Ο Αλέξης Τσίπρας ξεπέρασε τα στερεότυπα και προχώρησε σε μια σημαντική συμφωνία, είπε στα Παραπολιτικά 90,1 και τον Σεραφείμ Κοτρώτσο, ο καθηγητής οικονομικής γεωργραφίας, Γιάννης Μάζης.
Για τις συμφωνίες Ελλάδας- Κύπρου-Ισραήλ
Κ.ΜΑΖΗΣ: Θέλω να συγχαρώ τον έλληνα πρωθυπουργό για το γεγονός ότι ξεπέρασε πολλά στερεότυπα και προχώρησε και στην περίπτωση αυτή σε μια εποικοδομητική και άκρως σημαντική συμφωνία. Και μόνη η εκδήλωση προθέσεως θα ήταν αρκετή για να του δώσω συγχαρητήρια πολλώ μάλλον που μπήκαν οι υπογραφές.
Για τη σχέση Ελλάδας-Ιράν
Κ.ΜΑΖΗΣ: Η συμφωνία μεταξύ Τεχεράνης– Αθηνών αρχίζει και αυτή να υλοποιείται, και αυτό επίσης με χαροποιεί, γιατί πρέπει να πω ότι το Ιράν είναι μια σοβαρή χώρα, ομοιογενής η οποία δεν πάσχει από τη νόσο των διασπάσεων και των αποσχίσεων. Έχει μια σταθερότητα άλλοι συμφωνούν με αυτή άλλοι διαφωνούν αλλά το βέβαιο είναι ότι συμβάλει αυτή τη στιγμή με διαφόρους τρόπους στην ομαλοποιήσει στην φλεγόμενη ζώνη της Συρίας. Πρέπει και εδώ να εξάρουμε το έργο του υπ. Εξωτερικών και του κ. Κοτζιά και των συντελεστών που τον περιστοιχίζουν διότι η κομματική προσέγγιση αυτών των πραγμάτων είναι ζημιογόνα για τον ελληνισμό. Πρέπει κάποτε να απελευθερώσουμε το μυαλό μας από τον κλοιό των κομματικών φραγμών και να κοιτάζουμε νηφάλια να αξιολογούμε τις καταστάσεις. Αυτό μας λείπει και δεν είναι το πρόβλημα του πολιτικού και του οικονομικού συστήματος που ταλανίζει αυτή τη χώρα, είναι το πρόβλημα των νοοτροπιών.
Ερωτηθείς αν μας συμφέρει να δουλέψουμε με τους Αμερικάνους και τους Ισραηλινούς για να αξιοποιήσουμε τον ορυκτό πλούτο ή να ανοίξουμε μια γραμμή συνεργασίας με τους Ρώσους
Κ.ΜΑΖΗΣ: Η Ελλάς είναι κράτος μέλος του ΝΑΤΟ, είναι το μόνο έγκυρο αυτή τη στιγμή διεθνές συλλογικό σύστημα ασφάλειας και όταν εμφανιστεί ένα άλλο μπορούμε να κάτσουμε να συζητήσουμε. Μέχρι στιγμής παρά τα αρνητικά ή τα θετικά τα οποία μας δίδει η συμμετοχή μας στο συλλογικό αυτό σύστημα ασφάλειας πρέπει να αξιοποιήσουμε όλα τα θετικά τα οποία μας προσφέρονται από τη συμμετοχή μας σε αυτό.
Έχω την αίσθηση ότι δεν εκμεταλλευόμαστε αυτές τις δυνατότητες που μας δίνονται διότι δεν υπάρχει μια σταθερή εθνική στρατηγική βάθους 25ετίας όπως επιτρέπουν τα σύγχρονα μέσα τεχνολογίας και η σύγχρονη ανάπτυξη ούτως ώστε να ξέρει ο αξιωματικός πως θα χειριστεί τις καταστάσεις και να μην κρέμεται στα τηλέφωνα και να λαμβάνει απαντήσεις του τύπου «αυτενέργησε». Είναι απαραίτητη η δημιουργία ενός τέτοιου θεσμού τον οποίο από καιρό προσπαθώ να εδραιώσω στην αντίληψη των πολιτικώς αποφασιζόντων και φρονούντων δηλαδή του συμβουλίου εθνικής ασφαλείας το οποίο να μπορεί να χαράσσει αυτή τη στρατηγική. Είμαστε η μόνη χώρα η οποία δεν έχουμε ένα τέτοιο όργανο …
Κ.ΜΑΖΗΣ: Χαίρομαι ιδιαιτέρως ια το γεγονός ότι το Ισραήλ αυτή τη στιγμή όπως και η Αίγυπτος έχουν ενταχθεί σε αυτό το δίκτυο και έχουν αποδείξει, τοις πράγμασι όμως όχι λόγια, ότι δεν έχουν ουδεμία εμπιστοσύνη στη διέλευση των υδρογονανθράκων τους από την Τουρκία. Αυτό είναι η μεγαλύτερη απόδειξη και πραγματική απόδειξη με έργα ότι όλη η παραφιλολογία του «κρυφού έρωτος» Ισραήλ –Τουρκίας καταρρέει. Διότι τα έργα είναι εκείνα τα οποία στέφουν την αλήθεια και όχι τα λόγια.