Ένα βίντεο που παρουσίασε βουλευτής του Κογκρέσου προκαλεί αίσθηση και ερωτήματα γύρω από τις δυνατότητες άγνωστων τεχνολογιών. Στα πλάνα, που προβλήθηκαν στις 9 Σεπτεμβρίου κατά τη διάρκεια ακρόασης της Υποεπιτροπής Εποπτείας της Βουλής των Αντιπροσώπων για τα «Μη Αναγνωρισμένα Ανώμαλα Φαινόμενα» (UAP), καταγράφεται ένας αμερικανικός πύραυλος Hellfire να εξοστρακίζεται από ένα φωτεινό αντικείμενο άγνωστης προέλευσης ανοιχτά της Υεμένης στις 30 Οκτωβρίου 2024.
Το βίντεο, που προέρχεται από drone MQ-9 Reaper, παρουσιάστηκε από τον Ρεπουμπλικανό βουλευτή του Μιζούρι Έρικ Μπέρλισον, ο οποίος είπε ότι το έλαβε από ανώνυμη πηγή. Παρά την πρόσκρουση, το αντικείμενο συνέχισε την πορεία του, εντείνοντας τις ανησυχίες για την ύπαρξη άγνωστων τεχνολογιών που ξεπερνούν τις γνωστές στρατιωτικές δυνατότητες.
«Δεν υπάρχει τέτοια τεχνολογία στο αμερικανικό οπλοστάσιο»
Η Ρεπουμπλικανή βουλευτής Άννα Πωλίνα Λούνα έθεσε σε κάθε μάρτυρα το ερώτημα αν υπάρχει οποιαδήποτε αμερικανική τεχνολογία ικανή να αντέξει πλήγμα από Hellfire και να συνεχίσει απτόητη. Οι μάρτυρες Τζέφρι Νουτσετέλι και Αλεξάντρο Γουίγκινς απάντησαν κατηγορηματικά αρνητικά. Ο τρίτος μάρτυρας, ο βετεράνος της Πολεμικής Αεροπορίας Ντύλαν Μπόρλαντ, παραδέχθηκε επίσης ότι το βίντεο προκαλεί ανησυχία.
Εκτός από το συγκεκριμένο περιστατικό, οι μάρτυρες μοιράστηκαν και προσωπικές εμπειρίες με UAP. Ο Νουτσετέλι περιέγραψε το περιστατικό «Vandenberg Red Square» του 2003 στη σημερινή Διαστημική Βάση Βάντενμπεργκ στην Καλιφόρνια, όταν συνάδελφός του φώναξε πανικόβλητος: «Έρχεται κατευθείαν πάνω μας!». Το αντικείμενο εξαφανίστηκε λίγο αργότερα. Ο Γουίγκινς ανέφερε συνάντηση με ένα αντικείμενο σε σχήμα Tic Tac που εξαφανίστηκε με ανεξήγητη ταχύτητα.
Πολεμικό σκηνικό στην Υεμένη
Η ημερομηνία λήψης του βίντεο συμπίπτει με περίοδο έντονων στρατιωτικών επιχειρήσεων στην Ερυθρά Θάλασσα, όπου οι ΗΠΑ προστάτευαν εμπορικές θαλάσσιες οδούς από επιθέσεις πυραύλων και drones των ανταρτών Χούθι. Το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ συχνά αναχαίτιζε απειλές προς πλοία της περιοχής, γεγονός που θέτει ερωτήματα για το αν το μυστηριώδες αντικείμενο αποτελούσε πιθανή απειλή.
«Το κοινό θα έπρεπε να βλέπει αυτά τα πράγματα — γιατί δεν σας επιτρέπεται, δεν ξέρω», σχολίασε στην ακρόαση ο δημοσιογράφος Τζορτζ Ναπ, γνωστός για την ερευνητική του δουλειά γύρω από τα UFO.
Σιωπή από το Πεντάγωνο
Όταν το ABC News ζήτησε από Αμερικανό αξιωματούχο του Υπουργείου Άμυνας επιβεβαίωση για την αυθεντικότητα του βίντεο και τη γεωγραφική τοποθεσία, η απάντηση ήταν λιτή: «Δεν έχουμε τίποτα να παρέχουμε σχετικά με αυτό». Αντίστοιχη ήταν και η απάντηση εκπροσώπου του Πενταγώνου: «Δεν έχω τίποτα για εσάς».
Το Γραφείο Επίλυσης Ανωμαλιών Παντός Τομέα (AARO) του Πενταγώνου συνεχίζει να διερευνά περιστατικά UAP, με κάποιες υποθέσεις να παραμένουν ανεξήγητες εδώ και δεκαετίες.
Παράλληλες αναφορές και συγκρίσεις
Το νέο βίντεο θυμίζει το γνωστό περιστατικό “Go Fast” του 2015, στο οποίο ένα γρήγορα κινούμενο αντικείμενο ανοιχτά της Καλιφόρνιας είχε προκαλέσει παρόμοια ερωτήματα. Οι αναλυτές τότε απέδωσαν το φαινόμενο σε οπτική ψευδαίσθηση λόγω γωνίας λήψης και μετεωρολογικού μπαλονιού.
Σύμφωνα με αξιωματούχους του AARO, τα νεότερα περιστατικά καταγράφονται πλέον με πιο εξελιγμένους αισθητήρες, γεγονός που προσφέρει μεγαλύτερη ακρίβεια στις έρευνες, χωρίς ωστόσο να δίνει πάντα σαφείς απαντήσεις.
- Γαλλία: Οργή λαού κατά Μακρόν, μεγάλες διαδηλώσεις – «Μπλοκάρουμε τα πάντα»
- Βίντεο δείχνει μυστηριώδες άγνωστης ταυτότητας αντικείμενο να αψηφά πύραυλο Hellfire (vid)
- Τάσος Γιαννίτσης: «Το δημογραφικό είναι υπαρξιακό πρόβλημα – Το πολιτικό κόστος μετατρέπεται σε κοινωνικό»
- Τύμπανα πολέμου στη Ευρώπη: Η Πολωνία ενεργοποίησε το Άρθρο 4 του ΝΑΤΟ
- Σύλληψη διευθυντή καρδιοχειρουργικής κλινικής στο Ιπποκράτειο για φακελάκι