μεταξύ των μεγάλων δυνάμεων. Ο Ντόναλντ Τραμπ, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να παραστεί ο ίδιος στις συνομιλίες, ασκεί πιέσεις στον Ζελένσκι να συμμετάσχει, ενώ ταυτόχρονα διαφοροποιείται από τη γραμμή των Ευρωπαίων, οι οποίοι απαιτούν άμεση και άνευ όρων κατάπαυση του πυρός ως προϋπόθεση για διαπραγματεύσεις.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση, με τη Γερμανία να προειδοποιεί για νέες κυρώσεις αν η Ρωσία δεν αποδεχθεί 30ήμερη εκεχειρία, επιχειρεί να διατηρήσει την ενότητα του δυτικού μετώπου. Η εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Ανίτα Χίμπνερ, ξεκαθάρισε ότι «η Ουκρανία είναι αυτή που θα αποφασίσει», αλλά υπογράμμισε την έλλειψη εμπιστοσύνης προς τη Ρωσία.
Οι Ρωσικές Θέσεις και τα «Τελεσίγραφα»
Το Κρεμλίνο, μέσω του εκπροσώπου του Ντμίτρι Πεσκόφ, απέρριψε ως «απαράδεκτα» τα ευρωπαϊκά τελεσίγραφα και τόνισε ότι η Ρωσία αναζητά μακροπρόθεσμη ειρηνική διευθέτηση, αλλά όχι υπό πίεση. Η Μόσχα επιμένει ότι οι συνομιλίες πρέπει να επικεντρωθούν στις «βασικές αιτίες» της σύγκρουσης, ενώ υποψιάζεται ότι η ουκρανική πρόταση για άμεση εκεχειρία αποσκοπεί στον επανεξοπλισμό του Κιέβου.
Ενδοδυτικές Τριβές και η Στάση του Τραμπ
Η στάση του Αμερικανού προέδρου Τραμπ προκαλεί αμηχανία στους Ευρωπαίους, καθώς καλεί τον Ζελένσκι να προσέλθει στις διαπραγματεύσεις χωρίς να θέτει ως προϋπόθεση την κατάπαυση του πυρός, σε αντίθεση με τη γραμμή της ΕΕ. Αυτό το γεγονός αναδεικνύει τις υπαρκτές ενδοδυτικές διαφορές και δημιουργεί ερωτήματα για τη συνοχή του μετώπου κατά της Ρωσίας.
Μέχρι τώρα ο Λευκός Οίκος δεν έχει πάρει επίσημη θέση, πέρα από κάποιες αναρτήσεις του Τραμπ, που καλεί τις δύο πλευρές να καθίσουν άμεσα στο τραπέζι των συνομιλιών.
Σε ανάρτησή του στο Truth Social, ο Ντόναλντ Τραμπ πρότεινε στον Ουκρανό πρόεδρο να δεχτεί έτσι ώστε να φανεί ποιες είναι οι προθέσεις του Πούτιν. Εκφράζοντας πάντως τις αμφιβολίες του για ένα θετικό αποτέλεσμα.
«Έχω αρχίσει να αμφιβάλλω ότι η Ουκρανία θα προχωρήσει σε συμφωνία με τον Πούτιν, που είναι πολύ απασχολημένος με τους εορτασμούς της Νίκης του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου, ο οποίος δεν θα είχε κερδηθεί (ούτε καν!) χωρίς τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. ΣΥΝΑΝΤΗΘΕΙΤΕ ΤΩΡΑ!!!», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο Τραμπ ξεκινά περιοδεία στη Μέση Ανατολή και θα επισκεφθεί τη Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Κατάρ.
«Νομίζω ότι μπορεί να υπάρξει ένα καλό αποτέλεσμα από τη συνάντηση της Πέμπτης στην Τουρκία μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος.
«Σκεφτόμουν να πάω εκεί αεροπορικώς. Δεν ξέρω πού θα βρίσκομαι την Πέμπτη. Έχω τόσες πολλές συναντήσεις, αλλά σκεφτόμουν όντως να πάω εκεί. Υπάρχει μια πιθανότητα, υποθέτω, αν πιστεύω ότι μπορούν να συμβούν πράγματα, αλλά πρέπει να το τελειώσουμε αυτό», δήλωσε σε δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο.
Η Ουκρανική Θέση: Μεταξύ Πίεσης και Πρωτοβουλίας
Σε ανάρτηση που έκανε μετά την τοποθέτηση του Αμερικανού προέδρου, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι εξέφρασε την ικανοποίησή του για το ενδεχόμενο συμμετοχής του Ντόναλντ Τραμπ στις συνομιλίες με τη Ρωσία στην Τουρκία και εξέφρασε την ελπίδα ότι ο Ρώσος ηγέτης Βλαντίμιρ Πούτιν δεν θα «αποφύγει τη συνάντηση».
«Όλοι μας στην Ουκρανία θα εκτιμούσαμε εάν ο πρόεδρος Τραμπ μπορούσε να είναι εκεί μαζί μας σε αυτή τη συνάντηση στην Τουρκία. Αυτή είναι μία καλή ιδέα. Μπορούμε να αλλάξουμε πολλά», ανέφερε ο Ζελένσκι σε ανάρτησή του στο Χ.
Πρόσθεσε ότι ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν «μπορεί πράγματι να φιλοξενήσει συνάντηση υψηλού επιπέδου».
Ο Ζελένσκι, υπό ασφυκτικές πιέσεις τόσο από τη Δύση όσο και από τις εσωτερικές ανάγκες της Ουκρανίας, δηλώνει έτοιμος να συναντήσει τον Πούτιν στην Κωνσταντινούπολη, υπό την προϋπόθεση μιας άνευ όρων εκεχειρίας. Η ουκρανική διπλωματία προσπαθεί να εκθέσει τη ρωσική αδιαλλαξία, ενώ ταυτόχρονα επιδιώκει να διατηρήσει την υποστήριξη της ΕΕ και των ΗΠΑ.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας, Αντρέι Σιμπίχα, κατηγορεί τη Ρωσία για συνέχιση των επιθέσεων και αγνόηση της προσφοράς για εκεχειρία, ενώ ευχαριστεί τους δυτικούς εταίρους για τη στήριξή τους και ζητά περαιτέρω κυρώσεις.
Η Ευρωπαϊκή Διπλωματία: Ενότητα υπό Αμφισβήτηση
Στο Λονδίνο, οι υπουργοί Εξωτερικών των μεγάλων ευρωπαϊκών χωρών συναντώνται για να συντονίσουν τη στάση τους, επαναλαμβάνοντας την ανάγκη για ενότητα και προειδοποιώντας για νέες κυρώσεις. Ωστόσο, η διαφοροποίηση της αμερικανικής στάσης και η ικανότητα του Πούτιν να εκμεταλλεύεται τις διαφορές εντός της Δύσης προκαλούν ανησυχία για τη μακροπρόθεσμη συνοχή του μετώπου.
Η Τουρκία ως Πλατφόρμα Ειρήνης
Η Άγκυρα προσβλέπει σε μια ιστορική στιγμή, με τον Ερντογάν να φιλοδοξεί να καταγράψει το όνομά του ως ειρηνοποιός. Ακόμα και αν οι συνομιλίες δεν καταλήξουν σε άμεσο αποτέλεσμα, η Τουρκία κερδίζει σε κύρος και διαπραγματευτική ισχύ, ενώ ενισχύει τον ρόλο της ως βασικός παίκτης στη διεθνή σκηνή.
Ένα Παιχνίδι για Γερά Νεύρα
Η συνάντηση της Πέμπτης στην Κωνσταντινούπολη αποτελεί σημείο καμπής για το ουκρανικό ζήτημα, αλλά και για την παγκόσμια διπλωματία. Οι διαφορές στρατηγικής μεταξύ ΗΠΑ και ΕΕ, η αδιαλλαξία της Ρωσίας, η πίεση προς την Ουκρανία και η αναβάθμιση του ρόλου της Τουρκίας συνθέτουν ένα περίπλοκο παζλ.
Το ερώτημα που μένει να απαντηθεί είναι αν η συνάντηση θα αποτελέσει το πρώτο βήμα για τον τερματισμό του πολέμου ή αν θα αποδειχθεί ακόμη ένα επεισόδιο σε ένα μακρύ διπλωματικό θρίλερ. Σε κάθε περίπτωση, το τραπέζι της ειρήνης στρώνεται στην Κωνσταντινούπολη, με όλο τον κόσμο να παρακολουθεί τις εξελίξεις με αγωνία και ελπίδα.
- Διπλωματικός πυρετός για το Ουκρανικό: Όλοι οι δρόμοι οδηγούν στην Πόλη;
- Φοροδιαφυγή σε εστιατόριο με αστέρι Michelin στο κέντρο της Αθήνας
- Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, Αντόνιο Κόστα και Ρομπέρτα Μετσόλα χρησιμοποίησαν ιδιωτικό τζετ για να μεταβούν από τις Βρυξέλλες στο Λουξεμβούργο
- Eurovision 2025: Βαριές σκιές πάνω από τη μουσική γιορτή
- Ο Τραμπ δηλώνει ότι θα μιλήσει με τον Σι στο τέλος της εβδομάδας