Η κατάρριψη τριών ινδικών μαχητικών Rafale από πακιστανικά πυρά στο Κασμίρ καθώς η ένταση μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν κλιμακώνεται, με τις δύο πυρηνικές δυνάμεις να βρίσκονται στα πρόθυρα ανοιχτής σύγκρουσης, προσθέτει μια νέα, κρίσιμη διάσταση στην ήδη βεβαρυμμένη ιστορία των γαλλικών μαχητικών.
Η στρατιωτική αξία των Rafale δοκιμάζεται στην πράξη, ενώ η υπόθεση συνδέει τις αμφιλεγόμενες οικονομικές συμφωνίες αλλά και τις γεωπολιτικές και στρατιωτικές προκλήσεις στην περιοχή.
Το Πακιστάν ανακοίνωσε την κατάρριψη τριών Rafale, μαζί με άλλα ινδικά μαχητικά, ως απάντηση σε ινδικές αεροπορικές επιδρομές σε πακιστανικό έδαφος, ενώ η Ινδία αμφισβητεί την αυθεντικότητα των βίντεο που δείχνουν τις καταρρίψεις, επιμένοντας ότι τα Rafale πέτυχαν τους στόχους τους σε τρομοκρατικές υποδομές.
Το Πακιστάν δήλωσε ότι χρησιμοποίησε κινεζικά μαχητικά αεροσκάφη για να απαντήσει σε στρατιωτικά πλήγματα της Ινδίας και ότι έχει κρατήσει το Πεκίνο πλήρως ενήμερο για τις ενέργειές του, καθώς οι εντάσεις στην αμφισβητούμενη περιοχή του Κασμίρ κλιμακώνονται.
Ο πακιστανικός στρατός δήλωσε ότι κατέρριψε ινδικά μαχητικά, μεταξύ των οποίων τρία Rafale, ένα MiG-29 και ένα SU-30, χωρίς να παρουσιάσει αποδείξεις. Σε ενημέρωση, ο Ινδός Υφυπουργός Εξωτερικών Βίκραμ Μίσρι περιέγραψε την επίθεση του Απριλίου και την έρευνα που ακολούθησε, αλλά δεν σχολίασε τους πακιστανικούς ισχυρισμούς.
Ο Υπουργός Εξωτερικών του Πακιστάν, Ισάκ Νταρ, δήλωσε αργά την Τετάρτη στο κοινοβούλιο ότι κινεζικά μαχητικά J-10C χρησιμοποιήθηκαν για να καταρρίψουν πέντε ινδικά μαχητικά αεροσκάφη κατά μήκος των συνόρων, συμπεριλαμβανομένων γαλλικής κατασκευής Rafale, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Associated Press του Πακιστάν.
Η ινδική κυβέρνηση δεν έχει επιβεβαιώσει επισήμως εάν καταστράφηκαν αεροσκάφη που χρησιμοποίησε κατά τη στρατιωτική επιχείρηση τα ξημερώματα της Τετάρτης.
Ο Νταρ δήλωσε ότι το Πακιστάν ενημέρωσε το Πεκίνο για τη στρατιωτική δράση λίγο μετά την έναρξη των επιθέσεων, με τον πρεσβευτή της Κίνας, Τζιανγκ Ζαϊντόνγκ, να επισκέπτεται το Υπουργείο Εξωτερικών του Πακιστάν στις 4 π.μ. τοπική ώρα την Τετάρτη.
Η πακιστανική δήλωση ότι κατέρριψε τα ινδικά μαχητικά έγινε δημοφιλές θέμα στο κινεζικό μέσο κοινωνικής δικτύωσης Weibo, με ορισμένους Κινέζους χρήστες να πανηγυρίζουν για τη στρατιωτική ισχύ της χώρας. Ένα από τα κορυφαία σχόλια ανέφερε ότι, αν η είδηση είναι αληθής, «όλες οι μεγάλες στρατιωτικές-βιομηχανικές επιχειρήσεις της Κίνας θα έχουν ουρά από παραγγελίες».
Ο Χου Σιτζίν, πρώην αρχισυντάκτης της εφημερίδας Global Times, έγραψε στο WeChat ότι, αν αληθεύουν αυτοί οι ισχυρισμοί αυτό δείχνει πως «το επίπεδο στρατιωτικής παραγωγής της Κίνας έχει ξεπεράσει πλήρως εκείνο της Ρωσίας και της Γαλλίας» και ότι η Ταϊβάν «θα πρέπει να φοβάται ακόμα περισσότερο».
Η γαλλική Dassault και το πολυσυζητημένο μαχητικό
Η γαλλική πολεμική βιομηχανία Dassault, κατασκευάστρια των μαχητικών αεροσκαφών Rafale, βρίσκεται για ακόμη μια φορά στο επίκεντρο διεθνών αποκαλύψεων που εγείρουν σοβαρά ερωτήματα για τη διαφάνεια και την ηθική στις αμυντικές συμφωνίες.
Η πρόσφατη έρευνα της γαλλικής ιστοσελίδας Mediapart αποκάλυψε ότι η Dassault φέρεται να προσέφερε 1 εκατομμύριο ευρώ σε Ινδό επιχειρηματία που μεσολάβησε για την προμήθεια 36 Rafale στην Ινδία, για την κατασκευή 50 μικρών πλαστικών ομοιωμάτων των αεροσκαφών, αξίας περίπου 20.000 ευρώ το καθένα, που θα δίνονταν ως εταιρικά δώρα σε πελάτες και που πιθανότατα δεν κατασκευάστηκαν ποτέ.
Η συγκεκριμένη συμφωνία, που ανακοινώθηκε το 2015, είχε προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στην Ινδία, καθώς παρακάμφθηκαν οι συνήθεις διαδικασίες ελέγχου συμβολαίων. Η εμπλοκή του ινδικού ομίλου Reliance ως μεσάζοντα και η χρηματοδότηση ταινίας της συντρόφου του τότε Γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ εγείρουν υπόνοιες για χρηματισμό και πολιτικές συναλλαγές.
Η ιστορία και τα σκάνδαλα της Dassault
Η Dassault δεν είναι κατηγορείται για πρώτη φορά για χρηματισμούς και αδιαφανείς πρακτικές. Η ιστορία της οικογένειας Dassault συνδέεται άρρηκτα με τη γαλλική βιομηχανία αεροναυπηγικής από τις αρχές του 20ού αιώνα, με τον Μαρσέλ Dassault να αποτελεί πατριάρχη και ηγέτη στον χώρο. Παρά την ηρωική του στάση στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, η εταιρεία έχει βρεθεί επανειλημμένα στο επίκεντρο σκανδάλων που αφορούν χρηματισμούς κυβερνητικών αξιωματούχων και αδιαφανείς συμφωνίες, τόσο στη Γαλλία όσο και διεθνώς.
Στη δεκαετία του ’90, για παράδειγμα, το σκάνδαλο Agusta-Dassault προκάλεσε πολιτικό σεισμό στο Βέλγιο, με τη φυλάκιση κυβερνητικών αξιωματούχων, ενώ στην Ελλάδα η «αγορά του αιώνα» το 1985, που περιελάμβανε 40 αεροσκάφη Mirage 2000, συνδέθηκε με τον Σαουδάραβα επιχειρηματία Αντνάν Κασόγκι, μια σκοτεινή φιγούρα της παγκόσμιας βιομηχανίας όπλων.
Παρά τις καταγγελίες, η Dassault συνεχίζει να στηρίζεται σε κρατικές επιδοτήσεις και φοροελαφρύνσεις, ενώ η επιρροή της στο γαλλικό πολιτικό κατεστημένο παραμένει ισχυρή. Η εταιρεία εκμεταλλεύεται τη στενή σχέση της με κυβερνητικούς κύκλους για να εξασφαλίζει συμβόλαια και γεωπολιτικές συμμαχίες, όπως έχει φανεί και στην περίπτωση της Ινδίας.
Η υπόθεση Rafale αποτελεί παράδειγμα της πολυπλοκότητας που χαρακτηρίζει τη σύγχρονη αμυντική βιομηχανία, όπου οικονομικά συμφέροντα, πολιτικές επιρροές και στρατιωτικές ανάγκες μπλέκονται σε ένα δίκτυο συμφωνιών και σκανδάλων. Η Dassault, παρά τα σκάνδαλα και τις καταγγελίες, παραμένει ένας βασικός παίκτης στον παγκόσμιο αμυντικό χάρτη, με ισχυρές σχέσεις με κυβερνήσεις και στρατιωτικά κατεστημένα.
Για την Ινδία, η αγορά των Rafale αποτελεί στρατηγική επιλογή για την ενίσχυση της αεροπορικής ισχύος και την τεχνολογική αυτονομία, όμως η διαφάνεια και η ηθική στις διαδικασίες προμήθειας παραμένουν ζητούμενα. Η πρόσφατη κατάρριψη των Rafale από το Πακιστάν υπογραμμίζει την ανάγκη για προσεκτική διαχείριση τόσο των στρατιωτικών δυνατοτήτων όσο και των πολιτικών και οικονομικών παραμέτρων που συνοδεύουν τέτοιες συμφωνίες.
- «Κιτρίνισε» η Αθήνα από την αφρικανική σκόνη
- ΗΠΑ: Αγορά-ρεκόρ 600 τόνων χρυσού το 2025 – Τι φοβάται η Ουάσιγκτον;
- Eurovision 1986 – H 13χρονη νικήτρια Sandra Kim με το «J’aime la vie»
- ΗΠΑ: Τρόφιμα αξίας πολλών εκατομμυρίων δολαρίων σαπίζουν σε αποθήκες λόγω περικοπών
- Βρετανία: Η Ντούα Λίπα το νεότερο μέλος στη λίστα των 40 πλουσιότερων κάτω των 40 ετών