Στην εκδήλωση για τα 15 χρόνια κυκλοφορίας της εφημερίδας «Δημοκρατία», ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, τόνισε τη σημασία της ελευθερίας του Τύπου και της πολυφωνίας, υπογραμμίζοντας παράλληλα την αξία της ιστορικής μνήμης και της μεταπολιτικής προσέγγισης.
Ο κ. Βενιζέλος προσυπέγραψε τα επετειακά λόγια του Κώστα Καραμανλή και πρόσθεσε τις δικές του ευχές για τη μακροημέρευση της εφημερίδας υπό συνθήκες ελευθερίας του Τύπου. Υπενθύμισε ότι η σκληρή κριτική, ακόμα και η άδικη, είναι αποδεκτή και αναγκαία σε μια δημοκρατία, όπως έχει τονιστεί από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Ο Τύπος, είπε, λειτουργεί ως θεμελιώδες αντίβαρο για τη δημοκρατία, ακόμα και όταν ασκεί δυσανάλογη κριτική.
Η σχέση με τον Κώστα Καραμανλή
Αναφερόμενος στον πρώην πρωθυπουργό, ο κ. Βενιζέλος τόνισε τη σχέση αμοιβαίου αναστοχασμού και μελέτης της ιστορίας που τους συνδέει, καθώς και τη μεταπολιτική πορεία του κ. Καραμανλή μετά την αποχώρησή του από τη Βουλή. Υπογράμμισε ότι η εμπειρία τους στα έδρανα της Βουλής και η ικανότητά τους να ζυγίζουν πρόσωπα και καταστάσεις αποτελούν σημαντικό κεφάλαιο στην πολιτική τους αντίληψη.
«Γνωρίζουμε και οι δύο βιωματικά ότι η αντιπαράθεση, η εναλλαγή και η συνύπαρξη βρίσκονται στην καρδιά της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας», πρόσθεσε, υπενθυμίζοντας τα θεμελιώδη κεκτημένα της μεταπολίτευσης που θεμελίωσε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής και συνέχισε ο Ανδρέας Παπανδρέου.
Η εμπειρία στις κυβερνήσεις και η κρίση της Δύσης
Ο κ. Βενιζέλος δήλωσε υπερήφανος για τη θητεία του ως Αντιπρόεδρος τριών κυβερνήσεων, με αποκορύφωμα τη συγκυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου, η οποία σήκωσε το βάρος της οικονομικής κρίσης και διατήρησε τη χώρα όρθια στην ευρωζώνη. Τόνισε ότι εκείνη η περίοδος είχε δείξει σημάδια ανάκαμψης χωρίς να είναι αναγκαίο το τρίτο μνημόνιο ή η κρίση του πρώτου εξαμήνου του 2015.
Παράλληλα, επισήμανε ότι η δημοκρατία της Δύσης δοκιμάζεται ως ιστορική, αξιακή, θεσμική και γεωπολιτική οντότητα, σημειώνοντας την «κρίση της Δύσης» και την αμφισβήτηση της ευρωπαϊκής και αμερικανικής αντίληψης περί δημοκρατίας.
Αναγκαιότητα συνεργασιών και ισχυρών θεσμών
Σχετικά με το πολιτικό σύστημα, ο κ. Βενιζέλος επεσήμανε τις κοινωνικές ανισότητες στην Ελλάδα, όπου το 67% των πολιτών αισθάνονται ότι ζουν σε συνθήκες υποκειμενικής φτώχειας. Τόνισε ότι η χώρα δεν μπορεί να πορευθεί με ασύμμετρο πολιτικό σύστημα που αδυνατεί να εξασφαλίσει εθνικές και θεσμικές συναινέσεις ή συνεργασίες.
Υπογράμμισε επίσης ότι η μονοκομματική εκδοχή της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας έχει εξαντλήσει τα όριά της, ιδίως όταν η αυτοδύναμη κυβερνητική πλειοψηφία μετατρέπεται σε μονοπρόσωπη εξουσία χωρίς ουσιαστικά αντίβαρα και διαφάνεια. Η κυριαρχία της αίσθησης διαφθοράς και η έλλειψη εμπιστοσύνης προς όλους τους θεσμούς, συμπεριλαμβανομένης της δικαιοσύνης, απαιτούν αλλαγή στην πολιτική κουλτούρα.
Η ομιλία του κ. Βενιζέλου στην επέτειο των 15 χρόνων της «Δημοκρατίας» ανέδειξε την αξία της δημοκρατίας, της πολυφωνίας και της πολιτικής ευθύνης σε μια περίοδο σημαντικών κοινωνικών και πολιτικών προκλήσεων.