Με έντονα χειμωνιάτικες διαθέσεις αποχαιρετά η χώρα το 2025, καθώς πτώση της θερμοκρασίας, βροχές, χιόνια και ισχυροί άνεμοι διαμορφώνουν ένα σκηνικό κακοκαιρίας που θα επεκταθεί και στις πρώτες ημέρες του νέου έτους.
Τα μετεωρολογικά δεδομένα δείχνουν ότι τόσο η παραμονή της Πρωτοχρονιάς όσο και η 1η Ιανουαρίου 2026 θα κυλήσουν με χαμηλές θερμοκρασίες και παγετό σε πολλές περιοχές.
Βροχές, καταιγίδες και ισχυροί άνεμοι πριν την αλλαγή του χρόνου
Σήμερα, σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες καταγράφονται στο Ιόνιο, τα δυτικά ηπειρωτικά, τις Κυκλάδες, την Κρήτη και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα βαθμιαία επεκτείνονται στη νοτιοανατολική Πελοπόννησο, την ανατολική Στερεά, την Εύβοια και τη νότια Θεσσαλία, ενώ από το απόγευμα αναμένονται ασθενείς χιονοπτώσεις στα ορεινά της βόρειας και δυτικής ηπειρωτικής χώρας. Οι άνεμοι ενισχύονται στο Αιγαίο, φτάνοντας τοπικά τα 7 μποφόρ.
Παραμονή Πρωτοχρονιάς με αισθητή πτώση της θερμοκρασίας
Την Τετάρτη 31 Δεκεμβρίου, η θερμοκρασία σημειώνει αισθητή πτώση σχεδόν σε όλη τη χώρα. Στα βόρεια προβλέπονται τοπικές βροχές ή χιονόνερο, ενώ στην υπόλοιπη Ελλάδα αυξημένες νεφώσεις θα δώσουν βροχές και καταιγίδες στο νότιο Αιγαίο μέχρι το μεσημέρι. Ασθενείς χιονοπτώσεις θα εκδηλωθούν σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές, με τους βοριάδες να ενισχύονται έως και τα 8 μποφόρ στο βορειοανατολικό Αιγαίο. Παγετός θα εμφανιστεί τις πρωινές και βραδινές ώρες στα ηπειρωτικά, κατά τόπους ισχυρός στα βόρεια.
Πρωτοχρονιά με χαμηλές θερμοκρασίες και χιονόνερο
Η Πέμπτη 1 Ιανουαρίου 2026 φέρνει σχεδόν αίθριο καιρό στα δυτικά και τα βόρεια, με εξαιρέσεις σε τμήματα της ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης, όπου αναμένονται ασθενείς χιονοπτώσεις. Στην υπόλοιπη χώρα θα σημειωθούν τοπικές βροχές και πρόσκαιρα χιόνια στα ορεινά και ημιορεινά. Η θερμοκρασία παραμένει σε χαμηλά επίπεδα, με μέγιστες τιμές έως 5-6 βαθμούς στα βόρεια και παγετό τις νυχτερινές ώρες.
Σταδιακή μεταβολή του καιρού τις επόμενες ημέρες
Από την Παρασκευή 2 Ιανουαρίου ο καιρός παρουσιάζει σταδιακή μεταβολή, με βροχές και καταιγίδες να επιστρέφουν κυρίως στα δυτικά και χιονοπτώσεις στα ορεινά της Ηπείρου και της βόρειας χώρας. Το Σαββατοκύριακο η θερμοκρασία αναμένεται να ανέβει, με πιο ήπιες συνθήκες, χωρίς ωστόσο να λείψουν οι βροχές και οι ενισχυμένοι άνεμοι στα πελάγη.
Το νέο έτος ξεκινά, λοιπόν, με έντονα χειμωνιάτικο πρόσωπο, υπενθυμίζοντας ότι ο Ιανουάριος παραμένει μήνας παγετού, χιονιών και γρήγορων καιρικών εναλλαγών.