Μετά από 15 χρόνια δικαστικής διαμάχης, το Πρωτοδικείο της Κωνσταντινούπολης αναγνώρισε ότι 71 άτομα είναι κληρονόμοι του Σουλτάνου Αβδούλχαμίτ Β΄, ο οποίος κυβέρνησε την Οθωμανική Αυτοκρατορία στα τέλη του 19ου και αρχές του 20ού αιώνα.
Οι ενάγοντες διεκδίκησαν μερίδιο από την τεράστια περιουσία του σουλτάνου, η οποία περιλαμβάνει σημαντικά ακίνητα όπως το Νησί Γαλατάσαραϊ, το λιβάδι Βελιεφέντι, την πλατεία Καμπατάς, πολυτελείς κατοικίες, αγροκτήματα και εκτάσεις σε διάφορες περιοχές της Κωνσταντινούπολης και άλλων πόλεων.
Παρά την αναγνώριση της ιδιότητας των 71 ως κληρονόμων, το δικαστήριο επέβαλε περιορισμούς στη μεταβίβαση της ακίνητης περιουσίας, αποτρέποντας την άμεση αλλαγή ιδιοκτησίας.
Νομικό Πλαίσιο και Ιστορικό
Το 1924 ψηφίστηκε στην Τουρκία ο νόμος για την κατάργηση του χαλιφάτου και την εκδίωξη της οθωμανικής δυναστείας από τη χώρα, ο οποίος προβλέπει ότι τα ακίνητα της οθωμανικής δυναστείας στην Τουρκία περιέρχονται στο δημόσιο. Οι κληρονόμοι υποστήριξαν ότι ο Αβδούλχαμίτ Β΄ είχε αποβιώσει το 1918, πριν την ψήφιση του νόμου, και επομένως η περιουσία του δεν θα έπρεπε να υπαχθεί στις διατάξεις αυτές.
Οι δικηγόροι των κληρονόμων παρουσίασαν εκτενή λίστα ακινήτων, μεταξύ των οποίων εκτάσεις σε Μπακίρκιοϊ, Μπέϊκοζ, Καρτάλ, Καγιαθάνε, Νισάνταşı, Σισλί, Τσατάλτζα, Τσέκμετσε, Γκέιβε και άλλες περιοχές, καθώς και σημαντικά οικόπεδα και αγροκτήματα.
Επόμενα Βήματα και Προοπτικές
Η απόφαση του δικαστηρίου αφορά αποκλειστικά την αναγνώριση των κληρονόμων και όχι την μεταβίβαση της περιουσίας, η οποία παραμένει δεσμευμένη από το ισχύον νομικό πλαίσιο. Οι κληρονόμοι μπορούν να προσφύγουν σε περαιτέρω νομικές διαδικασίες για την διεκδίκηση της περιουσίας.
Η υπόθεση αυτή αναδεικνύει τις πολύπλοκες νομικές και ιστορικές διαστάσεις της κληρονομιάς της οθωμανικής δυναστείας στην Τουρκία, θέτοντας ερωτήματα για τη σχέση μεταξύ ιστορικής κληρονομιάς και σύγχρονου νομικού πλαισίου.
Ποιός ήταν ο Αβδούλχαμίτ Β
Ο Αβδούλχαμίτ Β΄ (1842-1918) ήταν ο 34ος σουλτάνος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και ταυτόχρονα χαλίφης, που κυβέρνησε από το 1876 έως το 1909. Γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη στις 22 Σεπτεμβρίου 1842, γιος του Σουλτάνου Αμπντούλ Μετζίτ Α΄ και της Τιριμουτζγκάν Σουλτάν. Ανέβηκε στο θρόνο μετά την απομάκρυνση του αδελφού του Μουράτ Ε΄ το 1876.
Η βασιλεία του Αβδούλχαμίτ Β΄ σημαδεύτηκε από σημαντικές μεταρρυθμίσεις και προσπάθειες εκσυγχρονισμού, ενώ αρχικά προώθησε το σύνταγμα του 1876 και την ίδρυση κοινοβουλίου με εκπροσώπους διαφορετικών θρησκευτικών κοινοτήτων. Ωστόσο, η περίοδος χαρακτηρίστηκε επίσης από αυταρχισμό και καταστολή, καθώς αντιμετώπισε εσωτερικές και εξωτερικές προκλήσεις, όπως εξεγέρσεις και πιέσεις από ευρωπαϊκές δυνάμεις.
Κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησής του, η Οθωμανική Αυτοκρατορία βρέθηκε σε κρίση, με απώλειες εδαφών και αυξανόμενη επιρροή ξένων δυνάμεων. Ο Αβδούλχαμίτ Β΄ προσπάθησε να διατηρήσει την αυτοκρατορία ενωμένη, αλλά τελικά εκθρονίστηκε το 1909 μετά την Επανάσταση των Νεοτούρκων.
Πέθανε το 1918, αφήνοντας πίσω του μια αυτοκρατορία που βρισκόταν στα πρόθυρα της διάλυσης. Ο Αβδούλχαμίτ Β΄ παραμένει μια αμφιλεγόμενη προσωπικότητα της οθωμανικής ιστορίας, γνωστός τόσο για τις φιλελεύθερες μεταρρυθμίσεις του όσο και για τον αυταρχικό του χαρακτήρα.
- Η Google επεκτείνει το AI Mode στην αναζήτηση
- Δασμοί Τραμπ: Το εμπορικό «τσουνάμι» γυρίζει ως «μπούμερανγκ» για την αμερικανική οικονομία
- Τέμπη: Νέα τεχνική έκθεση Κοκοτσάκη αμφισβητεί τη γνησιότητα των βίντεο της Interstar
- Επίσκεψη Ερντογάν στα Κατεχόμενα: Ανακοινώνει “Τουρκική Δημοκρατία της Κύπρου”
- Όθων Ηλιόπουλος / ΕΛΕΓΧΟΣ και ΥΠΟΤΑΓΗ: Η τακτική Τραμπ για τα Πανεπιστήμια