16 Μαρ 2026

Δείτε επίσης

  • Home
  • IL Consigliere
  • Πότε θα ανοίξει τα χαρτιά του ο Τσίπρας- Ο κατάλληλος χρόνος, το σχέδιο και τα πρόσωπα για το νέο κόμμα

Πότε θα ανοίξει τα χαρτιά του ο Τσίπρας- Ο κατάλληλος χρόνος, το σχέδιο και τα πρόσωπα για το νέο κόμμα

Image

NewsEdit
Συντακτική Ομάδα
AnatropiNews

Στην τελευταία δημοσκόπηση της Pulse (Σκάϊ) το κόμμα Τσίπρα συγκεντρώνει προοπτική ψήφου 12%. Περίπου στο ίδιο ποσοστό καταγράφεται η δυνητική δεξαμενή ψηφοφόρων, αν κι αυτή διευρύνεται με εκείνους που αντιμετωπίζουν θετικά το επικείμενο εγχείρημα.

Παρότι η ίδρυση νέου πολιτικού υποκειμένου από τον Αλέξη Τσίπρα έχει περάσει προ πολλού από την εικασία και την πιθανότητα στη βεβαιότητα η στρατηγική που ακολουθεί έχει υπέρ έχει, όμως, και προβλήματα. Η επαφή του, για παράδειγμα, με τις πολιτικές εξελίξεις περιορίζεται στις παρεμβάσεις του από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και κάποιες ανακοινώσεις, κυρίως, όμως στις προγραμματικές ομιλίες του ανά την Ελλάδα στο πλαίσιο της περιοδείας της “Ιθάκης”.

Από ορισμένους αυτό εκλαμβάνεται ως σταδιακή επιστροφή στο πολιτικό επίκεντρο με παρουσίαση επεξεργασμένων προτάσεων συνολικής και επί μέρους ανασύνθεσης του προοδευτικού χώρου και διακυβέρνησης. Με τρόπο προσεκτικό και όχι ως έφοδο που θυμίζει ίσως την κατάκτηση της εξουσίας τον Ιανουάριο του 2015 και όσα ακολούθησαν το πρώτο εξάμηνο εκείνης της χρονιάς. Επίσης, του αναγνωρίζεται ότι όσα ανακοινώνει πόρρω απέχουν από τον συχνά ανεδαφικό ριζοσπαστικό ΣΥΡΙΖΑ της ίδιας εποχής και πώς είναι πλέον ένας ρεαλιστής πολιτικός που μετουσιώνει τόσο την εμπειρία όσο και τα λάθη του σε νέα πρόταση διακυβέρνησης. Όπως και το ότι έχει πετάξει από επάνω του την “ενοχή” της διπλής ήττας του από τον Κυριάκο Μητσοτάκη και της αδυναμίας του να μετασχηματίσει το κόμμα που ο ίδιος έφερε στην διακυβέρνηση της χώρας.

Από την άλλη, πρέπει να διαχειριστεί την αδημονία πολλών που βλέπουν στο πρόσωπό του την μοναδική λύση στον σημερινό κατακερματισμό της κεντροαριστεράς και στην ανάγκη να καλυφθεί το κενό στην δημοσκοπική κατάταξη της “καταλληλότητας για πρωθυπουργός”. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης παραμένει πρώτος με μειωμένο μεν ποσοστό αλλά μακράν όλων των άλλων. Κινείται σταθερά κοντά στο 30% με ανταγωνιστή τον “Κανέναν” και ακολουθούν Ζωή Κωνσταντοπούλου και Κυριάκος Βελόπουλος, ενώ ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Νίκος Ανδρουλάκης είναι πέμπτος με ποσοστό κοντά στο 6%! Πιό ηχηρό δεν θα μπορούσε να είναι το μήνυμα ότι δεν υπάρχει υποψήφιος πρωθυπουργός. Γι αυτό άλλωστε η δήλωση του εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Κώστα Ζαχαριάδη πώς ο πρώην πρώην πρωθυπουργός είναι ο ηγέτης της προοδευτικής παράταξης, πέραν άλλων σκοπιμοτήτων, περιγράφει την αλήθεια.

Όπως πρέπει να διαχειριστεί και το γεγονός ότι για αρκετά μεγάλο διάστημα ήδη, δείχνει να απολαμβάνει την προσδοκία που συγκεντρώνεται στο πρόσωπό του ενώ βρίσκεται ακόμα στο δημοσκοπικό απυρόβλητο. Όλα θα ξεκινήσουν και όλα θα μετρηθούν πραγματικά μόλις ιδρύσει το νέο κόμμα και βρεθεί κανονικά και “με το νόμο” στις μετρήσεις. Κι εκεί το ποσοστό που θα καταγραφεί θα είναι οδηγός για όσα θα εξελιχθούν.

Η εσωστρέφεια στο ΠΑΣΟΚ τον ευνοεί. Η αξιωματική αντιπολίτευση και προσωπικά ο Νίκος Ανδρουλάκης αδυνατούν να πείσουν πώς μπορούν να νικήσουν τη Ν.Δ, η δε εμμονική επιλογή της αυτονομίας ναρκοθετεί κάθε πρωτοβουλία συγκρότησης μετώπου. Κι αυτό ακόμα ευνοεί τον Αλέξη Τσίπρα εάν επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες ότι δεν προτίθεται να ηγηθεί κάποιας συγκόλλησης κομμάτων που θα παραπέμπει σε μία σύγχρονη εκδοχή του παλαιού ΣΥΡΙΖΑ. Γίνεται ολοένα και περισσότερο σαφές πώς η εκλογική μάχη πρέπει να δοθεί από τον ίδιο με νέο κόμμα και πολλά νέα πρόσωπα. Οι μετακινήσεις προς αυτόν πρέπει να αφορούν αυστηρά επιλεγμένα πρόσωπα από άλλους χώρους και όχι ομάδες και τάσεις, ακόμα περισσότερο δε τον ΣΥΡΙΖΑ και τη Νέα Αριστερά. Σε αυτό μάλλον τον διευκολύνει το γεγονός ότι στα δύο αυτά κόμματα υπάρχουν πολλά στελέχη που δεν τον θέλουν όσο δεν τα θέλει και ο ίδιος.

Με τη λήξη του συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ, και εφόσον επιβεβαιωθεί ότι το υπό ίδρυση κόμμα Καρυστιανού “ξεφουσκώνει” ή, έστω, περιορίζεται σε μία περιοχή του αντισυστημισμού και δη με ακραίο λόγο και πρόσημο, ο χρόνος θα αρχίσει να τρέχει γρηγορότερα και ο ίδιος θα πρέπει να επισπεύσει. Αυτό που θα του δώσει δυναμική είναι η ευθεία αντιπαράθεση της δικής του πρότασης διακυβέρνησης με την “τρίτη θητεία” Μητσοτάκη.

Δεν θα είναι εύκολη μάχη, ο πρωθυπουργός έχει ακόμα περιθώρια πρωτοβουλιών και η διεθνής συγκυρία μπορεί να είναι σύμμαχός του, εφόσον κατορθώσει να ελέγξει σε κάποιο βαθμό τις συνέπειες.

Ο Αλέξης Τσίπρας, πάντως, συνεχίζει τις εμφανίσεις του ανά την επικράτεια, με σταθμό αυτή την Τετάρτη την Αλεξανδρούπολη όπου θα δώσει έμφαση στα εθνικά θέματα και στη στάση που θεωρεί πώς πρέπει να τηρήσει η Ελλάδα στην γεωπολιτική κρίση με τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή και τις εξελίξεις που διαγράφονται στην ευρύτερη περιοχή μας.

Ως προς τον χρόνο ίδρυσης του κόμματος επιμένει, σύμφωνα με όσα λέει σε συνομιλητές του, ότι είναι θέμα επιλογής του κατάλληλου χρόνου, πάντως είναι αρκετά πιθανό αυτό να γίνει πριν από τον Σεπτέμβριο, ίσως μέχρι τις αρχές του καλοκαιριού. Εφόσον το ΠΑΣΟΚ συνεχίσει να καταγράφει ποσοστά πέριξ του 13% στις μετρήσεις μετά το συνέδριό του και με την εσωστρέφεια να συνεχίζεται και εφόσον ανακοινωθεί το κόμμα Καρυστιανού, η ώρα των πρωτοβουλιών Τσίπρα πλησιάζει.

Το πιθανότερο είναι πώς μόλις ιδρυθεί το νέο κόμμα θα καταγράψει ποσοστά κοντά ή και μεγαλύτερα του ΠΑΣΟΚ στις μετρήσεις, το σημαντικότερο, όμως, θα είναι να βρεθεί ο πρώην πρωθυπουργός σε μικρή απόσταση από τον Κυριάκο Μητσοτάκη στον δείκτη της “καταλληλότητας πρωθυπουργού”. Αυτό, εκτιμούν συνομιλητές του, ότι θα δώσει νέα ώθηση στο εγχείρημα ώστε από τον Σεπτέμβριο να μπει στην τελική ευθεία ως εναλλακτικός πόλος, μετά και την εμφάνιση που προετοιμάζει εκεί όπου θα καταθέσει συνομιλή πρόταση διακυβέρνησης και θα παρουσιάσει και περισσότερα νέα πρόσωπα που θα τον ακολουθήσουν.

Είναι βέβαιο πώς από τους νυν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ βλέπει θετικά την προσχώρηση στο νέο φορέα αρκετών από τη νεότερη γενιά, όπως οι Γ. Καραμέρος, Διον. Καλαματιανός, Συμεών Κεδίκογλου, Μίλτος Ζαμπάρας, Αλεξ. Μεϊκόπουλος, Μυρτώ Κοντοτόλη, Κατερίνα Νοτοπούλου και άλλοι, ενώ είναι βέβαιο πώς θέλει δίπλα του την Όλγα Γεροβασίλη και τον Βασίλη Κόκκαλη, εξ εκείνων που συμμετείχαν στις κυβερνήσεις του. Για την Λεωφόρο Αμαλίας υπάρχει “απαγορευτικό” για συγκεκριμένα στελέχη ( Πολάκης, Παππάς, Δούρου), ενώ αναγνωρίζεται η δύσκολη θέση στην οποία θα βρεθεί ο Σωκράτης Φάμελλος, για τον οποίο, ωστόσο, επισημαίνεται η θετική πορεία του και η πολιτική του αξιοπρέπεια.

Ο πρώην πρωθυπουργός παρακολουθεί με ενδιαφέρον τις εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ και, κατά τις ίδιες πληροφορίες, αξιολογεί θετικά τον λόγο αρκετών κορυφαίων στελεχών, όπως ο Μιχάλης Κατρίνης, ενώ και για τον δήμαρχο Αθηναίων Χάρη Δούκα φαίνεται πως θεωρεί ότι οι θέσεις του είναι κοντά στην δική του πρόταση.

Δείτε επίσης