Σκηνικό ανησυχίας διαμορφώνεται από τα ξημερώματα στα πρατήρια καυσίμων σε όλη την Αττική, καθώς η κλιμάκωση του πολέμου στο Ιράν και ο εγκλωβισμός εκατοντάδων δεξαμενόπλοιων στα Στενά του Ορμούζ ενεργοποίησαν αντανακλαστικά πανικού στην αγορά. Οι οδηγοί σπεύδουν να γεμίσουν τα ρεζερβουάρ τους, υπό τον φόβο αιφνίδιων αυξήσεων στις τιμές.
Εξαντλείται η απλή αμόλυβδη σε αρκετά πρατήρια
Σε αρκετές περιοχές, η απλή αμόλυβδη είχε ήδη εξαντληθεί από νωρίς το πρωί, καθώς η αυξημένη προσέλευση ξεπέρασε τις προβλέψεις.
Η πρόεδρος της Ένωσης Βενζινοπωλών Αττικής, Μαρία Ζάγκα, δήλωσε στο Orange Press Agency ότι προς το παρόν δεν καταγράφεται μεταβολή στις τιμές, τουλάχιστον στα πρατήρια που εξακολουθούν να εφαρμόζουν το τιμολόγιο του Σαββάτου. Όπως εξήγησε, η αυξημένη ζήτηση οφείλεται στον φόβο των καταναλωτών και όχι σε πραγματική ανατίμηση.
Ωστόσο, προειδοποίησε ότι όσα πρατήρια ξεμείνουν σήμερα δύσκολα θα μπορέσουν να ανεφοδιαστούν αυθημερόν, εκτός εάν είχαν ήδη προγραμματισμένες παραλαβές από το Σάββατο.
Σε τεντωμένο σκοινί η εφοδιαστική αλυσίδα
Η αβεβαιότητα γύρω από τη διάρκεια της κρίσης και τον αποκλεισμό των Στενών του Ορμούζ επηρεάζει άμεσα την παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα. Πολλά πλοία έχουν ακινητοποιηθεί, ενώ άλλα αναγκάζονται να ακολουθήσουν μεγαλύτερες διαδρομές, αυξάνοντας το μεταφορικό κόστος.
Η κ. Ζάγκα σημείωσε ότι είναι πρόωρο να εκτιμηθεί το εύρος πιθανών αυξήσεων. Αν η κατάσταση παραταθεί, το επιπλέον κόστος ενδέχεται να μετακυλιστεί στους καταναλωτές. «Χρειάζεται ψυχραιμία», υπογράμμισε, επιχειρώντας να ανακόψει το κύμα προληπτικών αγορών.
Έλεγχοι στην αγορά και μήνυμα κατά της αισχροκέρδειας
Παρά τον διεθνή χαρακτήρα της κρίσης, η πρόεδρος της Ένωσης εκτιμά ότι η Πολιτεία οφείλει να κινηθεί προληπτικά ώστε να περιοριστούν οι επιπτώσεις στην εγχώρια αγορά. Καθοριστικό ρόλο αποδίδει στη στάση των δύο ελληνικών διυλιστηρίων: εφόσον δεν προχωρήσουν σε αδικαιολόγητες αυξήσεις, η αγορά μπορεί να απορροφήσει τους κραδασμούς χωρίς έντονη αναστάτωση.
Σύμφωνα με την ίδια, έλεγχοι έχουν ήδη ξεκινήσει από το Σάββατο και μέχρι στιγμής δεν έχουν διαπιστωθεί παρατυπίες. «Βρισκόμαστε σε επιφυλακή για να εξυπηρετήσουμε, όχι για να εξαπατήσουμε, τον κόσμο», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Σενάρια για πετρέλαιο στα 140 δολάρια
Η διεθνής αγορά πετρελαίου κινείται σε καθεστώς υψηλής νευρικότητας, με αναλυτές να επαναφέρουν ακόμη και το σενάριο εκτίναξης της τιμής στα 140 δολάρια το βαρέλι, εφόσον παραταθεί ο αποκλεισμός στα Στενά του Ορμούζ.
Η κ. Ζάγκα αναγνώρισε τον κίνδυνο κερδοσκοπίας, τον οποίο χαρακτήρισε υπαρκτό, επισημαίνοντας ωστόσο ότι η ίδια διατηρεί σταθερές τις τιμές και κινείται με σταδιακές προσαρμογές. Παράλληλα, ανέφερε ότι στο φυσικό αέριο οι μεταβολές εμφανίζονται ήδη εντονότερες σε σύγκριση με το πετρέλαιο, χωρίς ακόμη να υπάρχει σαφής εικόνα για το βάθος των αυξήσεων.
Η αγορά καυσίμων στην Ελλάδα βρίσκεται σε φάση αναμονής. Η διάρκεια της γεωπολιτικής κρίσης και η ομαλοποίηση ή μη της ναυσιπλοΐας στα Στενά του Ορμούζ θα καθορίσουν αν οι σημερινές ουρές θα μείνουν ως στιγμιότυπο πανικού ή θα αποτελέσουν προοίμιο ενός νέου κύκλου ανατιμήσεων.





