Μετά από οκτώ χρόνια, Ελλάδα και Ιταλία επανενώνουν τις δυνάμεις τους στο πλαίσιο του 2ου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας, που πραγματοποιήθηκε στη Ρώμη με τη συμμετοχή των πρωθυπουργών Κυριάκου Μητσοτάκη και Τζόρτζια Μελόνι.
Η συνάντηση σηματοδότησε μια νέα εποχή διμερούς συνεργασίας, με έμφαση σε κρίσιμους τομείς όπως η άμυνα, το μεταναστευτικό, η ενέργεια και οι μεταφορές, επιβεβαιώνοντας τους στενούς ιστορικούς, πολιτιστικούς και οικονομικούς δεσμούς των δύο μεσογειακών χωρών.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήρισε τη συνεδρίαση «όχι μία τυπική διπλωματική συνάντηση αλλά μία πραγματικά ουσιαστική ευκαιρία να συντονίσουμε το βηματισμό μας σε όλα τα επίπεδα με πολύ μεράκι». Πρόσθεσε ότι «με πολύ καλή διάθεση ανταλλάξαμε απόψεις για τα μείζονα ζητήματα, τις γεωπολιτικές ανακατατάξεις, τη μετανάστευση, την ασφάλεια, την ενέργεια, την κλιματική κρίση». Τόνισε επίσης ότι «εκπροσωπούμε άλλωστε δύο ιστορικά μεσογειακά έθνη. Δεν βρισκόμαστε κοντά μόνο λόγω γεωγραφίας, μοιραζόμαστε βαθύτατους ιστορικούς, πολιτιστικούς αλλά και οικονομικούς δεσμούς που πλέον ενώνονται από κοινές προκλήσεις αλλά και κοινές ευκαιρίες».
Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στο μεταναστευτικό ζήτημα, όπου ο Έλληνας πρωθυπουργός υπογράμμισε την ανάγκη προστασίας των συνόρων και πάταξης των κυκλωμάτων διακινητών, επισημαίνοντας ότι «στο πρόσωπο της Τζόρτζια Μελόνι η ελληνική κυβέρνηση ίσως βρήκε τον πιο δυνατό της σύμμαχο για το μεταναστευτικό».
Από την πλευρά της, η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι τόνισε τη σημασία της στενής συνεργασίας των δύο χωρών, επισημαίνοντας πως «η Ιταλία και η Ελλάδα είναι δύο χώρες που μοιράζονται κοινές αξίες και προκλήσεις, και η συνεργασία μας αποτελεί παράδειγμα για όλη την Ευρώπη».
Συμφωνίες και Πρωτόκολλα Συνεργασίας σε Ενέργεια και Μεταφορές
Κατά τη διάρκεια του Συμβουλίου, υπογράφηκαν σημαντικά μνημόνια συνεργασίας που αφορούν την ενέργεια και τις σιδηροδρομικές μεταφορές:
- Ενέργεια: Υπεγράφη Μνημόνιο Κατανόησης μεταξύ του ΑΔΜΗΕ και της ιταλικής εταιρείας TERNA για την αναβάθμιση της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας – Ιταλίας, με στόχο τον τριπλασιασμό της δυναμικότητας από 500 MW σε 1.500 MW. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε ότι «θέλουμε να τριπλασιάσουμε τη διασύνδεση, κάτι που έχει εξαιρετική σημασία. Η Ελλάδα είναι εξαγωγική χώρα ηλεκτρικής ενέργειας» και πρόσθεσε πως «η κατεύθυνση που δίνουμε στην ΤΕΡΝΑ και στον ΑΔΜΗΕ είναι να προχωρήσουν το συντομότερο δυνατόν στην υλοποίηση του έργου».
- Σιδηρόδρομοι: Υπογράφηκε Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ του ελληνικού Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών και του ιταλικού κρατικού ομίλου Ferrovie dello Stato, με επένδυση 360 εκατομμυρίων ευρώ για την αγορά 23 νέων τρένων (8 υπεραστικών ταχείας κυκλοφορίας και 15 προαστιακού τύπου) και τη δημιουργία σύγχρονων αμαξοστασίων. Ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι «οικοδομούμε νέα σχέση» και ότι «η Ελλάδα θα επενδύσει στις υποδομές και η Ιταλία θα επενδύσει 360 εκατομμύρια ευρώ για να αποκτήσουμε νέα τρένα και αμαξοστάσιο για να φτάσουν οι ελληνικοί σιδηρόδρομοι στο επίπεδο που βρίσκονται οι ιταλικοί».
Αυτές οι συμφωνίες εντάσσονται σε ένα ευρύτερο πλαίσιο 12+2 συνολικά πρωτοκόλλων που υπεγράφησαν, υπογραμμίζοντας τη βούληση για διεύρυνση της συνεργασίας σε διμερές, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο.
Γεωπολιτική Συνεργασία και Ευρωπαϊκή Άμυνα
Στη συνάντηση συζητήθηκαν επίσης θέματα ευρύτερης γεωπολιτικής σημασίας, όπως η κατάσταση στη Συρία και την Ανατολική Μεσόγειο, με κοινή έκφραση αποτροπιασμού για τις πρόσφατες σφαγές χριστιανικών πληθυσμών. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε χαρακτηριστικά: «Μιλήσαμε για τα θέματα της ευρύτερης περιοχής, για τη Συρία, την Ανατολική Μεσόγειο, την ανάγκη να υπάρξει μετάβαση χωρίς εξωτερικές παρεμβάσεις, εκφράσαμε και οι δύο τον αποτροπιασμό μας για τις πρόσφατες σφαγές χριστιανικών πληθυσμών».
Για το ζήτημα της Ουκρανίας, ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε την ανάγκη για εκεχειρία 30 ημερών, σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές προτάσεις, ενώ αναφέρθηκε στην υπογραφή συμφωνίας για ενίσχυση της ευρωπαϊκής άμυνας και της αμυντικής συνεργασίας με την Ιταλία. Όπως σημείωσε, «είμαστε υπέρμαχοι της άποψης ότι το να έχουμε απλά διευκολύνσεις δεν μπορεί να δώσει μόνο του τη λύση. Κάποια στιγμή θα πρέπει να στηριχθεί ένα ευρωπαϊκό εργαλείο που να μην επιβαρύνουν μόνο τον εθνικό προϋπολογισμό. Θα πρέπει να συζητήσουμε αν μπορούν να χρηματοδοτηθούν από κάποιο ευρωπαϊκό εργαλείο».
Η Τζόρτζια Μελόνι υπογράμμισε τη σημασία της ευρωπαϊκής αμυντικής συνεργασίας, τονίζοντας πως «η ενίσχυση της κοινής άμυνας είναι κρίσιμη για την ασφάλεια της Ευρώπης και απαιτεί αλληλεγγύη και συντονισμό μεταξύ των κρατών-μελών».
Η συνεδρίαση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας – Ιταλίας στη Ρώμη σηματοδοτεί μια νέα δυναμική στη σχέση των δύο χωρών, που βασίζεται σε κοινές αξίες, γεωπολιτική σύμπνοια και στρατηγική συνεργασία. Με σημαντικές συμφωνίες σε κρίσιμους τομείς, όπως η ενέργεια και οι μεταφορές, και με κοινή στάση σε ευρωπαϊκά και διεθνή ζητήματα, Ελλάδα και Ιταλία επιβεβαιώνουν τον ρόλο τους ως πυλώνες σταθερότητας και προόδου στη Μεσόγειο.
- Πόσοι θα μπουν φέτος στα πανεπιστήμια
- Ενίσχυση της συνεργασία Ελλάδας – Ιταλίας: Ολοκληρωμένο πλαίσιο συμφωνιών και κοινών στρατηγικών
- Αμπντουλάχ Οτσαλάν: Ο πρώην πολέμαρχος που έγινε ειρηνοποιός
- Η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων απαντά στις δηλώσεις Κασσελάκη
- Eurovision 2025: Σε ποια θέση βλέπουν την Κλαυδία οι στοιχηματικές – Ποιο είναι το φαβορί