19 Ιαν 2026

Δείτε επίσης

ΔΝΤ: Πρόωρες οι εκτιμήσεις για το οικονομικό αποτύπωμα της έντασης γύρω από τη Γροιλανδία – Κίνδυνος επιβράδυνσης της ανάπτυξης

Image

NewsEdit
Συντακτική Ομάδα
AnatropiNews

Πρόωρο χαρακτηρίζει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο οποιοδήποτε συμπέρασμα για το πλήρες οικονομικό αποτύπωμα των εντάσεων γύρω από τη Γροιλανδία, προειδοποιώντας ωστόσο ότι μια κλιμάκωση στο εμπορικό και γεωπολιτικό πεδίο θα μπορούσε να λειτουργήσει ως τροχοπέδη για την παγκόσμια ανάπτυξη.

Την επισήμανση αυτή έκανε η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός.

«Οι εμπορικές αποκλίσεις μπορούν να συγκρατήσουν την ανάπτυξη»

Μιλώντας στο Bloomberg Television, η Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα ανέφερε ότι το Ταμείο έχει πραγματοποιήσει σειρά προσομοιώσεων για πιθανά σενάρια, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι οποιαδήποτε απόκλιση από μια σχετικά ομαλή πορεία του διεθνούς εμπορίου ενέχει τον κίνδυνο επιβράδυνσης της οικονομικής δραστηριότητας. Όπως τόνισε, «ο καλύτερος δρόμος προς τα εμπρός είναι να βρεθεί μια πορεία συμφωνίας, κάτι που θα είναι καλό για όλους, παντού».

Η απειλή Τραμπ και ο κίνδυνος εμπορικής σύγκρουσης

Οι δηλώσεις της επικεφαλής του ΔΝΤ ήρθαν λίγες ημέρες μετά την απειλή του προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, να επιβάλει δασμούς 10% στις εισαγωγές από οκτώ ευρωπαϊκές χώρες, εφόσον δεν υπάρξει συμφωνία για την «αγορά της Γροιλανδίας» από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται ήδη σε διαβουλεύσεις για την υιοθέτηση ανταποδοτικών δασμών και άλλων αντιμέτρων, σε περίπτωση που η απειλή υλοποιηθεί.

Ανοδική αναθεώρηση προβλέψεων, αλλά με σαφείς προειδοποιήσεις

Την ίδια ημέρα, το ΔΝΤ αναθεώρησε ανοδικά τις προβλέψεις του για την παγκόσμια ανάπτυξη, διατηρώντας ωστόσο υψηλούς τόνους προειδοποίησης. Σύμφωνα με την έκθεση World Economic Outlook, η παγκόσμια οικονομία αναμένεται να αναπτυχθεί με ρυθμό 3,3% φέτος, έναντι πρόβλεψης 3,1% τον Οκτώβριο, ενώ η εκτίμηση για το 2027 παραμένει στο 3,2%.

Το Ταμείο επισημαίνει ότι παράγοντες που σήμερα στηρίζουν τη σταθερότητα, όπως η άνθηση της τεχνητής νοημοσύνης και η σχετική αποκλιμάκωση των εμπορικών εντάσεων, θα μπορούσαν να μετατραπούν σε εστίες αστάθειας εάν αντιστραφούν.

Ανησυχία για «φούσκα» στην τεχνητή νοημοσύνη

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στην εκρηκτική αύξηση των επενδύσεων στην τεχνητή νοημοσύνη, κυρίως στη Βόρεια Αμερική και την Ασία, η οποία λειτουργεί ως βασικός μοχλός ανάπτυξης. Το ΔΝΤ προειδοποιεί, ωστόσο, ότι αν τα αναμενόμενα οφέλη στην παραγωγικότητα δεν υλοποιηθούν, δεν αποκλείεται μια αιφνίδια διόρθωση στις αγορές, με ευρύτερες επιπτώσεις στην οικονομία και στον πλούτο των νοικοκυριών.

Ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ, Πιερ-Ολιβιέ Γκουρινσά, σημείωσε ότι η παγκόσμια οικονομία έχει επιδείξει αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα, αλλά παραμένει εκτεθειμένη σε συσσωρευτικούς κινδύνους που μπορεί να εκδηλωθούν με καθυστέρηση.

Εμπορικοί κίνδυνοι και προστατευτικές τάσεις

Το Ταμείο εκτιμά ότι οι επιπτώσεις από τους υφιστάμενους δασμούς και την εμπορική αβεβαιότητα ενδέχεται να εξασθενήσουν τα επόμενα χρόνια, χωρίς ωστόσο να αποκλείει την εμφάνιση νέων εμπορικών συγκρούσεων. Μια πιο προστατευτική στάση από περισσότερες χώρες θα μπορούσε, σύμφωνα με το ΔΝΤ, να συμπιέσει τα περιθώρια κέρδους των επιχειρήσεων και να παρατείνει τις πληθωριστικές πιέσεις.

Οι προβλέψεις για ΗΠΑ, ευρωζώνη και Κίνα

Σε επίπεδο μεγάλων οικονομιών, το ΔΝΤ προβλέπει ανάπτυξη 2,4% για τις ΗΠΑ το 2026, υψηλότερη από την προηγούμενη εκτίμηση, με ώθηση από τη δημοσιονομική πολιτική και τα χαμηλότερα επιτόκια, ενώ για το 2027 αναμένει επιβράδυνση στο 2%. Για την ευρωζώνη, η ανάπτυξη εκτιμάται στο 1,3% φέτος, ενώ για την Κίνα στο 4,5%.

Το γενικό μήνυμα του Ταμείου παραμένει σαφές: η παγκόσμια οικονομία εμφανίζεται ανθεκτική, αλλά κάτω από την επιφάνεια συσσωρεύονται κίνδυνοι που απαιτούν αυξημένη επαγρύπνηση και πολιτικές επιλογές που θα αποτρέψουν νέες εστίες αστάθειας.

Δείτε επίσης

ΔΝΤ: Πρόωρες οι εκτιμήσεις για το οικονομικό αποτύπωμα της έντασης γύρω από τη Γροιλανδία – Κίνδυνος επιβράδυνσης της ανάπτυξης | Anatropi News.gr