Τις τελευταίες ημέρες, η σύγκρουση μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν έχει κλιμακωθεί δραματικά, με εκρήξεις και αεροπορικές επιδρομές να πλήττουν το Κασμίρ και γειτονικές περιοχές. Αργά την Παρασκευή, εκρήξεις σημειώθηκαν σε όλο το ινδικό Κασμίρ και στην ιερή πόλη των Σιχ, Αμριτσάρ, στην πολιτεία Παντζάμπ, με τον ινδικό στρατό να αναφέρει ότι κατέρριψε μη επανδρωμένα αεροσκάφη που επιχείρησαν επιθέσεις.
Οι εκρήξεις στην Αμριτσάρ, που φιλοξενεί τον Χρυσό Ναό, τον ιερότερο χώρο των Σιχ, είναι οι πρώτες μέσα στις τριήμερες συγκρούσεις και ενδέχεται να σηματοδοτούν περαιτέρω επέκταση των εχθροπραξιών, προκαλώντας ανησυχία στις παγκόσμιες δυνάμεις. Στην πόλη Τζαμού, στο ινδικό Κασμίρ, βλήματα και λάμψεις φωτιάς εθεάθησαν στον νυχτερινό ουρανό, ενώ η περιοχή βυθίστηκε στο σκοτάδι τη δεύτερη νύχτα των εκρήξεων.
Ανταλλαγή κατηγοριών και θύματα στις παραμεθόριες περιοχές
Ο ινδικός στρατός επιβεβαίωσε ότι εντόπισε μη επανδρωμένα αεροσκάφη που πραγματοποιούσαν επιθέσεις, ενώ δέκα εκρήξεις ακούστηκαν κοντά στο αεροδρόμιο της Σριναγκάρ και σε άλλες δώδεκα τοποθεσίες στην αμφισβητούμενη περιοχή. Το Πακιστάν αρνήθηκε τις κατηγορίες για επιθέσεις, ενώ και οι δύο πλευρές αναφέρουν συνολικά περίπου 48 νεκρούς από την Τετάρτη, χωρίς ανεξάρτητη επαλήθευση.
Η ένταση ξεκίνησε μετά από μια φονική τρομοκρατική επίθεση στο Παχαλγκάμ, που στοίχισε τη ζωή σε 27 ανθρώπους, κυρίως Ινδούς τουρίστες, και την οποία η Ινδία απέδωσε σε οργανώσεις με έδρα το Πακιστάν. Η Ινδία εξαπέλυσε την «Επιχείρηση Sindoor», με πυραυλικές και αεροπορικές επιθέσεις σε εννέα τοποθεσίες στο Πακιστάν, συμπεριλαμβανομένης της επαρχίας Παντζάμπ, όπου χτυπήθηκαν τζαμιά και κυβερνητικά συγκροτήματα, με θύματα μεταξύ των οποίων και παιδιά.
Το Πακιστάν από την πλευρά του ανέφερε ότι κατέρριψε 25 ινδικά drones και κατηγόρησε την Ινδία για βομβαρδισμούς που προκάλεσαν θύματα μεταξύ αμάχων, συμπεριλαμβανομένων βρεφών. Οι εχθροπραξίες είναι οι πιο αιματηρές από τη σύγκρουση του 1999 στην περιοχή Καργκίλ.
Εκκενώσεις και αυξημένα μέτρα ασφαλείας
Η κλιμάκωση έχει προκαλέσει εκκενώσεις τουριστών και κατοίκων από τις παραμεθόριες ζώνες, κλείσιμο σχολείων και αθλητικών διοργανώσεων, ενώ οι αρχές έχουν αυξήσει τα μέτρα ασφαλείας σε λιμάνια και στρατηγικές εγκαταστάσεις. Οι παγκόσμιες δυνάμεις, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, καλούν σε αυτοσυγκράτηση, καθώς η χρήση μη επανδρωμένων οπλισμένων συστημάτων ανοίγει ένα νέο, επικίνδυνο κεφάλαιο στη μακροχρόνια αντιπαλότητα των δύο πυρηνικών γειτόνων.
Η κατάσταση παραμένει τεταμένη, με τις δύο χώρες να ανταλλάσσουν απειλές και επιθέσεις, και τον κίνδυνο ευρύτερης σύγκρουσης να είναι ορατός. Οι κάτοικοι καλούνται να παραμείνουν σε επιφυλακή και να ακολουθούν τις οδηγίες των αρχών, ενώ η διεθνής κοινότητα παρακολουθεί με ανησυχία τις εξελίξεις.
- Ανησυχία για την ψυχική υγεία των παιδιών και των νέων στην Ελλάδα: Επείγουσα ανάγκη για δράση
- Κλιμακώνεται η σύγκρουση Ινδίας-Πακιστάν με νέες συγκρούσεις τη νύχτα
- Έκρηξη στη Θεσσαλονίκη: «Δεν ήξερα ότι μεταφέρω βόμβα. Το έκανα για το χαρτζιλίκι»
- Η υπόθεση του επεισοδίου στο κυλικείο της Πολυτεχνειούπολης: Όταν η προπαγάνδα αλλοιώνει την πραγματικότητα
- Νικόλας Σεβαστάκης για την Τεχνητή Νοημοσύνη: «Την αντιμετωπίζουμε με απερισκεψία και ελαφρότητα»