16 Ιαν 2026

Δείτε επίσης

O Τραμπ απειλεί με δασμούς όσες χώρες αντιδρούν για τη Γροιλανδία – Κλιμακώνεται η ένταση με την Ευρώπη

Image

NewsEdit
Συντακτική Ομάδα
AnatropiNews

Με νέα αιχμηρή παρέμβαση, ο Ντόναλντ Τραμπ απείλησε ανοιχτά με την επιβολή δασμών σε χώρες που δεν θα στηρίξουν το σχέδιό του για τον έλεγχο της Γροιλανδίας, ανεβάζοντας κατακόρυφα τους τόνους σε ένα ζήτημα που προκαλεί ήδη έντονες αντιδράσεις στην Ευρώπη και στο εσωτερικό του ΝΑΤΟ.

Μιλώντας κατά τη διάρκεια εκδήλωσης για την υγεία στον Λευκό Οίκο, ο Αμερικανός πρόεδρος υποστήριξε ότι η Γροιλανδία αποτελεί κρίσιμο κρίκο για την εθνική ασφάλεια των Ηνωμένων Πολιτειών. «Ενδεχομένως θα επιβάλω δασμούς σε χώρες εάν δεν συμφωνήσουν στο θέμα της Γροιλανδίας, διότι έχουμε ανάγκη τη Γροιλανδία για την εθνική ασφάλεια», δήλωσε χαρακτηριστικά, επαναλαμβάνοντας την πρόθεσή του να αποκτήσει τον έλεγχο της αρκτικής περιοχής.

Ευρωπαϊκή στήριξη στη Δανία με στρατιωτική παρουσία

Οι δηλώσεις Τραμπ έρχονται τη στιγμή που αρκετές ευρωπαϊκές χώρες έχουν ανακοινώσει την αποστολή στρατιωτικού προσωπικού στη Γροιλανδία, σε μια κίνηση στήριξης προς τη Δανία. Η Κοπεγχάγη έχει απορρίψει κατηγορηματικά οποιοδήποτε ενδεχόμενο παραχώρησης ή πώλησης της περιοχής, τονίζοντας ότι η Γροιλανδία αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα του δανικού βασιλείου.

Ρήγμα στο ΝΑΤΟ και διπλωματικές επιπτώσεις

Η επιμονή του Τραμπ στο ζήτημα της Γροιλανδίας, σε συνδυασμό με τις απειλές για εμπορικά αντίμετρα, προκαλεί ανησυχία για ένα νέο ρήγμα στις σχέσεις ΗΠΑ – Ευρώπης. Το γεγονός ότι η Δανία είναι σύμμαχος χώρα στο ΝΑΤΟ καθιστά το θέμα ακόμη πιο ευαίσθητο, καθώς εγείρονται ερωτήματα για τη συνοχή της Συμμαχίας και τα όρια της αμερικανικής πίεσης προς ευρωπαϊκές κυβερνήσεις.

Η Γροιλανδία στο επίκεντρο γεωπολιτικού ανταγωνισμού

Πέρα από τη διπλωματική αντιπαράθεση, η Γροιλανδία βρίσκεται εδώ και χρόνια στο επίκεντρο ενός ευρύτερου γεωπολιτικού ανταγωνισμού, λόγω της στρατηγικής της θέσης, των φυσικών πόρων και της αυξανόμενης σημασίας της Αρκτικής. Οι δηλώσεις Τραμπ δείχνουν ότι η Ουάσινγκτον αντιμετωπίζει πλέον το ζήτημα όχι μόνο ως θέμα στρατηγικής ασφάλειας, αλλά και ως μοχλό άσκησης οικονομικής και πολιτικής πίεσης προς τους συμμάχους της.

Δείτε επίσης

O Τραμπ απειλεί με δασμούς όσες χώρες αντιδρούν για τη Γροιλανδία – Κλιμακώνεται η ένταση με την Ευρώπη | Anatropi News.gr