Μεγάλη συνέντευξη τουΑλέξη Τσίπρα ,μια ανάσα πριν από τις εκλογές στους Δημήτρη Μανιάτη και Ελένη Στεργίου για λογαριασμό τουin.gr
Ο Αλέξης Τσίπρας ανέλυσε γιατί η ΝΔ ψεύδεται αναφορικά με την κοστολόγηση του προγράμματός της, κάνοντας λόγο για ύπαρξη κρυφής ατζέντας σε τομείς όπως η υγεία, οι μισθοί και η αγορά εργασίας. Παράλληλα, απαντά στις επιθέσεις του ΠΑΣΟΚ σχετικά με τον Δημήτρη Μάντζο, ενώ χαρακτηρίζει ως «συστημική» τη Ζωή Κωνσταντοπούλου.
«Η τραγωδία στην Πύλο δείχνει το πώς η ΝΔ αντιλαμβάνεται τα κρίσιμα θέματα»
«Οι μεγάλες τραγωδίες, το ναυάγιο στην Πύλο και το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη και κυρίως οι μετέπειτα χειρισμοί της ΝΔ οδηγούν σε χρήσιμα συμπεράσματα για το πώς αντιλαμβάνεται η ΝΔ κρίσιμα θέματα και πώς σκοπεύει να κυβερνήσει τη χώρα», επεσήμανε ο Αλέξης Τσίπρας.
Αναφερόμενος στο ναυάγιο στην Πύλο, περιγράφει την τραγική κατάσταση των ανθρώπων αυτών, στηλιτεύει την στάση της Ευρώπης και απαντά στην κριτική της ΝΔ την οποία κατηγορεί ότι ακολουθεί ακραία και ψηφοθηρική πολιτική στο μεταναστευτικό.
«Το πόρισμα για τα Τέμπη είναι καταπέλτης για την κυβέρνηση, ενώ απόδειξη της υποκρισίας της ΝΔ διαβάζει και στην αφαίρεση της υποχρέωσης ολοκλήρωσης του έργου της τηλεδιοίκησης στο σιδηρόδρομο από τα προαπαιτούμενα του Ταμείου Ανάκαμψης, εκφράζοντας σοβαρότατες επιφυλάξεις για το χρόνο υλοποίησης του έργου», τόνισε.
Για το θέμα της Ροδόπης
«Η ΝΔ δημιούργησε θέμα», επεσήμανε ο Αλέξης Τσίπρας, συμπληρώνοντας ότι «οι χρυσαυγίτες είχαν ζητήσει από τους μουσουλμάνους βουλευτές να δηλώσουν ότι είναι Έλληνες».
Για την υπόθεση Μάντζου
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε ότι περίμενε ο Νίκος Ανδρουλάκης να διαγράψει τον Δημήτρη Μάντζο, κάνοντας λόγο για «σύνδρομο Πάτση».
«Στην πολιτική είναι πολύ σημαντικό όταν υπερασπίζεσαι κάποιες αξίες και κάποιες αρχές, αυτό να επιβεβαιώνεται και μέσα από την καθημερινότητά σου και τη δραστηριότητα σου. Φανταστείτε τώρα εγώ που έχω βγει δημόσια και έχω ζητήσει να σταματήσει αυτή η διαδικασία των ανεξέλεγκτων πλειστηριασμών και να υπάρξει προστασία πρώτης κατοικίας, να έχω τον πιο στενό μου συνεργάτη, τον κ. Καλογήρου για παράδειγμα, που είναι και δικηγόρος, και το δικηγορικό του γραφείο να αναλαμβάνει πλειστηριασμούς α’ κατοικίας.
Και να βγάζω και ανακοινώσεις μάλιστα ειδικά για το ελβετικό φράγκο, (γιατί έχει -και ορθώς πράττει- ιδιαίτερες θέσεις το ΠΑΣΟΚ για τους δανειολήπτες με ελβετικό φράγκο) και να βγαίνει ο στενός μου συνεργάτης να διεξαγάγει τον πλειστηριασμό που αφορά πρώτη κατοικία και να «παίρνει» την κατοικία για δάνειο 55.000 ευρώ.
Εντάξει, νόμιμο είναι, αλλά δεν είναι ηθικό και νομίζω ότι στην πολιτική θα πρέπει να τηρούμε και να επιβεβαιώνουμε τις αρχές και τις αξίες μας. Και το λέω αυτό, διότι το προηγούμενο διάστημα και ορθώς ασκήσαμε πάρα πολύ έντονη κριτική για τον κ. Πάτση, ο οποίος ήταν μέλος της ομάδας της ΝΔ, αλλά και για τον κ. Καππάτο, για τον ίδιο λόγο. Ο κ. Πάτσης διεγράφη, ο κ. Καππάτος παραμένει.»
«Θα πρέπει με τη στάση μας να αποδεικνύουμε στην πράξη ότι δεν είμαστε όλοι το ίδιο και ότι αν υπάρχει μια διαφορά ανάμεσα στις προοδευτικές δυνάμεις και στη συντηρητική παράταξη, όπου όλα αυτά συνήθως τα αλέθει ο μύλος της σκοπιμότητας, θα πρέπει να το αποδεικνύουμε στην καθημερινότητά μας και στην πράξη μας. Περίμενα από τον κ. Ανδρουλάκη μια γενναία απόφαση και όχι ένα υβρεολόγιο απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ επειδή έθεσε ένα ερώτημα. Μια γενναία απόφαση, να βγάλει από τα ψηφοδέλτια τον στενό του συνεργάτη, ο οποίος απεδείχθη ότι κινείται σε μια κατεύθυνση που είναι έξω από το πλαίσιο των αρχών που ο ίδιος εκπέμπει, ανακοινώνει και εξαγγέλλει. Εκτός αν δεν τον ενοχλεί αυτό».
Σχολιάζοντας μάλιστα την απάντηση του ΠΑΣΟΚ στις κατηγορίες του ΣΥΡΙΖΑ λέει χαρακτηριστικά «άλλα λόγια να αγαπιόμαστε» και μιλά για απάντηση που δείχνει μεγάλο εκνευρισμό.
«Μάχη για να πάμε ψηλότερα»
Όσον αφορά την επόμενη ημέρα του ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε παρών και έτοιμος «να δώσουμε μάχη για να πάμε ψηλότερα» και ο ΣΥΡΙΖΑ σύντομα να ξαναδιεκδικήσει με αξιώσεις τη διακυβέρνηση της χώρας.
«Ο ΣΥΡΙΖΑ θα αξιοποιήσει το ρόλο και τη θέση του και τώρα και την επόμενη μέρα, ως ο βασικός κορμός της προοδευτικής παράταξης ως το Λαϊκό Κόμμα της σύγχρονης Αριστεράς, που είχε ένα κακό εκλογικό αποτέλεσμα, αλλά θα συνεχίσει, θα ανασυγκροτηθεί προκειμένου να διεκδικήσει την προοπτική της διακυβέρνησης στην επόμενη φάση. Διότι η πολιτική της Νέας Δημοκρατίας, που θα ακολουθήσει τα επόμενα τέσσερα χρόνια, αν είναι τέσσερα, θα είναι πολύ σκληρή».
«Θα δώσουμε όλοι με όλες μας τις δυνάμεις τον αγώνα, για να έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, να ανατρέψουμε το αποτέλεσμα του Μάη, να έχουμε ένα νικηφόρο αποτέλεσμα. Θέλω να σας πω ότι γνωρίζω πόσο δύσκολο είναι αυτό και γνωρίζω πάρα πολύ καλά ότι τούτη την ώρα αυτό το οποίο έχει πάρα πολύ μεγάλη σημασία να γνωρίζει ο λαός μας, μιας και είναι προκαταβολή του μέλλοντος το παρόν, είναι ότι η στάση μας την Κυριακή στην κάλπη θα προδιαγράψει σε πολύ μεγάλο βαθμό το τι θα γίνει στη χώρα τα επόμενα τέσσερα», επεσήμανε.
«Εγώ έχω βρεθεί σε πολύ δύσκολες στιγμές στην πολιτική διαδρομή μου. Σας θυμίζω ότι το 2015 κάποιοι πιστεύανε ότι θα φύγω με ελικόπτερο από την χώρα. Όχι μόνο δεν έφυγα, ούτε με ελικόπτερο, ούτε με άλλο μέσο, αλλά έμεινα και έδωσα μια πολύ σκληρή μάχη. Και τότε έλεγαν ότι αυτή η μάχη δεν είχε καμία πιθανότητα να κερδηθεί. Όμως είχε θετικά αποτελέσματα, βγήκαμε από τα μνημόνια, ρυθμίσαμε το χρέος, επανήλθε η χώρα στην κανονικότητα. Λύσαμε ένα πολύ δύσκολο εθνικό θέμα και είμαι περήφανος γι αυτό, το Μακεδονικό. Και βγάλαμε ασπροπρόσωπη την Αριστερά και την προοδευτική παράταξη σε μια πολύ δύσκολη στιγμή.
Δεν αισθάνομαι ότι μου χρωστάει ιστορία. Αισθάνομαι ότι έχω κάνει το χρέος μου απέναντι στη χώρα και στην πατρίδα, όταν η ιστορία με κάλεσε σε δύσκολες στιγμές. Τώρα όμως αισθάνομαι ότι έχω ένα χρέος απέναντι σε αυτή την παράταξη. Το χρέος ήταν και παραμένει να μην φυγομαχήσω ούτε και τώρα, να σταθώ όρθιος για να κρατηθούμε και να σηκωθούμε ψηλότερα και να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις μιας ουσιαστικής ανασυγκρότησης και επανεκκίνησης. Διότι, επαναλαμβάνω, αυτός ο τόπος ιστορικά έχει δύο πυλώνες πολιτικούς, την προοδευτική και τη συντηρητική παράταξη. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ο κορμός που θα ανασυγκροτήσει την προοδευτική παράταξη σύντομα, ώστε να ξαναγίνει κυβέρνηση.»
Και σε περίπτωση κακού αποτελέσματος; «Στην Αριστερά είναι συλλογικές αυτές οι αποφάσεις. Η διαφορά του ΣΥΡΙΖΑ με τη ΝΔ είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι ένα κόμμα βαρόνων, που γίνεται μια ομερτά όσο είναι ένας αρχηγός, μέχρι να πάρει ένα κακό αποτέλεσμα και μετά όλοι όσοι τον στηρίζουν σπεύδουν να του πριονίσουν αυτή την προοπτική. Εμείς συλλογικά θα πάρουμε τις αποφάσεις. Θα δώσουμε όλοι μαζί τη μάχη των εκλογών και μετά θα δώσουμε και τη μάχη της ανασυγκρότησης, διαμορφώνοντας εκείνες τις προϋποθέσεις που θα δώσουν την καλύτερη δυνατή προοπτική στον ΣΥΡΙΖΑ ώστε να επανέλθει σε τροχιά διεκδίκησης της διακυβέρνησης σύντομα».
«Χάθηκε ιστορική ευκαιρία με την απλή αναλογική»
Ο Αλέξης Τσίπρας χρέωσε στο ΠΑΣΟΚ ότι καταδίκασε μια μεγάλη ευκαιρία για τις προοδευτικές δυνάμεις. «Χάθηκε μια ιστορική ευκαιρία για την προοδευτική παράταξη εξαιτίας της στάσης του ΠΑΣΟΚ, του κ.Ανδρουλάκη, ο οποίος αρνήθηκε επιδεικτικά την προοπτική της προοδευτικής διακυβέρνησης και, κατά την άποψή μου, έριξε νερό στο μύλο της ΝΔ.»
Ερωτηθείς για το «άνοιγμα» της ΝΔ προς το κέντρο όπως διατείνονται πολλά στελέχη της ΝΔ, ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι, «η Νέα Δημοκρατία κάνει μια έξυπνη επικοινωνιακή στρατηγική. Ο κ. Μητσοτάκης ακολουθεί ακραία συντηρητική πολιτική, μια στρατηγική που πηγαίνει προς την ακραία δεξιά. Δείτε τη στάση του στο μεταναστευτικό ή στα θέματα εξωτερικής πολιτικής. Την ίδια στιγμή όμως ο κ. Μητσοτάκης φαίνεται, προσωπικά ο ίδιος να ασχολείται για παράδειγμα με τα θέματα βουλευτών της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας ή να έχει μια ατζέντα πιο ανοιχτή σε ζητήματα που σχετίζονται με τα προβλήματα των νέων ανθρώπων. Όμως η πολιτική μετατόπιση της Νέας Δημοκρατίας στα κεντρικά θέματα είναι στρατηγική μετατόπιση προς τα δεξιά».
«Ρευστό το πολιτικό σκηνικό»
«Εμένα με εξέπληξε από τα exit polls που έδειξαν ότι το 20%, τεράστιο ποσοστό, επέλεξαν τι θα ψηφίσουν τη μέρα των εκλογών, πάνω από την κάλπη. Αυτό λοιπόν δείχνει μια κατάσταση μεγάλης ρευστότητας, του πολιτικού σκηνικού. Καταγράφεται αυτή τη στιγμή μια συντηρητική στροφή. Όμως νομίζω ότι ακριβώς επειδή υπάρχει αυτό το έλλειμμα πολιτικών ταυτοτήτων μπορεί αυτό να είναι κάτι συγκυριακό, το οποίο θα αλλάξει το επόμενο διάστημα και οφείλουμε εμείς να δουλέψουμε προκειμένου να αλλάξει. Η ελληνική κοινωνία, από τη μεταπολίτευση και μετά, είχε σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές σαφή προοδευτική πλειοψηφία. Μέχρι σήμερα τουλάχιστον».
«Συστράτευση για να μην γίνει ανεξέλεγκτη η δεξιά»
Ερωτηθείς για το μήνυμα στήριξης του Γαβριήλ Σακελλαρίδη, ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε: «Για μένα ήταν μια ευχάριστη έκπληξη. Διότι τι σηματοδοτεί αυτό και μάλιστα σε μια ιδιαιτέρως δύσκολη στιγμή; Γιατί στις καλές στιγμές είναι εύκολο για κάποιον να σε στηρίξει διεκδικώντας και μέρος της επιτυχίας. Ο Γαβριήλ επέλεξε να συμβάλει σε μια δύσκολη μάχη για την παράταξη, για τον χώρο μας, για το κόμμα μας και αυτό σηματοδοτεί ότι υπάρχει πολύς κόσμος, ο οποίος μπορεί να έχει και τις επιφυλάξεις και τις διαφωνίες που έχουν καταγραφεί ιστορικά όλο αυτό το διάστημα, αλλά τώρα συνειδητοποιεί ότι το κρίσιμο για την επόμενη μέρα είναι να μην υπάρχει μια ανεξέλεγκτη και καθεστωτική δεξιά διακυβέρνηση. Και αυτό απαιτεί ο βασικός πυλώνας της προοδευτικής παράταξης να είναι δυνατός.»
«Αν δεν καταφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ μέχρι την τελευταία στιγμή της κάλπης να ανατρέψει αυτό το ποσοστό στο σύνολό του, και ο λαός τον τάξει ως αξιωματική αντιπολίτευση, οφείλει να είναι ισχυρή για να μπορεί να ελέγχει την επόμενη μέρα την κυβέρνηση και να μπορεί να στηρίζει την κοινωνία. Αυτό είναι σημαντικό, όχι μόνο για να προστατευθούν οι κοινωνικές αντιστάσεις, αλλά και για να μην έχουμε μια ορμπανοποίηση, όπως λέω εγώ, της πολιτικής ζωής του τόπου. Είναι σημαντικό για τη δημοκρατία. Η δημοκρατία είναι σε ισορροπία και ένα πολιτικό σύστημα είναι σε ισορροπία όταν υπάρχει δυνατότητα ουσιαστικού ελέγχου, όταν υπάρχει μια δύναμη, που μπορεί να κοιτάει στα μάτια αυτόν που κυβερνάει. Και αυτό μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να το κάνει.»
«Μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να κοιτάξει τα μάτια τη δεξιά»
Εξηγώντας αυτή την πεποίθησή του, ο Αλέξης Τσίπρας μιλά για το ΚΚΕ το οποίο «είναι ένα κόμμα διαμαρτυρίας», ενώ το ΠΑΣΟΚ «βρίσκεται εκεί που βρίσκεται, διότι από το 2012 έγινε συμπλήρωμα κυβερνητικού αντιπάλου του. Δεν είναι συγκυριακό. Αυτός είναι ο λόγος που το ΠΑΣΟΚ από το 44% του Γιώργου Παπανδρέου το 2009 βρέθηκε στο 4,5% το 2015. Ας μην το ξεχνάμε αυτό. Ο Ανδρουλάκης τότε ήταν γραμματέας του κόμματος. Και σήμερα βλέπω ότι κινείται σε ένα πλαίσιο που δεν αρνείται και δεν αρνήθηκε καθ’ όλη την προεκλογική περίοδο την προοπτική συγκυβέρνησης, αν χρειαστεί, και με τη ΝΔ, εντοπίζοντας ως μόνο πρόβλημα να μην είναι πρωθυπουργός ο Μητσοτάκης.»
«Θέλω να πω λοιπόν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μόνο μπορεί να κοιτάξει στα μάτια τη Δεξιά και τη δεξιά πολιτική, διότι πρώτα απ’ όλα έχει ένα πρόγραμμα και θέσεις που είναι εκ διαμέτρου αντίθετες με το νεοφιλελεύθερο σχέδιο της ΝΔ. Άρα λοιπόν είναι ο αντίπαλος πόλος. Δεύτερον, διότι είναι ένα κόμμα με βαθιές ρίζες μέσα στην κοινωνία. Λαϊκό κόμμα που μπορεί να κινητοποιήσει δυνάμεις και να δημιουργήσει συνθήκες προστασίας για τις κοινωνικές κατηγορίες, τις οποίες αναμένεται να πλήξει μια ανεξέλεγκτη ασύδοτη δεξιά κυβέρνηση. Και επιπλέον ο ΣΥΡΙΖΑ είναι κόμμα εξουσίας επαναλαμβάνω. Άρα ο στόχος είναι μέχρι το τελευταίο δευτερόλεπτο της κάλπης να ανατρέψουμε αυτό τον συσχετισμό. Στόχος είναι ένα νικηφόρο αποτέλεσμα, και αν δεν καταφέρουμε, στόχος είναι να είμαστε ισχυροί ώστε να μπορεί να επιστρέψει στην προοδευτική παράταξη σύντομα η διακυβέρνηση της χώρας».
«Να μην πετύχει το σχέδιο Μητσοτάκη για ορμπανοποίηση»
«Σε όλους τους ανθρώπους που το 2015 πορεύτηκαν δίπλα στον ΣΥΡΙΖΑ και ίσως απογοητεύτηκαν, θέλω να τους πω πόσο κρίσιμο είναι να συνειδητοποιήσουν τώρα ποια είναι η μεγάλη εικόνα και το σημαντικό διακύβευμα για την επόμενη μέρα», σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας.
«Το κεντρικό μήνυμα για κάθε προοδευτικό και δημοκρατικό πολίτη, πόσω δε μάλλον για όσους έχουν βρεθεί στην κάλπη του ΣΥΡΙΖΑ και έχουν αποστασιοποιηθεί, είναι ότι τώρα είναι πολύ κρίσιμα τα πράγματα. Διότι επαναλαμβάνω, αν αυτός ο κατακερματισμός των προοδευτικών δυνάμεων που κατεγράφη στην κάλπη της απλής αναλογικής, επαναληφθεί και στην κάλπη της ενισχυμένης αναλογικής που δίνει 50 έδρες μπόνους στο πρώτο κόμμα, τότε ουσιαστικά θα εξυπηρετηθούν απόλυτα τα σχέδια της Νέας Δημοκρατίας και του Μητσοτάκη, που δεν είναι απλά να κερδίσει τις εκλογές, αλλά να δημιουργήσει την επόμενη ημέρα μια κοινωνία και ένα πολιτικό σύστημα μηδενικών αντιστάσεων.
Και όταν μιλώ για ορμπανοποίηση, δεν το λέω τυχαία, διότι αυτό ακριβώς συμβαίνει και σε μια σειρά από χώρες, με μία δημοκρατία και με θεσμούς σε υποχώρηση. Τι συμβαίνει; Οι αντιστάσεις και οι αντιπολιτεύσεις είναι κατακερματισμένες, άρα δεν μπορεί να δημιουργηθούν εστίες αντίστασης, πολιτικής και κοινωνικής. Αυτό λοιπόν πρέπει να αποτραπεί. Οπουδήποτε έχουμε δει αυτόν τον κατακερματισμό των προοδευτικών δυνάμεων πουθενά δεν λειτούργησε υπέρ των μικρότερων κομμάτων. Όταν ο ισχυρός πόλος υποχωρεί, δεν είναι ότι ενισχύονται οι μικρότεροι πόλοι.
Ο ανταγωνισμός στο εσωτερικό της προοδευτικής παράταξης, που αντί να ήταν ευγενής άμιλλα και παράλληλη πορεία σύγκλισης για την προοδευτική διακυβέρνηση, έγινε εσωτερικός ανταγωνισμός, που μόνο τον Μητσοτάκη ωφέλησε, νομίζω ότι δεν μπορεί να οδηγήσει σε κανένα θετικό αποτέλεσμα για την επόμενη μέρα».
«Πόρισμα – κόλαφος για τα Τέμπη»
Αναφορικά με την τραγωδία των Τεμπών και το πόρισμα κόλαφος των εμπειρογνωμόνων, ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε: «Έχω συναντήσει αυτές τις μέρες και στην προηγούμενη περίοδο γονείς θυμάτων και είναι πολύ δύσκολο συναισθηματικά να βλέπεις αυτούς τους ανθρώπους, που έχουν χάσει τα παιδιά τους άδικα, και το μεγάλο ερώτημά τους είναι αν μπορεί να υπάρξει κάποια στιγμή δικαίωση και όχι για τα παιδιά τους, γιατί ξέρουν ότι δεν θα γυρίσουν ποτέ, αλλά για να μην υπάρξουν κι άλλα παιδιά, για να μην βρεθούμε ποτέ ξανά σε παρόμοια τραγωδία. Και μου λένε όλοι ότι έχει γίνει σχεδόν απαγορευμένη λέξη, η λέξη Τέμπη».
«Δεν ακούνε πουθενά τη λέξη Τέμπη, δεν συζητάει κανείς προεκλογικά για αυτό, λες και έχουμε πάθει συλλογική αμνησία ως λαός. Ήρθε λοιπόν ένα πόρισμα. Αυτό το πόρισμα δεν είναι των διορισμένων εμπειρογνωμόνων από την κυβέρνηση, είναι των δικαστικών εμπειρογνωμόνων. Και αυτό το πόρισμα λέει ότι αυτό το δυστύχημα δεν θα γινόταν ποτέ, αν στοιχειωδώς λειτουργούσαν οι δικλείδες ασφαλείας που προβλέπονται, αν η τηλεδιοίκηση, που κάηκε το 2019 και δεν αντικαταστάθηκε ποτέ, λειτουργούσε. Αν οι ραδιοσυχνότητες επικοινωνίας, το σύστημα που είχε εγκατασταθεί από το 2018, λειτουργούσε. Λέει επίσης ότι όλα όσα ισχυρίστηκε ο κ. Γεραπετρίτης και οι υπουργοί της κυβέρνησης ήταν όλα ψέματα. Ότι δήθεν αυτές οι κονσόλες, οι απαρχαιωμένες, ήταν τηλεδιοίκηση. Άρα λοιπόν, εδώ διαπιστώνουμε ότι υπάρχουν ευθύνες πάρα πολύ σοβαρές και πολιτικές, αλλά ενδεχομένως και ποινικές. Αυτό θα το αποφασίσει η Δικαιοσύνη. Κυρίως όμως διαπιστώνουμε ότι έγινε τρομακτική απόπειρα συγκάλυψης των ευθυνών εκείνη την περίοδο, με απίστευτα ψέματα απέναντι στον ελληνικό λαό που ήθελε εκείνη την περίοδο τουλάχιστον, είχε τεράστιο ενδιαφέρον να μάθει ποια είναι η αιτία που 57 άνθρωποι και κυρίως νέα παιδιά μπήκαν σε ένα τρένο και δεν φτάσανε ποτέ.»
Απόδειξη της υποκρισίας και της αναξιοπιστίας της κυβέρνησης Μητσοτάκη θεωρεί ο Αλέξης Τσίπρας και την αφαίρεση της υποχρέωσης ολοκλήρωσης της τηλεδιοίκησης από τα προαπαιτούμενα του Ταμείου Ανάκαμψης.
«Αυτό έγινε μόλις λίγες μέρες μετά τις εκλογές. Άλλη μια υπόσχεση του Μητσοτάκη ότι θα προχωρήσει γρήγορα τα έργα ασφάλειας και ολοκλήρωσης της τηλεδιοίκησης των σιδηροδρόμων, έργα τα οποία θα έπρεπε να είχαν ολοκληρωθεί πολύ καιρό πριν και βγήκανε και από τα προαπαιτούμενα του Ταμείου Ανάκαμψης για την εκταμίευση κονδυλίων. Προφανώς διότι είτε δεν προλαβαίνουν είτε δεν έχουν καν στόχο να τα ολοκληρώσουνε».