Η προσωπική ζωή του νέου ανώτατου ηγέτη του Ιράν, Μοτζτάμπα Χαμενεΐ, βρίσκεται τις τελευταίες ημέρες στο επίκεντρο ενός έντονου κύκλου δημοσιευμάτων και φημολογιών στη Δύση, σε μια συγκυρία όπου η γεωπολιτική αντιπαράθεση γύρω από την Τεχεράνη παραμένει σε υψηλή ένταση. Αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, επικαλούμενα πηγές των υπηρεσιών πληροφοριών, μεταφέρουν ισχυρισμούς σχετικά με τον σεξουαλικό προσανατολισμό του, οι οποίοι παρουσιάζονται ως ευαίσθητες πληροφορίες που μέχρι πρόσφατα θεωρούνταν απόρρητες.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ της New York Post, αξιωματούχοι των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών φέρονται να υποστηρίζουν ότι υπάρχουν πληροφορίες πως ο 56χρονος ιερωμένος ενδέχεται να είναι ομοφυλόφιλος, στοιχείο που – κατά τις ίδιες πηγές – είχε στο παρελθόν επηρεάσει την άποψη του πατέρα του, Αλί Χαμενεΐ, σχετικά με την καταλληλότητά του για την ηγεσία της Ισλαμικής Δημοκρατίας.
Πληροφορίες από πηγές των αμερικανικών υπηρεσιών
Το δημοσίευμα επικαλείται δύο αξιωματούχους των υπηρεσιών πληροφοριών και ένα τρίτο πρόσωπο με γνώση των εσωτερικών συζητήσεων στον Λευκό Οίκο. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο συγκεκριμένος ισχυρισμός αξιολογείται από την αμερικανική πλευρά ως αξιόπιστη πληροφορία και όχι ως κατασκευασμένη διαρροή με στόχο την πολιτική αποδυνάμωση του νέου ανώτατου ηγέτη.
Ο Μοτζτάμπα Χαμενεΐ εξελέγη στη θέση του ανώτατου ηγέτη στις 8 Μαρτίου, μετά τον θάνατο του πατέρα του, ο οποίος κυβέρνησε το Ιράν για περισσότερο από τρεις δεκαετίες. Στο εσωτερικό του συστήματος εξουσίας της Τεχεράνης είχε ήδη αποκτήσει σημαντική επιρροή τα προηγούμενα χρόνια, κερδίζοντας το παρατσούκλι «η δύναμη πίσω από τα ράσα» λόγω του ρόλου του ως στενού συνεργάτη και πολιτικού θεματοφύλακα του ηλικιωμένου πατέρα του.
Αναφορές για παλαιότερη προσωπική σχέση
Δύο από τις πηγές που επικαλείται το δημοσίευμα υποστήριξαν ότι οι πληροφορίες των υπηρεσιών πληροφοριών περιλαμβάνουν αναφορές για μακροχρόνια προσωπική σχέση του Μοτζτάμπα με πρόσωπο από το στενό του περιβάλλον κατά τα νεανικά του χρόνια. Μια τρίτη πηγή φέρεται να υποστήριξε ότι το πρόσωπο αυτό εργαζόταν στο παρελθόν για την οικογένεια Χαμενεΐ.
Οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι δεν υπάρχουν φωτογραφικές αποδείξεις ή δημόσια στοιχεία που να επιβεβαιώνουν τους ισχυρισμούς, επιμένοντας ωστόσο ότι η πληροφορία προέρχεται – όπως αναφέρεται – «από μία από τις πιο ασφαλείς πηγές της αμερικανικής κυβέρνησης».
Φήμες που κυκλοφορούσαν ήδη στο Ιράν
Οι φήμες σχετικά με την προσωπική ζωή του Μοτζτάμπα Χαμενεΐ, σύμφωνα με τις ίδιες αναφορές, κυκλοφορούσαν ήδη σε πολιτικούς κύκλους στο εσωτερικό του Ιράν από το 2024. Εκείνη την περίοδο, μετά τον θάνατο του τότε προέδρου Εμπραχίμ Ραΐσι σε συντριβή ελικοπτέρου, το ζήτημα της διαδοχής στην ανώτατη ηγεσία είχε επανέλθει στο προσκήνιο και το όνομα του γιου του ανώτατου ηγέτη άρχισε να συζητείται πιο έντονα.
Την ίδια στιγμή, στο εσωτερικό της αμερικανικής κυβέρνησης οι σχετικές πληροφορίες αντιμετωπίζονταν ως διαβαθμισμένες.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, σε πρόσφατες δηλώσεις του, χαρακτήρισε τον νέο ανώτατο ηγέτη «ελαφρόμυαλη» και «απαράδεκτη» επιλογή για την ηγεσία του Ιράν, εντείνοντας την ήδη σκληρή ρητορική της Ουάσιγκτον απέναντι στην Τεχεράνη.
Παλαιότερα διπλωματικά έγγραφα και ιατρικές αναφορές
Στο δημόσιο διάλογο επανήλθε επίσης ένα παλαιότερο διαβαθμισμένο τηλεγράφημα του αμερικανικού Στέιτ Ντιπάρτμεντ από το 2008, το οποίο δημοσιοποιήθηκε αργότερα από τον οργανισμό WikiLeaks. Στο έγγραφο αναφερόταν ότι ο Μοτζτάμπα Χαμενεΐ είχε υποβληθεί σε ιατρικές θεραπείες στο Ηνωμένο Βασίλειο για πρόβλημα ανικανότητας.
Σύμφωνα με την ίδια αναφορά, ο Ιρανός ιερωμένος παντρεύτηκε σε σχετικά μεγάλη ηλικία – περίπου στα 30 – και είχε πραγματοποιήσει επανειλημμένες νοσηλείες σε ιδιωτικά νοσοκομεία του Λονδίνου, μεταξύ των οποίων το Wellington και το Cromwell.
Τα ίδια έγγραφα σημείωναν ότι η οικογένειά του περίμενε να αποκτήσει γρήγορα απογόνους, κάτι που τελικά συνέβη μετά από μεταγενέστερη ιατρική θεραπεία.
Η πολιτική διάσταση και το αυστηρό νομικό πλαίσιο
Το ζήτημα αποκτά ιδιαίτερη πολιτική φόρτιση λόγω του αυστηρού νομικού πλαισίου που ισχύει στο Ιράν. Στην Ισλαμική Δημοκρατία η ομοφυλοφιλική συμπεριφορά θεωρείται ποινικό αδίκημα και μπορεί να τιμωρηθεί ακόμη και με θανατική ποινή, ενώ η νομοθεσία επιτρέπει τις επεμβάσεις αλλαγής φύλου, οι οποίες σε ορισμένες περιπτώσεις προωθούνται ως «λύση» για άτομα που διώκονται για τον σεξουαλικό τους προσανατολισμό.
Η στάση αυτή είχε συνοψιστεί χαρακτηριστικά σε μια δήλωση του πρώην προέδρου Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ το 2007, όταν είχε ισχυριστεί ότι «στο Ιράν δεν υπάρχουν ομοφυλόφιλοι».
Η συζήτηση γύρω από την προσωπική ζωή του νέου ανώτατου ηγέτη εντάσσεται έτσι σε ένα ευρύτερο πλαίσιο πολιτικής αντιπαράθεσης και επικοινωνιακού πολέμου ανάμεσα στη Δύση και την Τεχεράνη, σε μια περίοδο όπου οι σχέσεις των δύο πλευρών παραμένουν εξαιρετικά τεταμένες.




