08 Φεβ 2026

Δείτε επίσης

  • Home
  • Spots
  • Νέα έρευνα της ΕΕ για την Google και τη χρήση περιεχομένου για AI

Νέα έρευνα της ΕΕ για την Google και τη χρήση περιεχομένου για AI

Image

NewsEdit
Συντακτική Ομάδα
AnatropiNews

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ξεκίνησε έρευνα για τη χρήση από την Google online περιεχομένου στις υπηρεσίες Τεχνητής Νοημοσύνης (AI), έπειτα από καταγγελίες ανεξάρτητων εκδοτών και δημιουργών περιεχομένου.

Στόχος είναι να διαπιστωθεί αν ο τεχνολογικός κολοσσός παραβιάζει τους κανόνες ανταγωνισμού της ΕΕ.

Η ανησυχία για τους δημιουργούς περιεχομένου

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Google ενδέχεται να καταχράται περιεχόμενο από δημιουργούς online περιεχομένου και Youtubers, χρησιμοποιώντας το για να τροφοδοτήσει υπηρεσίες AI χωρίς τη συγκατάθεσή τους ή την καταβολή αποζημίωσης. Παράλληλα, η εταιρεία απαγορεύει στους ανταγωνιστές της να αξιοποιούν τα βίντεο του YouTube για παρόμοιες χρήσεις, κάτι που μπορεί να συνιστά κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης.

Η αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αρμόδια για τον Ανταγωνισμό, Τερέσα Ριμπέρα, τόνισε: «Η Τεχνητή Νοημοσύνη φέρνει αξιοσημείωτες καινοτομίες και πλεονεκτήματα για πολίτες και επιχειρήσεις, αλλά η πρόοδος δεν πρέπει να γίνεται εις βάρος των θεμελιωδών αρχών που διέπουν τις κοινωνίες μας».

Οι έρευνες για καταχρηστικούς όρους

Η Κομισιόν εξετάζει αν η Google επιβάλλει όρους που μειονεκτούν τους εκδότες και περιορίζουν τις δυνατότητες άλλων δημιουργών AI. Η επίτροπος δήλωσε ότι η έρευνα αποσκοπεί στο να διαπιστωθεί αν οι πρακτικές αυτές φέρνουν σε μειονεκτική θέση δημιουργούς ανταγωνιστικών μοντέλων Τεχνητής Νοημοσύνης, παραβιάζοντας τους κανόνες ανταγωνισμού της ΕΕ.

Στο στόχαστρο και άλλες πλατφόρμες AI

Η Google δεν είναι ο μοναδικός όμιλος υπό διερεύνηση για τις δραστηριότητές του στον τομέα της AI. Την περασμένη εβδομάδα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή άνοιξε έρευνα και για το WhatsApp, θυγατρική της Meta. Υπάρχει η υποψία ότι οι νέοι κανόνες ενσωμάτωσης των AI chatbots στο WhatsApp ενδέχεται να περιορίσουν την πρόσβαση τρίτων παρόχων υπηρεσιών AI, προωθώντας αποκλειστικά τη Meta AI.

Η έρευνα αυτή αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης προσπάθειας της ΕΕ να διασφαλίσει ότι η ανάπτυξη της Τεχνητής Νοημοσύνης δεν παραβιάζει τον υγιή ανταγωνισμό και τα δικαιώματα των δημιουργών περιεχομένου στην ψηφιακή οικονομία.

Δείτε επίσης