Η σημερινή ημέρα, Τετάρτη 1η Οκτωβρίου, σηματοδοτεί μια από τις μεγαλύτερες κινητοποιήσεις του τελευταίου διαστήματος, με τη ΓΣΕΕ, την ΑΔΕΔΥ και πλήθος συνδικάτων να καλούν σε 24ωρη απεργία στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα.
Οι εργαζόμενοι διαμαρτύρονται ενάντια σε ρυθμίσεις που, όπως υποστηρίζουν, επιβάλλουν περισσότερες ώρες εργασίας, χειρότερες συνθήκες και μειωμένα δικαιώματα.
Οι συγκεντρώσεις σε Αθήνα και Αττική
Στην Αθήνα, οι απεργιακές συγκεντρώσεις έχουν προγραμματιστεί στην πλατεία Κλαυθμώνος στις 11:00 π.μ. (ΓΣΕΕ–ΑΔΕΔΥ–ΕΚΑ), ενώ το ΠΑΜΕ καλεί μισή ώρα νωρίτερα, στις 10:30 π.μ., στα Προπύλαια. Στον Πειραιά, το Εργατικό Κέντρο καλεί τους εργαζομένους στην πλατεία Δημοτικού Θεάτρου στις 10:00 π.μ., με σύνθημα «Δεν είμαστε μηχανές, είμαστε άνθρωποι». Στο Κορωπί, η συγκέντρωση θα γίνει στις 10:30 π.μ. στην πλατεία Ελευθερίας από το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου–Ανατολικής Αττικής και τα συνδικάτα της περιοχής.
Αντίστοιχες κινητοποιήσεις οργανώνονται στη Θήβα, με το Εργατικό Κέντρο να καλεί στις 10:30 π.μ. στην κεντρική πλατεία, αλλά και στην Εύβοια με συγκεντρώσεις σε Χαλκίδα, Αλιβέρι, Μαντούδι και Ιστιαία. Το Εργατικό Κέντρο Ελευσίνας θα συμμετάσχει στη συγκέντρωση της Κλαυθμώνος.
Πώς θα κινηθούν τα μέσα μεταφοράς
Σημαντικά προβλήματα αναμένονται στις μετακινήσεις. Το μετρό, ο ηλεκτρικός και το τραμ θα λειτουργούν μόνο από τις 9:00 έως τις 17:00. Λεωφορεία και τρόλεϊ θα κινούνται από τις 9:00 έως τις 21:00, ενώ η πλήρης αποκατάσταση των δρομολογίων αναμένεται μετά τις 10:00.
Η Hellenic Train έχει ανακοινώσει ότι δεν θα πραγματοποιηθεί κανένα δρομολόγιο σε όλο το σιδηροδρομικό δίκτυο, περιλαμβανομένου και του Προαστιακού. Ταξί και πλοία θα παραμείνουν ακινητοποιημένα, καθώς τόσο το Σωματείο Αυτοκινητιστών Ταξί Αττικής όσο και η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία συμμετέχουν στην απεργία.
Στη Θεσσαλονίκη, το Σωματείο Εργαζομένων ΟΑΣΘ έχει ανακοινώσει συμμετοχή, με αποτέλεσμα να εκτελούνται ελάχιστα δρομολόγια με προσωπικό ασφαλείας. Κανονικά θα λειτουργήσουν μόνο τα ειδικά οχήματα για ΑμεΑ και η νυχτερινή γραμμή του αεροδρομίου (Ν1).
Τι ισχύει για τα σχολεία και τις πτήσεις
Στην 24ωρη πανελλαδική απεργία συμμετέχουν και οι εργαζόμενοι στα μέσα μεταφοράς.
Επισημαίνεται ότι μετά από απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, η συμμετοχή της Ένωσης Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας Ελλάδος (ΕΕΕΚΕ), της ΟΣΥΠΑ και της ΕΝΗΜΑΕΚ στην απεργία κηρύχθηκε παράνομη, ως εκ τούτου, δεν θα επηρεαστούν από την απεργιακή κινητοποίηση οι πτήσεις που είναι προγραμματισμένες για σήμερα, Τετάρτη 1η Οκτωβρίου 2025.
Ειδικότερα το μέσα μεταφοράς θα κινηθούν ως εξής:
Μετρό (Γραμμές 1, 2 & 3)- Τραμ
Οι Γραμμές 1, 2 & 3 του Μετρό όπως και το Τραμ θα λειτουργήσουν, από τις 09:00 έως τις 17:00.
Κατά το παραπάνω χρονικό διάστημα, θα εκτελούνται και τα δρομολόγια του Μετρό προς και από το Αεροδρόμιο.
Αναλυτικά:
Γραμμή 1 Μετρό (Πειραιάς – Κηφισιά): οι σταθμοί θα ανοίξουν στις 9 το πρωί και οι τελευταίοι συρμοί θα αναχωρήσουν:
από Κηφισιά και Πειραιά στις 16:35,
από Μοναστηράκι προς Κηφισιά στις 16:51 και προς Πειραιά στις 17:09,
από Ομόνοια προς Κηφισιά στις 16:54 και προς Πειραιά στις 17:07,
από Αττική προς Κηφισιά στις 16:59 και προς Πειραιά στις 17:02.
Γραμμές 2 & 3 Μετρό: οι σταθμοί θα ανοίξουν στις 9 το πρωί και οι τελευταίοι συρμοί θα αναχωρήσουν:
από Σύνταγμα προς όλες τις κατευθύνσεις στις 17:00,
από Ανθούπολη προς Ελληνικό στις 16:42,
από Ελληνικό προς Ανθούπολη στις 16:39,
από Δημοτικό Θέατρο προς Δ. Πλακεντίας στις 16:33,
από Δ. Πλακεντίας προς Δημοτικό Θέατρο στις 16:39,
από Αεροδρόμιο προς Δημοτικό Θέατρο στις 16:19,
από Δημοτικό Θέατρο προς Αεροδρόμιο στις 15:42.
Τραμ Γραμμή 7:
ο πρώτος συρμός θα αναχωρήσει από Ασκληπιείο Βούλας στις 09:31 και ο τελευταίος στις 15:19,
ο πρώτος συρμός θα αναχωρήσει από Αγία Τριάδα στις 09:54 και ο τελευταίος στις 15:43.
Τραμ Γραμμή 6:
ο πρώτος συρμός θα αναχωρήσει από Πικροδάφνη στις 09:15 και ο τελευταίος στις 15:24,
ο πρώτος συρμός θα αναχωρήσει από Σύνταγμα στις 10:05 και ο τελευταίος στις 16:14.
Τραμ Γραμμές 6 & 7 (με ανταπόκριση στην Πικροδάφνη):
ο πρώτος συρμός θα αναχωρήσει από Σύνταγμα προς Ασκληπιείο Βούλας στις 10:05 και ο τελευταίος στις 15:29,
ο πρώτος συρμός θα αναχωρήσει από Ασκληπιείο Βούλας προς Σύνταγμα στις 09:31 και ο τελευταίος στις 14:55,
ο πρώτος συρμός θα αναχωρήσει από Αγία Τριάδα προς Σύνταγμα στις 09:54 και ο τελευταίος στις 14:55,
ο πρώτος συρμός θα αναχωρήσει από Σύνταγμα προς Αγία Τριάδα στις 10:05 και ο τελευταίος στις 15:11.
Λεωφορεία -Τρόλεϊ
Στα λεωφορεία και στα τρόλεϊ, οι εργαζόμενοι θα πραγματοποιήσουν στάση εργασίας από την έναρξη της βάρδιας έως τις 09:00 και από τις 21:00 έως τη λήξη της βάρδιας. Επισημαίνεται ότι η λειτουργία των οχημάτων θα ξεκινήσει σταδιακά μετά τη λήξη της στάσης εργασίας στις 09:00 και αντίστοιχα θα ξεκινήσει πριν τις 21:00 η προοδευτική απόσυρσή τους για τα αμαξοστάσια.
Επιπλέον, λόγω συμμετοχής μέρους των εργαζομένων στην 24ωρη απεργία της ΓΣΕΕ, αναμένονται ακυρώσεις δρομολογίων των λεωφορειακών γραμμών και κατά το χρονικό διάστημα λειτουργίας τους.
Στις περιαστικές λεωφορειακές γραμμές όλα τα δρομολόγια θα πραγματοποιηθούν κανονικά. Ο σύνδεσμος με τις περιαστικές – λεωφορειακές γραμμές https://oasa.b-cdn.net/wp-content/uploads/2025/04/Περιαστικές-λεωφορειακές-γραμμές-2.pdf
Σιδηρόδρομος – Προαστιακός
Σύμφωνα με ενημέρωση της Hellenic Train, λόγω της συμμετοχής των εργαζομένων στον σιδηρόδρομο δεν θα πραγματοποιηθεί κανένα δρομολόγιο σε όλο το σιδηροδρομικό δίκτυο, συμπεριλαμβανομένων και των γραμμών του προαστιακού
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα δρομολόγια, το επιβατικό κοινό μπορεί να συμβουλευτεί τα κατά τόπους εκδοτήρια, την ηλεκτρονική διεύθυνση www.hellenictrain.gr ή το 14511 (τηλέφωνο εξυπηρέτησης επιβατών).
Ταξί
Το Σωματείο Αυτοκινητιστών Ταξί Αττικής (ΣΑΤΑ) ανακοίνωσε, επίσης, συμμετοχή στην απεργία, αντιδρώντας στο νομοσχέδιο και απαιτώντας αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας για τους επαγγελματίες του κλάδου.
Η απεργία στη Θεσσαλονίκη
Το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Θεσσαλονίκης καλεί σε συγκέντρωση στις 10:30 π.μ. μπροστά από το κτίριό του, με πορεία που θα ακολουθήσει στους κεντρικούς δρόμους της πόλης. Παράλληλα, οι απεργιακές κινητοποιήσεις των εργαζομένων στον ΟΑΣΘ αναμένεται να αφήσουν τη Θεσσαλονίκη χωρίς αστικά λεωφορεία, με εξαίρεση τα δρομολόγια που θα εκτελεστούν από προσωπικό ασφαλείας.
Ηχηρό μήνυμα των εργαζομένων
Με σύνθημα «Οι εργαζόμενοι δεν είναι μηχανές», τα συνδικάτα προειδοποιούν ότι η νέα νομοθεσία οδηγεί σε εργασιακή εξόντωση, περισσότερα εργατικά ατυχήματα και καταπάτηση του δικαιώματος στον ελεύθερο χρόνο. Η σημερινή απεργία αποτελεί κορύφωση της αντίδρασης, με στόχο να σταλεί ηχηρό μήνυμα προς την κυβέρνηση και την εργοδοσία.