Αναλυτική πρόγνωση του καιρού
Οι υψηλές θερμοκρασίες θα συνεχίσουν να ταλαιπωρούν τη χώρα τουλάχιστον έως και την Τετάρτη, με τον καύσωνα να κορυφώνεται σε πολλές ηπειρωτικές περιοχές, όπου ο υδράργυρος θα αγγίξει τοπικά τους 40 με 41 βαθμούς Κελσίου. Σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ), ο καιρός θα παραμείνει γενικά αίθριος, ενώ στα ορεινά της βόρειας Ελλάδας δεν αποκλείεται να εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι και μεμονωμένες καταιγίδες τις απογευματινές ώρες.
Σε κλοιό καύσωνα η χώρα
Η θερμοκρασία διατηρείται σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα σε ολόκληρη την επικράτεια, με τις μεγαλύτερες τιμές να καταγράφονται στα ηπειρωτικά. Οι μέγιστες θερμοκρασίες θα φτάσουν τους 39 βαθμούς και κατά τόπους τους 40 έως 41 βαθμούς Κελσίου.
Στις Κυκλάδες ο υδράργυρος θα κινηθεί στους 33 με 34 βαθμούς, ενώ στην υπόλοιπη νησιωτική χώρα θα κυμανθεί μεταξύ 35 και 37 βαθμών. Οι συνθήκες θα είναι ιδιαίτερα δύσκολες κυρίως στις μεγάλες πόλεις και στις περιοχές με περιορισμένο αερισμό.
Γενικά αίθριος ο καιρός με λίγες τοπικές καταιγίδες
Ο καιρός θα είναι γενικά αίθριος στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας. Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα αναπτυχθούν πρόσκαιρες νεφώσεις στα ηπειρωτικά, κυρίως στα ορεινά της βόρειας Ελλάδας, όπου υπάρχει πιθανότητα εκδήλωσης τοπικών όμβρων και μεμονωμένων καταιγίδων.
Οι άνεμοι στα δυτικά θα είναι αρχικά ασθενείς και από το μεσημέρι θα στραφούν σε δυτικούς-βορειοδυτικούς έως 4 μποφόρ. Στα ανατολικά θα πνέουν βόρειοι άνεμοι 3 έως 5 μποφόρ και στο Αιγαίο τοπικά έως 6 μποφόρ.
Υψηλές θερμοκρασίες σε Αττική και Θεσσαλονίκη
Στην Αττική προβλέπεται γενικά αίθριος καιρός, με λίγες μόνο πρόσκαιρες νεφώσεις το μεσημέρι και το απόγευμα. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 25 έως 38 βαθμούς Κελσίου, ενώ στις παραθαλάσσιες περιοχές η μέγιστη τιμή θα είναι κατά δύο έως τρεις βαθμούς χαμηλότερη.
Στη Θεσσαλονίκη αναμένεται επίσης αίθριος καιρός, με πιθανότητα τοπικών όμβρων στα γύρω ορεινά τις θερμές ώρες της ημέρας. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 24 έως 37 βαθμούς Κελσίου.
Ποιες περιοχές θα καταγράψουν τις υψηλότερες θερμοκρασίες
Οι υψηλότερες θερμοκρασίες αναμένονται στη Θεσσαλία, την ανατολική Στερεά, την Εύβοια και την ανατολική Πελοπόννησο, όπου ο υδράργυρος θα αγγίξει τοπικά τους 41 βαθμούς Κελσίου.
Στη Μακεδονία και τη Θράκη οι μέγιστες τιμές θα φτάσουν τους 37 έως 38 βαθμούς, ενώ στην κεντρική Μακεδονία αναμένονται κατά τόπους 40 βαθμοί. Στη δυτική Ελλάδα η θερμοκρασία θα κυμανθεί στους 39 με 40 βαθμούς, ενώ στην Κρήτη θα φτάσει τοπικά τους 36 βαθμούς.
Η πρόγνωση για την Τρίτη
Η ΕΜΥ προβλέπει ότι και την Τρίτη ο καύσωνας θα επιμείνει, με τις θερμοκρασίες να παραμένουν στα ίδια υψηλά επίπεδα. Στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη αναμένονται από τις προμεσημβρινές ώρες αυξημένες νεφώσεις, τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες, με τα φαινόμενα να εξασθενούν από το βράδυ.
Στην υπόλοιπη χώρα ο καιρός θα διατηρηθεί γενικά αίθριος, με πρόσκαιρες νεφώσεις στα ηπειρωτικά και πιθανότητα τοπικών όμβρων στα ορεινά. Παράλληλα, ευνοείται η μερική μεταφορά αφρικανικής σκόνης στα δυτικά.
Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 έως 5 μποφόρ και τοπικά στα πελάγη έως 6 μποφόρ, ενώ η θερμοκρασία θα φτάσει ξανά τους 40 με 41 βαθμούς στα ηπειρωτικά.






