Πλήθος κόσμου συγκεντρώνεται από το απόγευμα στο μνημείο του Παύλου Φύσσα στο Κερατσίνι, δώδεκα χρόνια μετά τη δολοφονία του από το μαχαίρι του Γιώργου Ρουπακιά, μέλους της Χρυσής Αυγής. Γονείς, συγγενείς, φίλοι, καλλιτέχνες και πολιτικές οργανώσεις τιμούν τη μνήμη του καλλιτέχνη, σε μια συγκέντρωση που εξελίσσεται σε μήνυμα ενάντια στον φασισμό.
Συγκέντρωση μνήμης και πορεία
Στο μνημείο βρίσκονται ήδη εκατοντάδες πολίτες, με την παρουσία οργανώσεων, καλλιτεχνών και εκπροσώπων πολιτικών κομμάτων. Θα ακολουθήσουν ομιλίες και στη συνέχεια πορεία προς τα στενά του Πειραιά και τη μάντρα του Μπλόκου της Κοκκινιάς. Η Τροχαία πραγματοποιεί κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, ενώ ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις βρίσκονται διακριτικά στην περιοχή.
Αντιφασιστική πορεία είναι σε εξέλιξη στο κέντρο της Θεσσαλονίκης για τη συμπλήρωση 12 χρόνων από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα.
Φοιτητές, μέλη αριστερών οργανώσεων, συλλογικοτήτων και κομμάτων της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς μαζί με άτομα που πρόσκεινται στον ευρύτερο αντιεξουσιαστικό χώρο συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Καμάρας, απ’ όπου συγκρότησαν πορεία η οποία κινείται σε κεντρικούς δρόμους της πόλης.
«Ο Παύλος ζει, τσακίστε τους ναζί» είναι ένα από τα συνθήματα που φώναζαν όσοι συμμετέχουν στην πορεία, με τα πανό τους να γράφουν συνθήματα κατά του ρατσισμού και του φασισμού. Την κινητοποίηση επιτηρούν από απόσταση αστυνομικές δυνάμεις.
Λόγω της συγκέντρωσης είναι κλειστοί 4 σταθμοί του Μετρό Θεσσαλονίκης και συγκεκριμένα οι σταθμοί «Βενιζέλου», «Αγίας Σοφίας», «Σιντριβάνι» και «Πανεπιστήμιο».
Η δολοφονία που σόκαρε τη χώρα
Ο Παύλος Φύσσας έπεσε νεκρός τα ξημερώματα της 18ης Σεπτεμβρίου 2013, έπειτα από τρεις μαχαιριές που του κατάφερε ο Γιώργος Ρουπακιάς. Οι συγγενείς και οι φίλοι του καλλιτέχνη δεν παύουν να τονίζουν πως χάθηκε πολύτιμος χρόνος έως ότου φτάσουν στο σημείο οι αρχές, με αποτέλεσμα ο 34χρονος να καταλήξει από τα βαριά τραύματά του. Η δολοφονία του στάθηκε η απαρχή για την αποκάλυψη του εγκληματικού χαρακτήρα της Χρυσής Αυγής.
Δ. Κουτσούμπας: «Καμία επανάπαυση απέναντι στον φασισμό»
Ο γγ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, παρών στη συγκέντρωση, δήλωσε πως «ο φασισμός είναι γέννημα θρέμμα του καπιταλιστικού συστήματος» και ότι απαιτείται «διαρκής πάλη ενάντια σε αυτά τα αποβράσματα της ιστορίας». Υπενθύμισε πως το κόμμα του είχε προειδοποιήσει αμέσως μετά τη δολοφονία για τον κίνδυνο ναζιστικών μορφωμάτων, ενώ σχολίασε την αποφυλάκιση στελεχών της Χρυσής Αυγής.
Π. Χρηστίδης: «Η φωνή του Παύλου αντηχεί ακόμη»
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Παύλος Χρηστίδης, τόνισε ότι η φωνή του Παύλου Φύσσα «δεν ήταν μόνο τραγούδι διαμαρτυρίας αλλά διαρκής υπενθύμιση πως ο φασισμός ριζώνει στη σιωπή και θεριεύει στον εφησυχασμό». Υπογράμμισε ότι η δολοφονία του δεν ήταν μεμονωμένο περιστατικό αλλά «το ξέσπασμα μιας απειλής που παραμονεύει», και κάλεσε τη νέα γενιά να κρατήσει ζωντανή την παρακαταθήκη του Παύλου, υψώνοντας φραγμό σε κάθε μορφή μίσους.
Η μνήμη ως πράξη και ευθύνη
Δώδεκα χρόνια μετά, η θυσία του Παύλου Φύσσα παραμένει ζωντανή. Η ετήσια συγκέντρωση στο Κερατσίνι δεν αποτελεί μόνο φόρο τιμής, αλλά και υπενθύμιση ότι η δημοκρατία δεν είναι δεδομένη: είναι πράξη, ευθύνη και συλλογικό χρέος απέναντι στο σκοτάδι που επιχειρεί να επιστρέψει.