Με μια απόφαση που αιφνιδίασε κοινό και κριτικούς, το 82ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας απένειμε τον Χρυσό Λέοντα στην ταινία του Τζιμ Τζάρμους Father Mother Sister Brother. Η τριμερής αυτή ανθολογία, με σκηνικό τις ΗΠΑ, το Δουβλίνο και το Παρίσι, εξερευνά με μινιμαλισμό και ευαισθησία τη σχέση ενηλίκων παιδιών με συναισθηματικά απόμακρους γονείς.
Το φιλμ εντυπωσίασε για τη στοχαστική του προσέγγιση και το λαμπερό καστ, με ονόματα όπως Κέιτ Μπλάνσετ, Τομ Γουέιτς, Άνταμ Ντράιβερ, Μέιμ Μπιάλικ, Σαρλότ Ράμπλινγκ και Βίκι Κριπς. Ο Guardian χαρακτήρισε το έργο «μια ήρεμη αλλά πολιτική άσκηση ενσυναίσθησης», ενώ άλλα διεθνή μέσα μίλησαν για «κινηματογράφο που απαιτεί αργή απόλαυση».
Η έκπληξη που ανέτρεψε τα προγνωστικά
Η βράβευση αποτέλεσε έκπληξη, καθώς φαβορί θεωρούνταν το The Voice of Hind Rajab, ένα σπαρακτικό ντοκιμαντέρ για τον θάνατο ενός παιδιού στη Γάζα, το οποίο συγκλόνισε το Λίντο και απέσπασε παρατεταμένα χειροκροτήματα. Αν και κατέκτησε το Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής, ο Χρυσός Λέων δόθηκε στον Τζάρμους, δίνοντας μια νότα ανατροπής στο φεστιβάλ. Ο ίδιος ανέβηκε συγκινημένος στη σκηνή και δήλωσε: «Δεν κάνουμε ταινίες για τον ανταγωνισμό, αλλά αυτή η έκπληξη είναι υπέροχη».
Πολιτικός απόηχος στο φεστιβάλ
Το Φεστιβάλ της Βενετίας θεωρείται παραδοσιακά το πιο λαμπερό και λιγότερο πολιτικοποιημένο από τα μεγάλα φεστιβάλ, όμως φέτος οι ταινίες που ξεχώρισαν είχαν ισχυρό πολιτικό φορτίο, με το συνεχιζόμενο δράμα στη Γάζα να κυριαρχεί σε ταινίες, δηλώσεις και διαδηλώσεις. Ο Τζάρμους, παρουσιάζοντας την ταινία του, παραδέχτηκε ότι τον προβλημάτισε η σχέση ενός από τους βασικούς διανομείς της ταινίας με εταιρεία που έχει δεσμούς με τον ισραηλινό στρατό.
Η φωνή της Χιντ Ρατζάμπ
Η σκηνοθέτις Κάουθερ Μπεν Χάνια, δημιουργός του The Voice of Hind Rajab, δήλωσε συγκινημένη: «Ο κινηματογράφος δεν μπορεί να φέρει πίσω τη Χιντ ούτε να σβήσει την αγριότητα. Μπορεί όμως να διατηρήσει τη φωνή της, να την κάνει να αντηχεί πέρα από σύνορα, μέχρι να υπάρξει δικαιοσύνη».
Η απάντηση της επιτροπής
Στη συνέντευξη Τύπου, ο πρόεδρος της κριτικής επιτροπής Αλεξάντερ Πέιν απάντησε στις απορίες για την απόφαση: «Εκτιμούμε και τις δύο ταινίες εξίσου. Ελπίζουμε ότι τα βραβεία θα τις βοηθήσουν να ζήσουν μια μακρά και σημαντική ζωή». Ο ίδιος διέψευσε φήμες για εντάσεις εντός της επιτροπής, λέγοντας πως «δεν πρέπει να πιστεύουμε ό,τι διαβάζουμε στο διαδίκτυο».
Τα υπόλοιπα βραβεία
Ο Μπένι Σάφντι τιμήθηκε με το βραβείο Σκηνοθεσίας για το The Smashing Machine, η Σιν Ζιλέι με το βραβείο Α’ Γυναικείου Ρόλου για το The Sun Rises on Us All και ο Τόνι Σερβίλο με το Α’ Ανδρικού για το La Grazia. Το βραβείο Μαρτσέλο Μαστρογιάνι για νέο ταλέντο απονεμήθηκε στη Λούνα Βέντλερ για την ερμηνεία της στο Silent Friend.
- Μαζική συγκέντρωση στο Σύνταγμα για τον Πάνο Ρούτσι
- Σε στάδιο γεμάτο με 60.000 ανθρώπους η κηδεία του Τσάρλι Κερκ
- Ένταση στη Βαλτική – Γερμανικά Eurofighters αναχαίτισαν ρωσικό αεροσκάφος αναγνώρισης
- Ιστορικό κύμα αναγνώρισης του παλαιστινιακού κράτους
- Ο καφές στην Τουρκία: Ένα εθνικό τελετουργικό με ιστορία αιώνων