Σε τροχιά υλοποίησης περνά ο σχεδιασμός για έναν πολυεπίπεδο «θόλο» αντιαεροπορικής άμυνας, καθώς η Ελλάδα βρίσκεται σε διαβουλεύσεις με το Ισραήλ για την αγορά σύγχρονων πυραυλικών συστημάτων, σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters από δύο αξιωματούχους που έχουν άμεση γνώση των συζητήσεων.
Η πρωτοβουλία εντάσσεται στο ευρύτερο εξοπλιστικό πρόγραμμα της Αθήνας, ύψους 28 δισ. ευρώ έως το 2036, που αποσκοπεί στον εκσυγχρονισμό των Ενόπλων Δυνάμεων μετά την πολυετή οικονομική κρίση και στη διατήρηση της ισορροπίας δυνάμεων με την Τουρκία. Από αυτά, περίπου 3 δισ. ευρώ προορίζονται για την ανάπτυξη ενός σύγχρονου, πολυεπίπεδου αντιαεροπορικού και αντιπυραυλικού συστήματος, το οποίο έχει πάρει την κωδική ονομασία «Ασπίδα Αχιλλέα».
Στο επίκεντρο των συζητήσεων βρίσκεται η προμήθεια 36 συστημάτων πυροβολικού PULS, ισραηλινής παραγωγής από την Elbit, με εκτιμώμενο κόστος 650 εκατ. ευρώ. Τα συστήματα αυτά προορίζονται να καλύψουν κυρίως τα ανατολικά σύνορα της χώρας, ενισχύοντας την αποτρεπτική ικανότητα έναντι της Τουρκίας. Όπως αναφέρει ένας εκ των αξιωματούχων, το 25% του έργου προβλέπεται να υλοποιηθεί από την ελληνική αμυντική βιομηχανία, στο πλαίσιο ενίσχυσης της εγχώριας συμμετοχής στα νέα εξοπλιστικά προγράμματα.
Πέρα από τα PULS, η Αθήνα εξετάζει και την προμήθεια επιπρόσθετων αντιαεροπορικών συστημάτων, τα οποία θα αποτελέσουν τον κορμό της «Ασπίδας Αχιλλέα». Το πρόγραμμα συμπληρώνεται από τις σχεδιαζόμενες αγορές νέων μαχητικών stealth, φρεγατών και υποβρυχίων από τις ΗΠΑ και ευρωπαϊκές χώρες, εντάσσοντας συνολικά τη χώρα σε μια φάση βαθιάς ανανέωσης των αμυντικών της δυνατοτήτων.
Η συνεργασία Ελλάδας–Ισραήλ δεν είναι καινούρια: τα τελευταία χρόνια οι δύο χώρες έχουν ενισχύσει τη στρατιωτική τους συνεργασία, πραγματοποιώντας κοινές ασκήσεις και δημιουργώντας κέντρο αεροπορικής εκπαίδευσης στη νότια Ελλάδα. Ένας δεύτερος Έλληνας αξιωματούχος επιβεβαίωσε ότι οι σχετικές διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη.
Η Ελλάδα διαθέτει ήδη αμερικανικά συστήματα Patriot, ωστόσο επιδιώκει να προχωρήσει στην αντικατάσταση των παλαιότερων ρωσικών OSA, TOR-M1 και S-300, τα οποία θεωρούνται πλέον τεχνολογικά ξεπερασμένα σε ένα περιβάλλον όπου οι απειλές εξελίσσονται ραγδαία, ιδιαίτερα με τη χρήση μη επανδρωμένων αεροσκαφών και πυραύλων ακριβείας.
Οι πρώτες επαφές με το Ισραήλ για αντιαεροπορικά και συστήματα πυροβολικού είχαν γίνει ήδη από το 2024, ωστόσο —όπως σημειώνει ο δεύτερος αξιωματούχος— οι επιχειρήσεις του Ισραήλ στη Γάζα οδήγησαν σε προσωρινή καθυστέρηση των διαδικασιών. Με τις συζητήσεις να επιταχύνονται εκ νέου, η ελληνική πλευρά εκτιμά ότι μέσα στους επόμενους μήνες θα υπάρξουν συγκεκριμένες συμφωνίες, σηματοδοτώντας ένα σημαντικό βήμα στη θωράκιση του εθνικού αμυντικού συστήματος.
Η «Ασπίδα Αχιλλέα» δεν αφορά μόνο την ενίσχυση της αποτροπής, αλλά και τη μετάβαση της χώρας σε ένα πιο σύγχρονο, διαλειτουργικό μοντέλο άμυνας, ικανό να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της νέας εποχής ασφαλείας στην Ανατολική Μεσόγειο.