Τέλος στα σενάρια περί πρόωρης προσφυγής στις κάλπες βάζει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, απορρίπτοντας κατηγορηματικά τις εκτιμήσεις ότι η πρόσφατη δημοσκοπική ανάκαμψη της Νέας Δημοκρατίας, στον απόηχο της έντασης στη Μέση Ανατολή, θα μπορούσε να οδηγήσει σε εκλογικό αιφνιδιασμό. Σε συνέντευξή του στο iefimerida, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι η ολοκλήρωση της τετραετίας, ενώ απέκλεισε επίσης το ενδεχόμενο άμεσου ανασχηματισμού.
«Στόχος η εξάντληση της τετραετίας»
Ο πρωθυπουργός απέρριψε κατηγορηματικά κάθε συζήτηση περί πρόωρων εκλογών, τονίζοντας ότι η πολιτική σταθερότητα αποτελεί βασικό πλεονέκτημα της χώρας σε μια περίοδο αυξημένων διεθνών εντάσεων.
«Απορρίπτω κατηγορηματικά οποιαδήποτε συζήτηση για πρόωρες εκλογές λόγω δημοσκοπικής ανάκαμψης. Σκοπός μου είναι να εξαντλήσω τον εκλογικό κύκλο», ανέφερε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας ότι δεν θα οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές για λόγους πολιτικής σκοπιμότητας.
Όπως εξήγησε, η σταθερότητα της κυβέρνησης αποτελεί κρίσιμο παράγοντα ώστε η Ελλάδα να μπορεί να λαμβάνει γρήγορες αποφάσεις σε μια περίοδο διεθνών αναταράξεων. Στο ίδιο πλαίσιο απέκλεισε και το ενδεχόμενο ανασχηματισμού, σημειώνοντας ότι το υφιστάμενο κυβερνητικό σχήμα λειτουργεί ικανοποιητικά και έχει μπροστά του σημαντικό έργο.
Ανησυχία για τις οικονομικές συνέπειες του πολέμου
Αναφερόμενος στις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και ειδικότερα στον πόλεμο με το Ιράν, ο κ. Μητσοτάκης προειδοποίησε ότι μια παρατεταμένη σύγκρουση θα μπορούσε να έχει άμεσες επιπτώσεις στην ευρωπαϊκή και ελληνική οικονομία.
Όπως σημείωσε, ενδεχόμενες διαταραχές στη ροή πετρελαίου και φυσικού αερίου θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε νέες πιέσεις στις τιμές της ενέργειας. «Πρέπει να είμαστε έτοιμοι για όλα τα ενδεχόμενα», υπογράμμισε, διευκρινίζοντας ότι η κυβέρνηση εξετάζει ήδη πιθανά μέτρα στήριξης.
Υπενθύμισε μάλιστα ότι η πολιτεία στήριξε την κοινωνία τόσο κατά τη διάρκεια της πανδημίας όσο και στην ενεργειακή κρίση, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο νέων παρεμβάσεων εφόσον οι διεθνείς εξελίξεις το καταστήσουν αναγκαίο.
«Η Κύπρος δεν είναι μόνη»
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο πρωθυπουργός και στη στάση της Ελλάδας απέναντι στην Κύπρο, υπογραμμίζοντας ότι η Αθήνα έστειλε σαφές μήνυμα στήριξης προς τη Λευκωσία σε μια περίοδο αυξημένης γεωπολιτικής έντασης.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η ασφάλεια της χώρας και η προστασία της Κύπρου αποτέλεσαν άμεση προτεραιότητα, ενώ η ελληνική κυβέρνηση κινητοποιήθηκε γρήγορα τόσο σε επιχειρησιακό όσο και σε διπλωματικό επίπεδο, επιδιώκοντας παράλληλα τη στήριξη και άλλων ευρωπαϊκών χωρών.
Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι η χώρα είναι σε θέση να αντιδρά ταχύτατα σε κρίσιμες καταστάσεις, επισημαίνοντας ότι μετά την εισήγηση του υπουργού Άμυνας και τη σχετική απόφαση του ΚΥΣΕΑ, οι ελληνικές δυνάμεις κινήθηκαν μέσα σε λίγες ώρες. Όπως ανέφερε, μέσα σε πέντε ώρες πλοία απέπλευσαν, ενώ αεροσκάφη βρέθηκαν την ίδια ημέρα στην Κύπρο.
Αιχμές για τις κυβερνήσεις συνεργασίας
Ο πρωθυπουργός άφησε παράλληλα αιχμές για το ενδεχόμενο κυβερνήσεων συνεργασίας, υποστηρίζοντας ότι σε μια τέτοια περίπτωση η χώρα δεν θα μπορούσε να αντιδράσει με την ίδια ταχύτητα σε μια κρίσιμη συγκυρία.
Όπως υποστήριξε, η ανάγκη συνεννόησης μεταξύ πολλών πολιτικών αρχηγών θα μπορούσε να καθυστερήσει κρίσιμες αποφάσεις, ειδικά σε ζητήματα άμυνας και εξωτερικής πολιτικής.
Με φόντο τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και την ευρύτερη γεωπολιτική αβεβαιότητα, το μήνυμα του Μεγάρου Μαξίμου είναι σαφές: προτεραιότητα αποτελεί η πολιτική σταθερότητα και η επιχειρησιακή ετοιμότητα της χώρας, όχι οι εκλογικοί σχεδιασμοί.






