Στη Σερβία, οι φοιτητές των δημόσιων πανεπιστημίων έχουν μετατραπεί σε πρωταγωνιστές μιας άνευ προηγουμένου κοινωνικής κινητοποίησης. Με κατάληψη όλων των σχολών, απαιτούν την άμεση διάλυση της Εθνοσυνέλευσης και τη διεξαγωγή πρόωρων βουλευτικών εκλογών, επικαλούμενοι το Άρθρο 109 του Συντάγματος της χώρας.
Η φοιτητική αυτή εξέγερση, που διαρκεί ήδη έξι μήνες, έχει αναδειχθεί σε σύμβολο της ευρύτερης κοινωνικής δυσαρέσκειας για τη διαφθορά, την αδιαφάνεια και την αναξιοκρατία που ταλανίζουν τη σερβική κοινωνία.
Τα αιτήματα των φοιτητών
Σε ανακοίνωσή τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, οι φοιτητές ξεκαθαρίζουν τη βασική τους απαίτηση:
«Απαιτούμε την άμεση διάλυση της Εθνοσυνέλευσης και την προκήρυξη πρόωρων βουλευτικών εκλογών σύμφωνα με το Άρθρο 109 του Συντάγματος της Δημοκρατίας της Σερβίας!»
Παράλληλα, καλούν όλους τους πολίτες να στηρίξουν πολιτική λίστα που θα υποστηριχθεί από τους ίδιους τους φοιτητές, τονίζοντας ότι η δημοκρατία αποτελεί το μόνο δρόμο για την επίλυση της πολιτικής κρίσης που βιώνει η χώρα.
«Πιστεύουμε ότι η δημοκρατία είναι ο μόνος σωστός τρόπος για την επίλυση μιας πολιτικής κρίσης αυτού του μεγέθους… ώστε η ζυγαριά της δικαιοσύνης να γείρει προς την μεριά της αλήθειας».
Το υπόβαθρο της κρίσης
Η φοιτητική κινητοποίηση δεν είναι ένα μεμονωμένο γεγονός. Οι καταλήψεις ξεκίνησαν ως αντίδραση στην τραγωδία της 1ης Νοεμβρίου 2024, όταν η κατάρρευση γείσου στον σιδηροδρομικό σταθμό του Νόβι Σαντ προκάλεσε τον θάνατο 16 ανθρώπων. Οι φοιτητές απαιτούν να λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι για το δυστύχημα, θεωρώντας ότι η ατιμωρησία και η διαφθορά στους κρατικούς θεσμούς οδήγησαν στην τραγωδία.
«Οι ρίζες της κυβερνητικής διαφθοράς έχουν διεισδύσει πολύ βαθιά στους κρατικούς θεσμούς, οι οποίοι εξαιτίας αυτού αδυνατούν να εκτελέσουν ανεξάρτητα τα καθήκοντά τους», αναφέρουν χαρακτηριστικά.
Η κοινωνική διάσταση της διαμαρτυρίας
Η φοιτητική εξέγερση έχει αποκτήσει πλέον χαρακτηριστικά ευρύτερης κοινωνικής διαμαρτυρίας. Οι φοιτητές έχουν γίνει η φωνή μιας ολόκληρης γενιάς που διεκδικεί διαφάνεια, αξιοκρατία και δημοκρατική λογοδοσία. Η μαζικότητα και η διάρκεια των κινητοποιήσεων αποτυπώνουν το βάθος της κρίσης εμπιστοσύνης στους θεσμούς και την πολιτική ηγεσία της Σερβίας.
Προοπτικές και επόμενα βήματα
Το αίτημα για πρόωρες εκλογές θέτει σε δοκιμασία το πολιτικό σύστημα της Σερβίας. Η κυβέρνηση καλείται να απαντήσει σε μια πρωτόγνωρη κοινωνική πίεση, ενώ οι φοιτητές δείχνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα τους μέχρι να υπάρξει ουσιαστική ανταπόκριση. Η έκβαση της κρίσης θα κρίνει όχι μόνο το μέλλον της φοιτητικής κινητοποίησης, αλλά και την πορεία της δημοκρατίας και της διαφάνειας στη χώρα.
Η φοιτητική εξέγερση στη Σερβία αποτελεί ένα ηχηρό μήνυμα προς το πολιτικό σύστημα και την κοινωνία. Οι νέοι διεκδικούν ενεργό ρόλο στις εξελίξεις, ζητώντας άμεσες και δημοκρατικές λύσεις σε μια βαθιά πολιτική και θεσμική κρίση. Το επόμενο διάστημα θα δείξει αν οι φωνές τους θα βρουν ανταπόκριση ή αν η σύγκρουση θα οδηγήσει σε περαιτέρω κοινωνικούς κραδασμούς.
- Βραβεία Πούλιτζερ 2025: Στην πρώτη γραμμή της αλήθειας, με θάρρος και ανυποχώρητη δημοσιογραφία
- Σερβία: Η εξέγερση των φοιτητών και το αίτημα για πρόωρες εκλογές
- Ηλεκτρονική αξιολόγηση του Δημοσίου: Ερωτηματολόγιο στους πολίτες κάθε άνοιξη και κάθε φθινόπωρο
- «Πειθαρχική Μεραρχία 999»: Γερμανοί Αντιφασίστες στην Ελλάδα 1941–1945
- Πολιτικός σεισμός στη Γερμανία: Τι σημαίνει η αποτυχία του Φρίντριχ Μερτς να εκλεγεί καγκελάριος