Το φιλόδοξο διεθνές εγχείρημα πυρηνικής σύντηξης ITER, στο οποίο συμμετέχουν περισσότερες από 30 χώρες, πέτυχε ένα ιστορικό ορόσημο: την ολοκλήρωση και συναρμολόγηση του ισχυρότερου μαγνήτη που έχει κατασκευαστεί ποτέ.
Ο μαγνήτης αυτός, γνωστός ως “κεντρικό σολενοειδές”, αποτελεί το τελευταίο και πιο κρίσιμο κομμάτι του συστήματος μαγνητικής συγκράτησης του αντιδραστήρα, ανοίγοντας τον δρόμο για τη φάση της πλήρους συναρμολόγησης του ITER στη νότια Γαλλία.
Τι είναι το ITER και γιατί είναι τόσο σημαντικό;
Το ITER (Διεθνής Θερμοπυρηνικός Πειραματικός Αντιδραστήρας) είναι το μεγαλύτερο πείραμα πυρηνικής σύντηξης στον κόσμο, σχεδιασμένο να αποδείξει ότι η σύντηξη -η ίδια διαδικασία που τροφοδοτεί τον ήλιο- μπορεί να αποτελέσει μια ασφαλή, άφθονη και απαλλαγμένη από άνθρακα πηγή ενέργειας για την ανθρωπότητα. Ο στόχος του ITER είναι να παράγει 500 MW θερμικής ενέργειας με εισροή μόλις 50 MW, επιτυγχάνοντας απόδοση δεκαπλάσια της εισόδου ενέργειας.
Ο μαγνήτης που μπορεί να “σηκώσει ένα αεροπλανοφόρο”
Ο κεντρικός μαγνήτης του ITER είναι τόσο ισχυρός, που η δύναμή του θα μπορούσε θεωρητικά να αιωρήσει ένα αεροπλανοφόρο. Αυτός ο υπεραγώγιμος ηλεκτρομαγνήτης είναι απαραίτητος για τη δημιουργία και διατήρηση του υπέρθερμου πλάσματος -του “καυσίμου” της σύντηξης- το οποίο φτάνει θερμοκρασίες μεγαλύτερες από τον πυρήνα του ήλιου. Σε αυτές τις θερμοκρασίες, κανένα υλικό δεν μπορεί να συγκρατήσει το πλάσμα, οπότε οι επιστήμονες χρησιμοποιούν ισχυρά μαγνητικά πεδία για να το “αιωρούν” και να αποτρέπουν την επαφή του με τα τοιχώματα του αντιδραστήρα.
Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο διευθυντής του ITER, Pietro Barabaschi:
“Είναι σαν το μπουκάλι σε ένα μπουκάλι κρασί: φυσικά το κρασί είναι ίσως πιο σημαντικό από το μπουκάλι, αλλά χρειάζεσαι το μπουκάλι για να βάλεις το κρασί μέσα”.
Διεθνής συνεργασία χωρίς προηγούμενο
Το ITER αποτελεί παράδειγμα πρωτοφανούς διεθνούς συνεργασίας, με την Ευρώπη να καλύπτει το 45% του κόστους και τις ΗΠΑ, Κίνα, Ινδία, Ιαπωνία, Ρωσία και Κορέα να συμβάλλουν από 9% η κάθε μία. Η ολοκλήρωση του μαγνήτη και η συναρμολόγηση του αντιδραστήρα πραγματοποιήθηκαν εντός χρονοδιαγράμματος, παρά τις καθυστερήσεις προηγούμενων ετών, με το πρώτο πλάσμα να αναμένεται εντός του 2025.
Προκλήσεις και προοπτικές
Η επίτευξη της πυρηνικής σύντηξης σε βιομηχανική κλίμακα παραμένει τεράστια τεχνική πρόκληση, αλλά η πρόοδος του ITER και η ολοκλήρωση του κεντρικού μαγνήτη θεωρούνται καθοριστικά βήματα προς την εμπορική αξιοποίηση της σύντηξης ως καθαρής και ανεξάντλητης πηγής ενέργειας για τις επόμενες γενιές.
Η επιτυχία του εγχειρήματος θα μπορούσε να αλλάξει ριζικά το ενεργειακό τοπίο του πλανήτη, προσφέροντας μια βιώσιμη λύση στην αυξανόμενη ζήτηση για ενέργεια χωρίς τις επιπτώσεις των ορυκτών καυσίμων.
- Η Google επεκτείνει το AI Mode στην αναζήτηση
- Δασμοί Τραμπ: Το εμπορικό «τσουνάμι» γυρίζει ως «μπούμερανγκ» για την αμερικανική οικονομία
- Τέμπη: Νέα τεχνική έκθεση Κοκοτσάκη αμφισβητεί τη γνησιότητα των βίντεο της Interstar
- Επίσκεψη Ερντογάν στα Κατεχόμενα: Ανακοινώνει “Τουρκική Δημοκρατία της Κύπρου”
- Όθων Ηλιόπουλος / ΕΛΕΓΧΟΣ και ΥΠΟΤΑΓΗ: Η τακτική Τραμπ για τα Πανεπιστήμια