1. Κλασική Creamy Potato Soup
Πλούσια, απαλή και καθησυχαστική.
Υλικά (4 άτομα)
- 1 κιλό πατάτες, σε μικρούς κύβους
- 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 2 σκελίδες σκόρδο
- 3 κ.σ. βούτυρο
- 3 κ.σ. αλεύρι
- 1 λίτρο ζωμό λαχανικών ή κοτόπουλου
- 300 ml γάλα ή κρέμα γάλακτος
- Αλάτι, πιπέρι
- Λίγο μοσχοκάρυδο
- Φρέσκο κρεμμυδάκι ή μαϊντανό για σερβίρισμα
Εκτέλεση
- Σε μεγάλη κατσαρόλα σοτάρεις το κρεμμύδι και το σκόρδο στο βούτυρο.
- Προσθέτεις τις πατάτες και ανακατεύεις για 2–3 λεπτά.
- Ρίχνεις το αλεύρι, ανακατεύεις καλά, και σιγά-σιγά προσθέτεις τον ζωμό.
- Βράζεις 20–25 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν οι πατάτες.
- Χτυπάς τη μισή σούπα με ραβδομπλέντερ και την επιστρέφεις στην κατσαρόλα για κρεμώδη υφή.
- Προσθέτεις το γάλα/κρέμα, αλάτι, πιπέρι και μοσχοκάρυδο.
- Ζεσταίνεις 3–4 λεπτά χωρίς να βράσει.
Σερβίρεις με μαϊντανό ή φρέσκο κρεμμυδάκι.
2. Ελαφριά Potato Soup (χωρίς κρέμα)
Απαλή, vegan-friendly και ιδανική για καθημερινό γεύμα.
Υλικά
- 1 κιλό πατάτες
- 1 πράσο σε ροδέλες
- 1 καρότο
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1 λίτρο ζωμό λαχανικών
- 1 φύλλο δάφνης
- Αλάτι, πιπέρι, θυμάρι
Εκτέλεση
- Ζεσταίνεις το ελαιόλαδο και σοτάρεις πράσο και καρότο.
- Προσθέτεις τις πατάτες, ανακατεύεις, και ρίχνεις τον ζωμό.
- Βάζεις τη δάφνη και λίγο θυμάρι και σιγοβράζεις 20–25 λεπτά.
- Χτυπάς όλη τη σούπα στο μπλέντερ για βελουτέ αποτέλεσμα.
- Διορθώνεις αλάτι-πιπέρι.
Extra: Μπορείς να προσθέσεις μια κουταλιά γιαούρτι στο σερβίρισμα.
3. Loaded Baked Potato Soup (τύπου «ψητής πατάτας»)
Πολυτελής, χορταστική, ιδανική για comfort food.
Υλικά
- 1 κιλό πατάτες
- 1 κρεμμύδι
- 3 φέτες μπέικον (προαιρετικά)
- 2 κ.σ. βούτυρο
- 2 κ.σ. αλεύρι
- 1 λίτρο ζωμό
- 200 ml κρέμα γάλακτος
- 150 γρ. cheddar τριμμένο
- 1 κ.γ. πάπρικα
- Φρέσκα κρεμμυδάκια
Εκτέλεση
- Αν χρησιμοποιήσεις μπέικον, το ψήνεις μέχρι να γίνει τραγανό και το κρατάς στην άκρη.
- Στο ίδιο σκεύος σοτάρεις κρεμμύδι και πατάτες στο βούτυρο.
- Προσθέτεις αλεύρι και ζωμό.
- Βράζεις μέχρι να μαλακώσουν οι πατάτες.
- Προσθέτεις κρέμα και cheddar και ανακατεύεις μέχρι να λιώσει το τυρί.
- Αλατοπιπερώνεις, ρίχνεις πάπρικα.
Σερβίρεις με το μπέικον, cheddar επιπλέον και ψιλοκομμένο φρέσκο κρεμμύδι.
Tags: πατατόσουπα